Manastirea Ormilia - Buna Vestire

Manastirea Ormilia - Buna Vestire Mareste imaginea.

Manastirea Ormilia - Ormylia - este una dintre cele mai mari manastiri ortodoxa de maici din Grecia. Aceasta se afla in apropierea localitatii omonime, in peninsula Halkidiki, in nord-estul Greciei, nu departe de Sfantul Munte Athos. Manastirea se afla la o distanta de 1,5 kilometri de localitatea Vatopedu si la 4 kilometri de localitatea Ormylia.

Manastirea Ormilia este metoc al Manastirii Simonos Petras, din Sfantul Munte Athos, drept pentru care si arhitectura acesteia este fidela stilului athonit monahal. Prin purtarea de grija a manastirii athonite, Manastirea Ormilia urmeaza cu strictete viata monahala athonita, nevointele si programul de slujbe tipic acelora.

 

Manastirea Buna Vestire din Ormilia - scurt istoric

Parintele arhimandrit Emilian Simonopetritul este intemeietorul si parintele duhovnicesc al Sfantului Asezamant al Bunei Vestiri, Ormilia, din Grecia, o comunitate monahala avand mai mult de 120 de vietuitoare de diferite nationalitati si care depinde de Manastirea Simonopetras.

Dupa instalarea obstii de calugari la Manastirea Simonos Petras, in Sfantul Munte, parintele Emilian s-a preocupat si de instalarea obstii de maici din Meteora, la Manastirea Ormilia, in anul 1974, in vechiul metoc al Manastirii Vatoped, in Halkidiki, pe care l-a cumparat cu incuviintarea episcopului locului si cu ajutorul Sfintei Chinotite a Sfantului Munte.

Multe incercari si greutati a trebuit sa rabde pentru a vedea reinnoit acest metoc, al carui ctitor s-a facut, cele mai multe dintre lucruri trebuind sa fie facute de la piatra de temelie. Pentru a asigura linistea manastirii, parintele s-a straduit sa redobandeasca proprietatile acesteia de odinioara. In anul 1980, el a inceput renovarea cladirilor, inclusiv cu ajutorul credinciosilor din lume: in decurs de 15 ani, Manastirea Ormilia a devenit o mare chinovie.

O mare bucurie a fost asezarea pietrei de temelie a bisericii celei mari a metocului, in data de 14 septembrie 1980, de catre Mitropolitul Sinesie al Cassandrei. In data de 25 octombrie 1991, Metocul de la Ormilia a devenit Stavropighie a Patriarhiei Ecumenice.

Biserica cea mare a manastirii este inchinata Bunei Vestiri, obstea de maici a acesteia, numarand nu mai putin de 120 de maici, fiind organizata abia intre anii 1970-1974. Majoritatea maicilor de la Ormilia au studii superioare, nu putine dintre ele terminand chiar doua facultati.

Pelerinii nu au voie sa mearga prin toata incinta manastirii, maicile avand mare nevoie de liniste. Astfel, inchinatorii au acces numai la anumite parti din manastire si la o curte speciala, unde se pot odihni. Programul de vizita se intinde numai pe patru zile din saptamana, si atunci vreme de cateva ore.

Maicile de la Ormilia se ocupa cu pictarea in fresca si pe lemn a icoanelor ortodoxe, cu sculptura, cu tesatoria, cu broderia si cu facerea de vestminte bisericesti. La pangarul manastirii se gasesc dulceturi si bauturi naturale, facute tot in manastire. De asemenea, cantarea psaltica a maicilor din Ormilia este recunoscuta in toata lumea ortodoxa.

Stareta manastirii este una dintre fiicele Parintelui Galaction, de la Manastirea Simonos Petras. Mai inainte de a intra in monahism, parintele Galaction a fost brutar. Fiind casatorit, el a avut cinci copii. In cele din urma, de comun acord, cei doi soti au intrat in monahism, parintele la Simonos Petras, iar sotia la Manastirea Ormilia. Acesteia din urma i-a urmat si una dintre fiicele ei, care a ajuns mai apoi stareta.

"Centrul pentru dezvoltare sociala, prevenire a bolilor si cercetare medicala Panaghia Filantropini" a fost infiintat de Parintele Emilian Vafeidis, fostul staret al Manastirii Simonos Petra. Urmand exemplul Parintilor, care au ajutat pe cei aflati in nevoie si in boala, Parintele Emilian a infiintat in 1982, in apropierea Metocului Buna Vestire de la Ormilia, centrul de asistenta sociala si duhovniceasca, mostenire a vrednicului de pomenire capitan Ioan Hagipateras, functionand sub epitropia si cu ajutorul obstii de maici de la Ormilia, ca un prinos adus credinciosilor din regiune.

Misiunea acestui centru este de "a odihni si a alina suferintele oamenilor, indiferent de stare sociala si nationalitate". Centrul se afla in purtarea de grija a maicilor de la Manastirea Ormilia, aici asugurandu-se nenumarate servicii medicale, educationale, de cercetare stiintifica, de asistenta sociala si duhovniceasca pentru cei aflati in nevoi trupesti si sufletesti.

"Centrul de Arta din Ormilia" a fost intemeiat in anul 1996, de obstea manastirii, avand in vedere studiul si cercetarea stiintifica a traditiei aghiografice a Bisericii Ortodoxe. Prima lucrare a acestui centru a fost zugravirea in fresca a bisericii celei mari a manastirii. Astazi, centrul este un renumit loc de cercetare si promovare a artei bizanine.

Incepand cu anul 1995, inrautatirea continua a starii de sanatate a Parintelui Emilian l-a indepartat treptat de la indatoririle de egumen, de manastirea pe care-o iubea si de Sfantul Munte. In anul 2000, el a predat egumenia Manastirii Simonos Petras arhimandritului Elisei, actualul egumen si continuatorul lucrarii incepute de Gheronda Emilianos, el retragandu-se la Metocul din Ormilia.

Hramuri: Buna Vestire (25 martie), Sfanta Maria Magdalena (22 iulie).

Numere de contact: 237-104-1278 / 237-104-1498

Manastirea este inchisa pelerinilor in zilele de: Luni, Miercuri si Vineri.

Manastirea este deschisa pelerinilor:

Marti, Jos, Sambata: Octombrie-Martie, intre orele 10.00 – 14.00.
                                      Aprilie-Septembrie, intre orele 10.00 – 16.00.
Duminica: Octombrie-Martie, intre orele 10.00 – 16.00.
                    Aprilie-Septembrie, intre orele 10.00 – 19.00.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 13480

Voteaza:

Manastirea Ormilia - Buna Vestire 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE