Colinde din stramosi cantate de maicile de la Manastirea Diaconesti

Colinde din stramosi cantate de maicile de la Manastirea Diaconesti Mareste imaginea.


Colinde din stramosi cantate de maicile de la Manastirea Diaconesti

Minunate colinde stramosesti au rasunat, miercuri seara, in Biserica "Sfantul Grigorie Palama", din incinta Universitatii Politehnice din Capitala. Ele au fost daruite publicului numeros de catre maicile de la Sfanta Manastire "Adormirea Maicii Domnului" Diaconesti. Cele mai multe dintre aceste colinde se regasesc si pe CD-ul "La Nasterea lui Hristos", lansat ieri cu ocazia concertului de colinde. Pe langa colindele preluate dupa manuscrise vechi din manastiri au fost prezentate si creatii proprii ale maicutelor de la Diaconesti dar si colinde compuse pe versurile mucenicilor temnitelor comuniste (Valeriu Gafencu, Andrei Ciurunga, Radu Gyr). Au participat la acest concert si fosti detinuti politici, oameni pentru care aceste colinde au fost apa vie, timp de multi ani, in temnitele comuniste unde au patimit.



Maicile de la Manastirea Diaconesti

 

In pauzele dintre cantari, parinti ai Bisericii au tinut cuvinte de folos. S-a vorbit despre bucuria Sarbatorii Nasterii Domnului dar nu au fost ascunse ingrijorarile legate de integrarea europeana care se apropie si de climatul civilizatiei materialiste care domina lumea.

Parintele Amfilohie, duhovnicul Manastirii Diaconesti spunea:

"Pe Parintele Luminilor, Domnul Dumnezeul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos, pe care astazi ecranele si ziarele prea putin il propaga, noi am venit cu toata simtirea noastra sa-L marturisim, laudand Sfanta Nasterea Lui, in mijlocul fratiilor voastre, ca unii care nu ne temem sa afirmam credinta noastra si dragostea unuia catre celalalt in Iisus Hristos. Unirea in Hristos este cel mai de pret lucru pentru crestini. A ne uni in afara de Hristos este cel mai primejdios lucru pentru omenire. Colindele au ca element esential adevarul intruparii Domnului nostru Iisus Hristos, faptul acesta minunat. Colindele sunt incarcate de continut teologic. Ele nasc in sufletul nostru si ne renasc pe noi spre un nou mod de viata. Colindele au o putere duhovniceasca in ele pentru ca-L marturisim, pentru ca-L laudam pe Dumnezeu. Colindele sunt ele insele o marturie dar si o simtire, o traire in duhul, o regasire a unora cu ceilalti, o adancire in traire. Constat ca in contextul actual aceste colinde exprima un alt mod de a simti si de a gandi romaneste si crestineste vis ŕ vis de climatul acestei civilizatii care cauta sa se impuna din ce in ce mai mult printr-o ideologie straina de Hristos."

Parintele Amfilohie



Parintele Valentin de la Manastirea Turnu ne-a indemnat pe toti sa fim mai buni si sa-i invatam pe copii sa colinde:

"Acum doi ani eram la Parintele Iustin si l-am intrebat ceva despre colinde. Mi-a spus atunci un lucru pe care nu l-am inteles dar pe care, indraznesc sa spun, l-am inteles in aceasta seara aici. Parintele se plangea ca nu mai sunt in satele noastre romanesti copii care colinda, copii care merg cu steaua ci, ici si colo, mai apare cate un grup de studenti, bunoara de la ASCOR, care merg si mai canta cate un colind. N-am inteles atunci de ce parintele se plangea de acest aspect. Acum am inteles ca, din pacate, noi, mai ales dvs., am uitat ca, de Nasterea Domnului, se mai si colinda. Am uitat, de Nasterea Domnului, nu numai sa deschidem usa celui de aproape, sau copiilor, sau Mantuitorului care vine si ne viziteaza, ci am uitat de bunatate, am uitat de dragoste si am uitat, as indrazni sa spun, de mangaiere. Ce ne calauzeste pe noi acum? Cred ca nu mai e nevoie s-o spun. Bucuria pe care au adus-o maicile in seara aceasta, as vrea ca sa nu se opreasca aici, as vrea ca sa nu moara, as vrea ca sa nu ramana, asa cum deja s-a inceput, intr-o institutionalizare a colindelor, a cantarilor in biserica si nu numai atat. As vrea sa le purtati cu dvs. in suflet, sa-i invatati pe copiii dvs. sa colinde, sa-i imbracati intr-o camasa alba si sa le puneti o caciula de miel pe cap, sa le dati o stea si sa-i trimiteti. Ii va duce Dumnezeu acolo unde trebuie, acolo unde, poate, un colind va mangaia sufletele celor care ii asculta, acolo unde, poate, vor mai aduce un pic de zambet."

Maicile de la Manastirea Diaconesti



Cuvintele de folos rostite in continuare de preotul militar Nicu George dar si de fostul detinut politic, d-l Jenica Popescu au constituit alte momente emotionante pentru cei prezenti in biserica si un indemn la credinta, intelegere si iubire fata de aproapele.


Seara s-a incheiat cu cateva colinde speciale, creatie inegalabila a unora dintre cei care au suferit in temnitele comuniste sub torturi si chinuri de neimaginat.

Parintele Amfilohie de la Manastirea Diaconesti:

"Au patimit. Nu trebuie sa uitam jertfa lor. Ceea ce s-a scris in temnite si se cunoaste doar in parte e Taina lui Dumnezeu pentru ca taine mari s-au petrecut acolo. Nu poate fi descris in cuvinte. Insa Dumnezeu a ingaduit sa ajunga pana la noi o parte din creatiile inegalabile ale acestora care in chinuri de nedescris au compus poezii, colinde. Acestea erau de fapt expresia clara, directa, indiscutabila a rezistentei anticomuniste acolo unde se aflau ei. Au devenit o cetate de rezistenta spirituala mai puternica decat ne putem imagina noi astazi in aceasta forma de libertate. Colindul a fost si o forma de continuitate, de rezistenta spirituala si de traire in Hristos in conditiile acelea. Colindele au atins intensitati nebanuite in acele locuri de tortura subterana indeosebi pentru ca faceau legatura cu amintirile din trecut, legatura cu cei dragi, cu iubita, cu copiii, cu familia, cu Dumnezeu. Prin colind ei isi descatusau sufletul. Noi astazi incercam, in parte, sa le rostim dar cu adevarat le pot trai numai cei ce au trecut pe-acolo. Unele dintre poeziile scrise acolo au ajuns si pe la noi si am indraznit sa le punem in melodii, sub forma de colind sau cantari, cu duhul lor de pace, de umilinta, dar si de o mare nadejde. Nimic nu e descurajator in ele desi sunt nostalgice. Biruinta se ascunde in spatele acestor jertfe in care credem si noi".

 

Pentru cei prezenti in biserica Sf. Grigore Palama din Capitala ecourile minunatelor colinde si cantari ale maicilor de la Diaconesti si ale cuvintelor rostite de preoti nu se vor stinge prea curand. Multi credinciosi au plecat cu CD-uri cu inregistrari sau cu un frumos calendar cu sfinti sau cu exceptionala carte "Intoarcerea la Hristos" a lui Ioan Ianolide, adusa la lumina cu osteneala obstii din Diaconesti, toate acestea ca amintiri in plus ale unei seri de neuitat.

Multumim manastirii Diaconesti pentru frumoasele cantari oferite site-ului nostru pe care le veti putea asculta in sectiunea "Colinde audio".

 

 

 

 

.

21 Decembrie 2006

Vizualizari: 19636

Voteaza:

Colinde din stramosi cantate de maicile de la Manastirea Diaconesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE