Manastirea San Pere de Rodes

Manastirea San Pere de Rodes Mareste imaginea.

Sant Pere de Rodes este o fosta manastire benedictina zidita pe culmile muntoase din regiunea Alt Emporda, in nord-estul Cataloniei, Spania. Manastirea San Pere de Rodes a fost declarata monument national in anul 1930. Peste cinci ani, in anul 1935, manastirea va intra intr-un amplu proces de restaurare si intretinere.

Aflata in municipalitatea El Port de la Selva, in provincia Girona, manastirea benedictina a fost construita pe o panta a muntelui Verdera, putin mai jos de ruinele Castelului Sant de Verdera, care a si asigurat paza manastirii, in vremea functionarii acestora.

 

Adevaratele origini ale manastirii nu se cunosc nici astazi, ceea ce a dus la aparitia mai multor traditii si legende locale legate de intemeierea acesteia. Astfel, cea mai populara parere este aceea conform careia manastirea este ctitoria calugarilor care au debarcat in acest loc, purtand cu ei Moastele Sfantului Petru si Moaste ale altor Sfinti, in dorinta lor de a le salva din calea hoardelor barbare care au invadat Imperiul Roman de Apus. Odata trecut pericolul, papa Bonifaciu al IV-lea a demarat lucrarile pentru zidirea aici a unei manastiri.

 

Cele mai vechi documente care amintesc de aceasta manastire dateaza din anul 878, cand aceasta este mentionata ca o simpla chilie monahala, inchinata Sfantului Apostol Petru. Abia in anul 945 aici se va ridica o manastire benedictina independenta, asezata sub indrumarea unui abate.

Pusa in legatura cu centrul din Empuries, Manastirea San Pere de Rodes s-a aflat pe culmea dezvoltarii ei economice si sociale intre secolele XI-XII, stare ce a tinut pana spre secolul al XVII-lea, cand aceasta a inceput a decadea. Foarte multa vreme, locul a fost un puternic centru de pelerinaj.

 

In secolul al XVII-lea, manastirea a fost atacata in repetate randuri, in anul 1793 ea fiind complet parasita de comunitatea benedictina, care s-a asezat in Vila-Sacred, iar mai apoi in Figueres, in anul 1809, pana la dizolvarea acesteia.

Manastirea este zidita pe mai multe trepte de nivel, datorita reliefului pietros pe care aceasta a fost asezata. Biserica si incaperile zidite in secolul al XII-lea constituie partea centrala a actualei structuri. Toate camerele sunt distribuite in jurul bisericii celei mari, aflate in centru.

 

Manastirea din Rodes este una dintre cele mai reusite constructii romanice din Catalonia. Biserica cea mare, sfintita in anul 1022, este un exemplu reusit al stilului romanic, fiind impartita in nava si doua laterale. Acestea sunt impartite intre ele prin siruri de coloane duble, avand capiteluri carolingiene. Coloanele si capitelurile sunt luate din niste constructii mai vechi decat manastirea. Sub absida centrala a Altarului se afla o cripta.

In partea vestica a manastirii se afla un imens turn-clopotnita, zidit tot in secolul al XII-lea, zidire influentata de stilul lombardian, predominant in secolul anterior. Intr-o laterala a acestuia se afla si un turn de aparare, incepu in secolul al X-lea, insa terminat mult mai tarziu, dupa mai multe modificari.

Teodor Danalache

 

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2169

Voteaza:

Manastirea San Pere de Rodes 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE