
Manastirea Rosie cu hramul Sfantul Paisie, se afla in apropierea orasului Sohag, un important centru crestin copt din Egiptul de Sus. Aceasta manastire a fost inchinata Sfantului Paisie, care nu trebuie confundat insa cu Sfantul Paisie cel Mare care a trait in Valea Nitriei.
Se cunosc foarte putine lucruri legate de istoria Manastirii Rosii, chiar daca este una din cele mai importante manastiri crestine aflate in Egipt. Numele sau provine culoarea materialului de constructie, caramida arsa, utilizat la ridicarea zidurilor exterioare, care o deosebeste de cladirile inconjuratoare.
Biserica Sfantul Paisie este situata in nord-estul ansamblului monahal. Aceasta a fost construita in prima jumatate a secolului al V-lea , avand forma unei bazilici (nava). Masoara 44 m lungime si 23 m latime.
Aceasta biserica a fost inima unei mari comunitati monastice, intr-o regiune cunoscuta ca un important centru al vietii monahale in sec. V. Reprezinta un exemplu uimitor al intensitatii coloritului monumentelor egiptene apartinand antichitatii tarzii. In aceasta biserica, picturile acopera aproximativ 80% din pereti, nise, coloane, pilastri, pavimente si abside. Biserica adaposteste de asemenea o icoana cu o vechime de o mie de ani. Forma bisericii si pictura ornamentala, combinate cu sculptura si arhitectura monumentala, fac din aceasta una din cele mai importante biserici - din punct de vedere istoric - aflate in Egipt.
In partea de de sud-vest a ansamblului monahal se gaseste Biserica Maicii Domnului. De asemenea, aceasta biserica este foarte veche. Chiar daca in prezent, manastirea are putini vietuitori, biserica deserveste comunitatea copta din satul inconjurator, precum si pelerinii care vin aici in numar mare, mai ales la marile praznice.
In ultimul deceniu in manastire au avut loc o serie de ample lucrari de restaurare la care au participat specialisti provenind din Universitatea Romei si Universitatea Vaii de Sud din Egipt.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Sfantul Paisie de la Neamt
Publicat in : Sfantul Paisie de la Neamt - Velicikovski -
Inceputul Postului Nasterii Domnului; Sfantul Paisie de la Neamt
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.