Manastirea Lazarica

Manastirea Lazarica Mareste imaginea.

Manastirea Lazarica este biserica domneasca din localitatea Krusevac, Serbia. Krusevac se afla la o distanta de 194 de kilometri de Belgrad, aici ajungandu-se foarte usor pe autostrada ce leaga Belgradul de Nis, la numai 23 de kilometri dupa Pojate. Krusevac este cunoscut mai ales pentru Parcul Arheologic pastrat, in care se pot vedea foarte bine urmele cetatii domnesti a printului Lazar, biserica zidita de acesta, cat si Muzeul National. Potrivti traditiei locului, numele localitatii ar insemna "para".

Localitatea Krusevac a fost infiintata in anul 1371, ea ajungand capitala domneasca si resedinta militara; aici a adunat armata sarba printul Lazar, pentru a porni impotriva otomanilor condusi de sultanul Murad, in batalia din Kosovo, in anul 1389.

Acest locas de rugaciune numit „Lazarica”, dupa numele ctitorului, a fost inaltat de printul Lazar, intre anii 1377-1380, fiind inchinata Sfantului Stefan. Mai inainte de a pleca la lupta, in ziua de 28 iunie 1389, armata sarba s-a impartasit cu Sfintele Taine in aceasta minunata manastire.

Manastirea a fost zidita in asa-numitul stil arhitectural dezvoltat de Scoala Morava, ferestrele, usile si rozetele peretilor fiind decorate cu o nespusa minutiozitate. Aceasta manastire a fost folosita drept model de catre mai multe biserici si manastiri ridicate dupa ea.

Biserica este zidita in forma de trefla, avand un dom central deasupra naosului, sustinut de coloane incropite in zid, odata cu ridicarea peretilor. Domul central este de forma octogonala, iar turnul de pe pronaos este zidit in forma patrata. Turnul de pe pronaos nu se stie pentru ce a fost zidit, el neavand in el nimic instalat. Zidurile bisericii sunt inaltate potrivit traditiei bizantine, cu randuri alternative de pietre si caramizi rosii.

Pictura in fresca a bisericii, cel mai probabil, nu a fost lucrata odata cu zidirea bisericii. Astfel, singura pictura in fresca a bisericii Lazarica a fost cea lucrata de catre Andra Andrejevic, intre anii 1737-1740, din care s-au pastrat pana astazi numai cateva fragmente. Iconostasul bisericii a fost lucrat in anul 1844, acesta pastrandu-se, in intregime, pana astazi. Turnul de aparare - Branic Kula, pastrat pana astazi este partial daramat, insa inca mai atinge inaltimea de 15 metri.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1888

Voteaza:

Manastirea Lazarica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE