
Manastirea Paromeos, cunoscuta si sub numele de Manastirea Baramos, este o manastire ortodoxa situata in Desertul Nitrian din Egipt, in apropiere de Alexandria. Este cea mai nordica manastire dintr-un grup de patru manastiri situate la patru kilometri nord de Manastirea Sfantul Pishoy. Manastirea este inchinata Fecioarei Maria.
Manastirea Paromeos
Manastirea Paromeos este cea mai veche manastire din Valea Natron din Egipt. A fost construita in anul 335 de catre Sfantul Macarie cel Mare. Numele manastirii vine la cuvintele Pa Romeos si inseamna "al romanilor" si se refera la Sfintii Maximus si Domitius, copiii imparatului roman Valentinian I. Potrivit traditiei, cei doi sfinti au fost trimiti in Egipt in timpul domniei lui Macarie cel Mare. Acestia au ramas la manastire pana au obtinut perfectiunea, inainte de a trece in nefiinta la varsta frageda.
La un an de la moartea celor doi, Sfantul Macarie cel Mare a sfintit chilia in care au locuit si a transformat-o in capela, pe care a botezat-o "Chilia romanilor". In anul 407, manastirea a fost distrusa de catre berberi si beduini. Dupa ce a fost distrusa, Sfantul Arsenius a reconstruit-o. In afara de Sfantul Macarie cel Mare si Sfantul Arsenius, la Manastirea Paromeos au mai locuit si alti sfinti. Printre acestia se numara Sfantul Isidor si Sfantul Moise Etiopianul.
In urma atacurilor berbere, Papa Shenouda I al Alexandriei a construit ziduri protectoare in jurul manastirilor din desertul Nitrian. Zidurile erau inalte de 11 metri si aveau o grosime de 2 metri. Chiar daca comunitatea de calugari de la Manastirea Paromeos era foarte restransa, in 1047, unul dintre calugarii de la manastire a devenit Papa Christodolos de Alexandria.
Manastirea Paromeos, in zilele noastre
In zilele noastre, manastirea si-a conservat aspectul sau original. Este compusa din cinci biserici, cea mai veche biserica fiind inchinata Fecioarei Maria si contine moastele Sfantului Moise Etiopianul. Aceasta biserica este cea mai veche din Valea Natron din Egipt. Celelalte biserici ale complexului bisericesc sunt inchinate Sfintilor Theodor din Amasea, Gheorghe, Ioan Botezatorul si Mihail.
Zidurile de aparare construite in timpul Papei Shenouda I al Alexandriei inca exista si in zilele noastre. Manastirea mai adaposteste si o clopotnita, o sala de mese si o casa de oaspeti.
La aproximativ 3 kilometri nord - vest de manastire, se afla pestera Papei Cyril al VI-lea. Pestera este marcata cu 12 cruci si mai este cunoscuta si sub numele de Piatra lui Sarabamun. Aceasta pestera este un centru important de pelerinaj pentru mii de credinciosi. Pestera este decorata cu numeroase icoane ale papei. In desertul care inconjoara manastirea se gasesc numeroase pesteri care sunt locuite de pustnici.
Inca din anul 1996, la Manastirea Paromeos se desfasoara ample lucrari de escavatie pentru a cauta ramasitele unei vechi manastiri inchinata Sfantului Moise Etiopianul.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Conceptii eronate despre Fecioara Maria
Publicat in : Maica Domnului -
Fecioara Maria, Nascatoare de Dumnezeu
Publicat in : Maica Domnului -
Fecioara Maria venerata de musulmani
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.