Manastirea Preotilor - Agia Moni

Manastirea Preotilor - Agia Moni Mareste imaginea.

Manastirea Agia Moni este situata in Pahos, la aproximativ un kilometru de satul Statos si Manastirea Chrysorroyiatissa. Manastirea mai este cunoscuta si sub numele de Manastirea Preotilor. La aceasta manastire au trait numerosi sfinti precum Sfantul Nicolae cel Mare, Sfantul Eftychios sau Sfantul Atanasie Atonitul. Acesta a trait la aceasta manastire intre anii 965 - 969.

In apropierea manastirii se gaseste si o capela din secolul al XIV-lea construita in cinstea Sfantului Atanasie Atonitul. Manastirea Agia Moni este una dintre cele mai vechi manastiri din Cipru. A fost construita in anul 300, peste ruinele unui templu dedicate zeitei Hera. Basilica Agia Moni dedicata Sfantului Nicolae, era locul in care acest sfant obisnuia sa se roage. Dupa ce basilica a fost distrusa in timpul unui cutremur, in secolul XII a fost construita o biserica bizantina.

Manastirea Preotilor - Aghia Moni din Cipru

Pe locul aceleasi biserici a fost construita o alta biserica, dupa ce precedenta a fost distrusa in alt cutremur. Ultima constructie a bisericii a fost realizata in anul 1638, in timpul staretului Kykkos. Biserica exista si in zilele noastre. 

Manastirea Agia Moni se afla intr-o zona frumoasa, cu multa verdeata, departe de zgomotul si agitatia citadina. In acest loc, calugarii au gasit linistea de care aveau nevoie pentru meditatie si rugaciune. Manastirea Agia Moni are o bogata istorie si a contribuit la propagarea crestinismului in perioada bizantina, in special in secolele X - XII.

Manastirea Preotilor - Aghia Moni din Cipru

In timpul ocupatiei franceze, manastirea s inflorit, pentru a suferi insa un declin in timpul ocupatiei otomane. In anul 1735, calugarul rus Vasili Barsky a vizitat Manastirea Agia Moni si descris lacasul de cult in cuvinte frumoase.

In anul 1751, Manastirea Kykkos a fost distrusa intr-un incendiu, iar icoana Fecioarei Maria a fost transferata la Manastirea Agia Moni, unde a ramas pentru un an. In prezent, la Manastirea Preotilor mai traieste un singura calugar, Parintele Epiphanios.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Manastirea Preotilor - Aghia Moni din Cipru

Manastirea Preotilor - Aghia Moni din Cipru

Manastirea Preotilor - Aghia Moni din Cipru

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1093

Voteaza:

Manastirea Preotilor - Agia Moni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE