
Manastirea Machairas
Manastirea Machairas, aflata in muntii impaduriti din districtul Nicosia, este situata la o distanta de aproximativ 40 de kilometri de capitala Ciprului, Nicosia. Aceasta sfanta manastire este inchinata Preasfintei Fecioare Maria, numele acesteia tragandu-se tot de la o renumita icoana a Maicii Domnului - Machairotissa - care este pastrata, cu mare evlavie, in biserica centrala a manastirii.
Manastirea Machairas, infiintata pe la sfatsitul secolului al XII-lea, se afla la o altitudine de 870 de metri deasupra nivelului marii, in apropierea oraselului Lazanias, in Cipru.
Manastirea Machairas - scurt istoric
Manastirea Machairas isi leaga inceputurile de istoria unul pustnic anonim ce s-a nevoit ascuns in aceste locuri. Pe vremea disputelor iconoclaste din Bizant, acest pustnic, vietuitor pe undeva prin Asia Mica, a fugit in pustiu, luand cu sine una dintre cele 70 de icoane cu Maica Domnului, pictate, conform traditiei, de catre Sfantul Apostol si Evanghelist Luca.
Acest sihastru a luat-o cu sine, in Cipru, fara sa spuna nimanui. Prin urmare, dupa moartea pustnicului, Icoana Maicii Domnului a ramas ascunsa in locul sau tainic de nevointa pana in momentul in care alti doi pustnici veniti din Palestina, in anul 1145, au dat peste aceasta. Cei doi pustnici se numesc Neofit si Ignatie.
|
Conform traditiei locului, cei doi monahi pustnici au gasit Icoana Maicii Domnului intr-o pestera din acesti munti. Pentru a putea sa ajunga la aceasta, caci deschizatura pesterii era foarte mica, acestia s-au folosit de un cutit - numit in limba greaca "machairi". Dand la o parte plantele si largind intrarea, ei au vazut in descoperirea acestei icoane o minunata randuiala a lui Dumnzeu, care nu voia ca minunata icoana sa ramana lipsita de cinstea cuvenita.
De la cutitul cu care acestia au reusit sa obtina icoana, din "pantecele pamantului", si-a tras numele, atat icoana cu pricina, cat si viitoarea manastire ce avea sa fie ridicata pe acest loc - Machairas.
Dupa moartea monahului Neofit, celalalt pustnic, Ignatie, a calatorit, insotit de un alt monah, Procopie, la Constantinopol. Ajungand aici, inainte de anul 1172, acestia au reusit sa obtine, din partea imparatului bizantin Manuel Comnenul, suportul financiar necesar pentru amenajarea unui strict necesar de vietuire pe Muntele Machairas.
Intorsi in Cipru, acestia au construit o mica biserica ce a fost largita, spre sfarsitul secolului al XIII-lea, de catre monahul Neilos. Acesta din urma a fost numit si in postul de prim staret al manastirii, mai tarziu ajungand chiar episcop de Tamasos.
In urma cerintelor lui Neilos, imparatii Isaac si Alexios, urmasii lui Manuel Comnenul, au oferit Manastirii Machairas o serie de privilegii. Dintre acestea, amintim unul singur: manastirea avea sa fie scutita total de taxele ce se impuneau in acea vreme tuturor.
Staretul Neilos a pus in scris si primele regulamente monahale de aici, regulamente ce aveau sa fie tinute si respectate din acel moment inainte. La conducerea duhovniceasca a manastirii, acestuia i-au urmat staretii Ioachim, Ioannes si Konon. Acestia erau originari din Asia Mica si venisera aici pentru a sprijini Ortodoxia in lupta cu latinii, in vremea conducerii Lusignaniene.
Leontios, un monah vietuitor in Manastirea Machairas, autor al unei minunate biografii a insulei Cipru, ne-a lasat multe documente scrise despre manastire si cele intamplate in vremea sa - secolul al XIV-lea.
Conform unei inscriptii de pe o lespede de piatra, in anul 1530, Manastirea Machairas a fost cuprinsa si arsa din temelii de un incendiu. Ca si in Manastirea Kykkos, doar Icoana Maicii Domnului a ramas neatinsa si nemistuita de flacari.
Cleopa - Kleopas - un monah al manastirii si maestru caligraf, mentioneaza o serie de donatii facute manastirii pe la inceputul secolului al XVII-lea. In anul 1697, in vremea conducerii staretului Leontie al II-lea, biserica a fost renovata.
Parthenios, un monah de origine araba, a fost ales staret 23 de ani mai tarziu. Acesta, venit in Cipru de mic copil, a inceput direct reconstruirea manastirii. Staretul Ioannikos (1766-1796) urmator al lui Parthenios, a legat prietenii duhovnicesti, intelectuale si economice cu oameni din Moldavia si Valahia.
Atat in perioada de asuprire turceasca, cat si dupa aceea, Manastirea Machairas a fost cunoscuta drept un centru national de cultura cipriota. Ca peste tot in lumea crestina, in incinta acesteia s-a deschis si o scoala, in cursul secolului al XIX-lea.
Manastirea Machairas - arhitectura si podoabe
Calugarul rus Basil Grigorovich Barsky, vizitand Manastirea Machairas in anul 1735, a notat in carnetelul sau: "Machairas este una dintre cele mai mari si cunoscute manastiri din Cipru si apartine jurisdictiei arhiepiscopului locului. Ea este ridicata, ca si Manastirea Kykkos, pe un teren denivelat, deasupra muntilor impaduriti.
Ansamblul monahal este rectangular, acoperisul fiind din lemn. Aceasta are doua intrari, una dintre ele, cea principala, fiind indreptata catre rasarit, iar cealalta catre vest. Biserica manastirii, frumos impodobita, prezinta, pe partea vestica a acesteia, o serie de coloane. Un minunat dom se sprijina pe peretii ei.
Frescele, in mare parte, sunt originale, aprtinand bisericii initiale. In anul 1993, acestea au fost curatate si restaurate, acolo unde era cazul, de catre zugravii Charalambos si Panagiotis Voulgaris din Amaliada, Grecia. Mozaicurile aflate de o parte si de alta a portalului central sunt opera artistului cipriot contemporan - Arestis Stasis.
In interior, biserica pastreaza cu mare evlavie minunate icoane, candelabre, lespezi de piatra si fresce. Toate acestea sunt ingrijite si cinstite de 25 de monahi, extrem de activi si de modesti. Acestia traiesc, in mare parte, din agricultura proprie si din donatii.
Manastirea Machairas - icoana Maicii Domnului
In absida principala a bisericii se alfa minunata icoana a Maicii Domnului, facatoare de minuni, care a fost gasita in pestera pustnicului anonim mai sus amintit. Aceasta este incadrata intr-o rama lucrata in aur si argint. Aceasta icoana o infatiseaza pe Maica Domnului cu mainile inaltate spre rugaciune de mijlocire.
-
Conceptii eronate despre Fecioara Maria
Publicat in : Maica Domnului -
Fecioara Maria, Nascatoare de Dumnezeu
Publicat in : Maica Domnului -
Fecioara Maria venerata de musulmani
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.