Manastirea Gracanica Noua - Illinois

Manastirea Gracanica Noua - Illinois Mareste imaginea.

Manastirea Gracanica Noua, zidita pe pamant american, este o cipie fidela a manastirii omonime, din Serbia. Timp de secole, Biserica a oferit sarbilor acea putere si traditie care le-au permis sa-si mentina existenta lor religioasa si culturala in Serbia. Gracanica din Kosovo, faimoasa biserica care a fost distrusa si reconstruita in repetate randuri, este un exemplu al puterii spiritului sarb care, ghidata de biserica, a supravietuit de la o epoca de tulburari in Serbia la o perioada de pace in America. In 1977, Asociatia (sarba) Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu a cumparat saizeci de acri de teren, unde se afla acum Manastirea Noua Gracanica. Aceasta intindere a terenului se afla in satul celor Trei Lacuri, Illinois si este locul pe care se afla o biserica frumoasa si un complex manastiresc.

In 1984, Biserica Noua Gracanica si cladirea principala de la parter, dedicata celebrarii "Acoperamantul Preasfantei Nascatoare de Dumnezeu", au fost finalizate si consacrate. Este o replica arhitecturala impresionanta a Gracanicai vechi din Kosovo, dar cu 18% mai mare decat cea construita in 1321 in Serbia.

Prima Gracanica a fost comandata de regele Milutin si construita in 1321 de trei frati - Djordje, Dobroslav si Nicolae. Din punct de vedere arhitectural, Gracanica este realizarea suprema si este conceputa in stilul Kosmet. Acest stil a fost o dezvoltare a stilului macedonean (cruce inscrisa in patrat).

Diferenta este ca in stilul Kosmet, pe fiecare colt este un dom suplimentar, in timp ce in centru se afla cupola principala. Noua Gracanica este bogat ornamentata cu detalii, cum ar fi usile de la intrare, sculptate manual in lemn, care infatiseaza douazeci si trei de manastiri si biserici din diferite regiuni ale Serbiei, unindu-le in imagine asa cum sunt in inimile si mintea poporului sarb. Domuri cu cruci, stalpi si zidarie unicat contribuie la grandoarea primei Gracanica.

Biserica Gracanica - Interior

Interiorul bisericii, cu mobilierul sculptat in lemn, cu candelabre bogat ornamentate cu aur si cristal, cu icoane impozante si o pardoseala premiata, toate creeaza o aura de frumusete si serenitate. Acestea indeplinesc dorinta Bisericii Ortodoxe de a impresiona simturile, avand astfel impact asupra sufletului. Frumusetea exterioara a bisericii reflecta iubirea pe care o au si angajamentul sarbilor fata de credinta lor. Insa mobilierul bisericii are, de asemenea, rol de simboluri pentru ideile intrinseci ale religiei. Fiecare element din biserica, de la utilizarea lumanarilor pana la amplasarea sfintilor de pe iconostas, are o semnificatie in religia ortodoxa sarba.

Biserica Gracanica - Fresce

In 1995 a inceput proiectul frescelor. Fratele Teodor Jurewicz a fost insarcinat sa picteze intreaga biserica. Proiectul a durat trei ani. Fratele Teodor Jurewicz, unul dintre cei mai profunzi si mai recunoscuti iconografi din America azi, a lucrat pe perioade de 3 saptamani – o luna pentru a savarsi lucrarea. Stilul este cel bizantin, iar design-ul in culori bogate si scenele religioase care acopera peretii, boltile, stalpii si domul bisericii sunt patrunse de culori stralucitoare. Aceasta este trasatura sa distincta.

Cand cineva paseste inauntru, biserica inspira luminozitate, speranta, frumusete, optimism, viata. Descrise ca scene si simboluri religioase semnificative, icoanele sunt pictate pe placi de lemn (icoanele tipice), executate sub forma de mozaicuri (in piatra, marmura sau gresie) sau pictate ca fresce care acopera adesea suprafetele tencuite in bisericile ortodoxe crestine timpurii.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 2052

Voteaza:

Manastirea Gracanica Noua - Illinois 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE