Manastirea Montecassino

Manastirea Montecassino Mareste imaginea.

Manastirea Montecassino

Montecassino (nume scris si sub forma Monte Cassino) este un mic orasel din Italia, aflat la o distanta de aproximativ 80 de mile distanta fata de Roma. Acest orasel este cunoscut mai ales datorita meritului sau de a purta moastele si manastirea Sfantului Benedict de Nursia (480-543), ocrotitorul Europei si fondatorul monahismului apusean. Tot acesta a infiintat si ordinul monahal ce ii poarta numele - ordinul benedictin.

Inca de la infiintatrea ei de catre Sfantul Benedict, in anul 529, Manastirea Montecassino a avut parte de o istorie turbulenta, suferind in urma atacurilor inamice si fortelor naturii.

In istoria mai recenta, manastirea a fost cuprinsa in una dintre cele mai mari batalii ale lumii - Al Doilea Razboi Mondial. In urma acestuia, manastirea a avut mari pierderi, atat din punct de vedere uman, cat si material, rezultatul fiind distrugerea completa a unor cladiri monahale si afectarea tuturor celorlalte.

In ciuda tuturor incercarilor si greutatilor ce au trecut peste aceasta, manastirea a fost de fiecare data reconstruita si intarita. Cladirea care se vede astazi a fost construita dupa anul 1944, planurile folosite fiind tot cele vechi ale initialei constructii.

          

Exista un muzeu ce infatiseaza o intreaga galerie cu exemple si urme ale vietii monahale medievale. Basilica este puternic decorata in stocatura si mozaic, ceea ce reprezinta un punct mare de atractie pentru pelerinii din intreaga lume, care vin aici sa se inchine la moastele Sfantului Benedict si la sora acestuia, Sfanta Scholastica, carea a suprvietuit bombardamentelor.

Sfantul Benedict s-a nascut in anul 480, dintr-o familie de nobili din Nursia, intr-un mic orasel din apropierea orasului Spoleto. El nu si-a propus sa ajunga un mare conducator monahal si un incepator al monahismului, ci doar sa duca o viata in liniste si contemplatie, asemenea unui eremit.

Inca din tinerete, Benedict s-a retras intr-o mica pestera aflata in Subiaco, loc situat la o distanta de aproximativ 50 de mile de Roma. Dorinta sa de a duce o viata in liniste si dorul sau dupa singuratate nu avea sa devina realitate, caci in scurt timp mai multi ucenici s-au strans in jurul acestuia. In scurt timp el a devenit foarte renumit pentru caracterul sau pios si pentru metoda si abilitatea sa de a savarsi minuni.

Sfantul Benedict s-a mutat in Montecassino in anul 528, unde a si ramas pana la sfarsitul vietii sale. Aici, sfantul a pus in scris Regulile monahale, o colectie de canoane si regulamente ce au randuit mai departe viata monahala din apus. Aceste Reguli monahale ale Sfantului Benedict au devenit emblematice pentru monahismul Europei medievale.

Dupa moartea acestuia in anul 543, sfantul a fost inmormantat intr-un mormant, alaturi de sora lui, Sfanta Scholastica. Manastirea a fost atacata de catre lombarzi la scurt timp dupa moartea acestuia, insa va fi reconstruita rapid. Pana in secolul al XI-lea, Montecassino va deveni deja cea mai bogata manastire din lume.

In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, muntele pe care se afla Montecassino a facut parte integranta din linia defensiva a armatelor germane, in dorinta acestora de a ataca Roma. 

Montecassino a devenit tinta multor atacuri succesive venite din partea trupelor inamice, fiind in cele din urma bombardata de un raid aerian. Muntele cu manastirea a fost capturat cu pretul multor vieti, atat in randul armatele poloneze, cat si in al italienilor refugiati. Dupa terminarea razboiului, manastirea a fost reconstruita dupa planurile originale.

Astazi, Montecassino este o manastire cu viata monahala activa ce continua sa fie un loc de pelerinaj, in mare parte datorita supravietuirii moastelor Sfantului Benedict si ale Sfintei Scholastica. Pe langa acestea, manastirea atrage si prin incarcatura ei istorica si arhitecturala.

Manastirea se afla pe un deal inalt, asemanator unui munte, la poalele caruia se intinde orasul Casino. La baza acestuia se mai gaseste si un intins cimitir polonez al eroilor de razboi, care poate fi usor vazut de pe inaltimile manastirii.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 7054

Voteaza:

Manastirea Montecassino 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE