Manastirea Lips - Constantinopol

Manastirea Lips - Constantinopol Mareste imaginea.

Manastirea Lips este una dintre vechile manastiri bizantine aflate inca si astazi in Istanbul, maretul Constantinopol de odinioara. Manastirea se afla asezata pe bulevardul Vatan, aproape de vechiul parc de distractii al orasului.

Inchinata Maicii Domnului, manastirea a fost intemeiata de patricianul Constantin Lips, fiind sfintita in luna iunie a anului 908, ca manastire de maici. Numele ctitorului se afla pastrat in doua locuri: pe placa votiva, din care a ramas doar un fragment, si pe una dintre cornisele zidului estic al manastirii.

Biserica cea veche a fost construita de Constantin Lips, protospatar aflat in serviciul imparatului Leo al VI-lea cel Intelept (886-912), iar mai apoi in serviciul imparatului Constantin al VII-lea Porfirogenetul (913-959).

In anul 1200, manastirea se afla inca in buna stare de pastrare, viata duhovniceasca din aceasta fiind infloritoare. Decaderea acestei manastiri a inceput insa in vremea cruciatilor, dupa anul 1204, ctitorul acesteia murind si el intre timp. In anul 1261, cand grecii au recucerit Constantinopolul, manastirea se afla deja in stare de ruina.

Manastirea Lips a fost restaurata de catre imparateasa Teodora, dupa moartea sotului ei, imparatul Mihail al VIII-lea Paleologul (1261-1282). Odata cu restaurarea bisericii manastirii, avuta loc in jurul anului 1300, foarte aproape de aceasta a mai fost ridica o a doua biserica, inchinata Sfantului Ioan Prodromul, in partea sudica a celei vechi. Imparateasa a reparat si spitalul, zidit de primul citor, insa aflat in ruina la acea vreme.

Biserica cea veche este inchinata Maicii Domnului Preacurate, cea de-a doua biserica este inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, iar capela zidita langa acestea a fost folosita pe post de gropnita si cripta funerara de catre familia imperiala. In capela se afla mormintele mai multor demnitari bizantine, printre care: imparateasa Teodora si fiul ei, Constantin, alaturi de fratele ei, Andronic si multi altii.

Biserica acestei manastiri este cea mai veche structura ecclesiala in forma de cruce inscrisa din Constantinopol. Biserica cea mare este inconjurata de sase capele secundare, dintre care doua langa altar si alte patru de-a lungul peretilor laterali ai acesteia. Fiecare capela dintre cele laterale avea cate un dom. De la aceasta s-a ajuns la tipul de biserica bizantina cu un dom central si alte patru secundare, mai mici, asezate intre bratele crucii.

In secolul al XV-lea, Manastirea Lips va fi transformata in moschee de catre Fenari Ali Efendi. Mai tarziu, aceasta va fi folosita drept loc de predica, de catre renumitul predicator musulman Sheikh Isa. De la acestia doi, actuala cladire si-a primit noul nume: Fenar Isa.

Manastirea Lips a trecut prin doua incendii, in anul 1633 si in anul 1918. Incepand cu anul 1980, manastirea a inceput a fi restaurata si reparata. Ambele biserici ale manastirii se pastreaza pana astazi, chiar daca nu intr-o stare foarte buna. Lucrarile arheologice conduse de Teodor Makridis, in anul 1929, au scos la lumina nu mai putin de 32 de morminte, printre care si pe cel al imparatesei Teodora si pe cel al fiicei ei, Eudochia.

Teodor Danalache

23 Ianuarie 2017

Vizualizari: 2678

Voteaza:

Manastirea Lips - Constantinopol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE