Manastirea Narga Selassie - Lacul Tana

Manastirea Narga Selassie - Lacul Tana Mareste imaginea.

Manastirea Narga Selassie este o manastire etiopiana aflata pe insula Dek, lacul Tana, Etiopia. Urme ale vechilor imparati etiopieni si adevarate comori ale Bisericii Etiopiene sunt pastrate pana astazi in izolatele manastiri de pe Lacul Tana.

Lacul Tana

Lacul Tana este locul de unde ia nastere Nilul Albastru si, totodata, cel mai mare lac din Etiopia. Situat in regiunea Amhara, in nord-vestul inaltimilor etiopiene, la altitudinea de 1.840 de metri, lacul Tana are o lungime de aproximativ 84 de kilometri si o latime de 66 de kilometri, avand o adancime maxima de numai 15 metri. In acest lac isi varsa apa mai multe rauri, printre care: Lesser Abay, Reb si Gumara.

Manastirea Narga Selassie - Lacul Tana

Lacul Tana are, pe toata suprafata lui, mai multe insule, unele dintre ele permanente, iar altele ocazionale, in functie de nivelul apei. Potrivit lui Manoel de Almeida, un misionar portughez de la inceputul secolului al XVII-lea, pe lacul Tana se aflau 21 de insule, dintre care 7-8 pastrau pe ele vechi manastiri, „initial mari si impodobite, insa acum destul de paraginite”.

Cand James Bruce a vizitat regiunea, pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, el a auzit vorbindu-se despre 45 de insule locuite, insa a reusit sa gaseasca numai 11. Un geograf modern a localizat si numit 37 de insule, dintre care 19 aveau pe ele biserici si manastiri.

Manastirea Narga Selassie - Lacul Tana

Pe insulele din jur, se afla inca si astazi mai multe manastiri, printre care: Kebran Gabriel, Ura Kidane Mehret, Narga Selassie, Daga Estifanos, Medhane Alem din Rema, Kota Maryam si Mertola Maryam.

Manastirea Narga Selassie - scurt istoric

Imparateasa etiopiana Mentewab a construit Manastirea Narga Selassie pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, numele manastirii insemnand "Treimea din Rest", "rest" indicand locul si vegetatia abundenta din jurul acesteia.

Manastirea Narga Selassie - Lacul Tana

Pe insula Dek, cea mai mare insula de pe intreaga suprafata a lacului Tana, insula avand o suprafata de 16 kilometri patrati, se ajunge cu vaporul, care merge zilnic intre Bahir Dar si Gorgora. Intre anii 1932-1933, cand R.E.Cheesman a vizitat insula Deck, el a gasit aici o populatie nu neaparat strict monahala, insa crestina, cele cinci sate de pe insula avand fiecare cate o biserica unica.

Manastirea Narga Selassie se afla pe malul vestic al insulei Dek, portul de langa aceasta fiind construit in anul 1987.

Manastirea Narga Selassie - Lacul Tana

Manastirea comporta o arhitectura unica, incaperea centrala fiind inconjurata de un pridvor sustinut de 29 de coloane, iar acoperisul fiind rotund si cu panta lina. Biserica a fost construita initial numai din lemn si pamant, in centrul acesteia aflandu-se un imens sicomor, al carui trunchi a fost folosit pe post de sprijin al intregii cladiri. Mai apoi, zidurile acesteia au fost intarite cu piatra.

Intregul interior al bisericii este impodobit in stilul local, cu picturi crestine unice, specifice crestinismului etiopian.

Teodor Danalache

Manastirea Narga Selassie - Lacul Tana

Manastirea Narga Selassie - Lacul Tana

Manastirea Narga Selassie - Lacul Tana

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1481

Voteaza:

Manastirea Narga Selassie - Lacul Tana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE