
Manastirea Pazaislis
Manastirea Pazaislis constituie cel mai mare complex monahal din Lituania, si cel mai de seama exemplu de arhitectura italiana-baroca din intreaga tara. Aceasta manastire isi inalta imensa cupola pe impadurita Peninsula Petrasiunai, de pe Lacul Kaunas, Lituania.
Initial, manastirea s-a numit "Mons Pacis", adica "Muntele Pacii"; numele initial facea aluzie si la numele ctitorului acesteia; mai tarziu, manastirea a fost numita Kamalduliai, adica "Camaldoli"; astazi, manastirea poarta numele de Pazaislis.
Manastirea Pazaislis - scurt istoric
In anul 1661, papa Alexandru al VII-lea a oferit lui Pac o icoana a Maicii Domnului, drept cadou, dar si insemn de recunostinta; aceasta icoana este apreciata, atat pentru calitatile ei artistice, cat si pentru minunile savarsite prin ea.
Manastirea Pazaislis a fost intemeiata in anul 1664, 3 noiembrie, de catre marele cancelar Krzysztof Zygmunt Pac (Christopher Zigmantas Pacas, 1612-1684), apartinator al ordinului monahal al eremitilor camaldolezi. Potrivit traditiei, Pac a hotarat ca sa construiasca cea mai frumoasa biserica din Lituania; el a dat-o mai apoi in grija calugarilor din Camaldoli, ca memorial pentru fiul sau mort.
Biserica centrala a manastirii a fost construita pana in anul 1674, insa finisarile intreprinse la aceasta s-au intins pana in anul 1712. La data de 15 octobrie, acelasi an, manastirea si biserica au fost sfintite, de catre episcopul de Vilnius, Konstantinas Bzostovskis. Realizarea frescelor este opera unor maestri din Lombardia. Marmura necesara construirii manastirii si bisericii a fost adusa dintr-o cariera de marmura din Cracovia, Polonia.
Biserica din Pazaislis a fost proiectata de catre Pietro Puttini, iar lucrarile la aceasta au fost conduse de catre Carlo si Pietro Puttini, alaturi de Giovanni Battista Frediani. Ridicarea celor doua turnuri si a imensului dom central, dupa anul 1755, a avut loc din initiativa secretarului regal Michal Jan Pac.
In interiorul manastirii Pazaislis se afla un numar de 140 de fresce, de diferite dimensiuni. Alaturi de acestea, se mai afla si inca sase tablouri, semnate de catre M. A. Palonis. Printre ele, unul de seama este cel care-l infatiseaza pe ctitorul manastirii, alaturi de sotia acestuia, Clara Isabel.
In turnul de nord al manastirii, se afla salasluite doua clopote construite in secolul al XVII-lea, de catre maestrul Jan Delamars. Sub temeliile manastirii se afla o intreaga serie de camere boltite si tuneluri, neexplorate inca in intregime.
In anul 1812, manastirea a fost jefuita de catre armatele lui Napoleon. In anul 1832, biserica manastirii a fost inchisa de catre rusi. Putin mai tarziu, aceasta va fi transformata in biserica ortodoxa, aici locuind pentru o perioada si scriitorul rus Alexei Lvov, autor al imnului Rusiei Imperiale, "Doamne, mantuieste-l pe tar." Prezenta scriitorului in aceasta manastire este marturisita de anul 1870.
Dupa anul 1921, biserica parasita din Pazaislis a fost returnata romano-catolicilor, care au si renovat-o. Lucrarile au fost realizate cu ajutorul maicilor din Manastirea lituaniana Sfantul Casimir. In anul 1948, maicile au fost evacuate din manastire, de catre soldati.
Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, autoritatile sovietice au transformat manastirea si biserica in arhiva, spital psihiatric si, in cele din urma, intr-o galerie de arta (1967-1992). In anul 1992, ansamblul monahal a fost returnat maicilor, lucrarile de restaurare incepand si ele.
Manastirea Pazaislis - festivalul de muzica
In fiecare an, manastirea este gazda Festivalului International de Muzica din Pazaislis. Acest festival a inceput in anul 1996; astazi el se intinde pe distanta a trei luni de vara si ofera spectatorilor peste 30 de concerte diferite.
Festivalul gazduieste diverse stiluri de muzica, de la renumitul Wolfgang Amadeus Mozart si pana la celebra formatie ABBA. La unele dintre concerte, intrarea este libera, la altele insa, intrarea costa - cativa dolari.
-
Maica Domnului in spiritualitatea ortodoxa
Publicat in : Adormirea Maicii Domnului -
Legatura harica dintre Maica Domnului si toti sfintii
Publicat in : Dogma -
Rugaciune catre Maica Domnului a Sfantului Antim Ivireanul
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe -
Maica Domnului, primul martor al Invierii
Publicat in : Sfintele Pasti -
Maica Domnului Platytera
Publicat in : Pictura
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.