Manastirea Hrisovalant - Constantinopol

Manastirea Hrisovalant - Constantinopol Mareste imaginea.

Manastirea Hrisovalant este o veche manastire din Constantinopol, nepastrata pana astazi. Manastirea este renumita pentru vietuirea aici, ca maica, apoi ca stareta, a Sfintei Irina. Sfanta a trait, in mare asceza, ca maica, in Manastirea Hrisovalant din Constantinopol, in secolul al IX-lea. Dupa adormirea in Domnul a Sfintei Irina, trupul acesteia a fost inmormantat fie in Manastirea Hrisovalant, fie in apropierea acesteia, in Biserica Sfantul Teodor. La foarte scurt timp, nenumarate minuni au inceput a avea loc la mormantul sfintei.

Manastirea bizantina era zidita pe cea de-a cincea colina a orasului, cunoscuta pe atunci sub denumirea de "Hrisovalant", de la care si-a luat numele si manastirea. Din biografia sfintei reiese ca manastirea din Hrisovalant era inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Manastirea Hrisovalant a functionat pana undeva prin secolele X-XI.

Cu toate ca ruinele manastirii nu au mai fost nici macar gasite, locul pe care aceasta era zidita poate fi identificat pornind de la un singur detaliu, pastrat in biografia Sfintei Irina din Hrisovalant. In acest document, scrie: "manastirea se afla in imediata apropiere a Cisternei lui Aspar". Acest loc se afla pe cea de-a cincea colina a orasului, putin mai la nord de Biserica Sfintii Apostoli, care se afla pe cea de-a patra colina.

Astazi, pe cea de-a cincea colina a orasului Constantinopol (Istambul) este inaltata Moscheea Sultanului Selim si Biserica Maicii Domnului Pammakaristos, acest loc fiind cinsiderat unul dintre cele mai bune pentru a vedea panorama orasului si a "Cornului de Aur".

Dupa cruciada a patra si dupa caderea Constantinopolului sub otomani, istoria manastirii se incheie, iar Moastele si viata Sfintei Irina de Hrisovalant se pierd si ele, fara nici o urma.

Codexul nr. 151, datand de prin secolul al XVI-lea, a fost descoperit in biblioteca de la Manastirea Dionisiu, din Sfantul Munte Athos. Acest document povesteste intreaga viata a Sfintei Irina din Hrisovalant, cuprinzand si o slujba inchinata sfintei. Aceasta a fost scrisa de catre unul dintre cei mai mari imnografi aghioriti contemporani, anume de catre calugarul Gherasim Micragianitul.

In aceeasi manastire athonita a mai fost aflata si icoana Sfintei Irina din Hrisovalant. Aceasta este lucrarea unui zugrav din Smirna, care a trait in aceasta manastire, cunoscut sub numele de "calugarul Nectarie". Acesta a zugravit icoana in anul 1919. Numele zugravului si anului lucrarii ei sunt trecute in partea de jos a icoanei. Cand s-a intors in Smirna, zugravul Nectarie a fost martirizat de catre paganii turci, impreuna cu calugarul Chiril Lemonia, care era inzestrat cu darul proociei, mai inainte de plecarea lor, el zicand: "zilele acestea, multi martiri se vor descoperi".

In anul 1926, un calugar din Sfantul Munte Athos, anume arhimandritul Paisie Filiocaliotacis, a daruit icoana Sfintei Irina, cea zugravita de calugarul Nectarie, fiicei sale spirituale, numita Lemonia, dupa tunderea acesteia in schima mare calugareasca. Dupa primirea schimei celei mari, la varsta de numai 20 de ani, Lemonia a primit numele de Meletia.

Maica Meletia a fost binecuvantata cu ravna de a zidi o manastire de maici. In aceasta privinta, maica a cumparat un teren intins, in localitatea Lykovrisi, regiunea Atica, Grecia. Acest lucru a fost cu putinta dupa moartea mamei sale, maica Tahiarhia, in ziua de 10 octombrie 1927. Pentru a-i cinsti amintirea, maica Meletia a inchinat manastirea Sfintilor Arhangheli (Tahiarhi), hram purtat insa si de vechea manastire din Hrisovalant.

Pe locul fostei manastiri se inalta astazi Moscheea Sultanului Selim si Biserica Maicii Domnului Pammakaristos.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2741

Voteaza:

Manastirea Hrisovalant - Constantinopol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE