
Manastirea Schimbarea la Fata (Manastirea Preobrazhenski sau "Sveto Preobrazhenie Gospodne“) este o manastire ortodoxa situata intr-un loc pitoresc, langa satul Samovodene, la o distanta de numai 6 km de Veliko Tarnovo. In prezent, este una dintre cele cinci manastiri stavropighii patriarhale ale Bisericii Ortodoxe Bulgare.
Manastirea Schimbarea la Fata este cel mai mare asezamant monahal din regiunea Veliko Tarnovo si al patrulea din intreaga Bulgarie.
Se crede ca manastirea a fost intemeiata in secolul al XI-lea ca metoc al Manastirii Vatoped din Muntele Athos. In 1360, cand Tarnovo era capitala celui de-al Doilea Imperiu Bulgar iar traditia isihasta era raspandita in Bulgaria, la ordinul Tarului Ivan Alexandru al Bulgariei, manastirea a dobandit autonomia. Ridicarea Manastirii Schimbarea la fata a fost posibila prin daniile celei de-a doua sotii a lui Ivan Alexandru, Sara Teodora si a fiului lor, Ivan Sisman, care au facut posibile reconstructia si renovarea bisericii. Din acest motiv, aceasta manastire mai este numita si “Manastirea Sarei”.
Acest sfant locas a jucat un rol important in viata spirituala a capitalei bulgare in secolul al XIV-lea. In Evul Mediu, Manastirea Schimbarea la Fata se afla la aproximativ 400-500 m distanta de locul actual. Locul initial unde s-a aflat manastirea a fost abandonat dupa distrugerea ei, in timpul in care Veliko Tarnovo a cazut sub ocupatia otomana, spre sfarsitul secolului al XIV-lea. Dupa cucerirea otomana a Bulgariei, manastirea a fost distrusa complet de catre turci.
Manastirea Schimbarea la Fata a fost reintemeiata pe locul actual de catre parintele Zotic de la Manastirea Rila, in 1825. Constructia bisericii principale a inceput in 1834 fiind incredintata lui Dimitur din Sofia. In orice caz, din cauza participarii sale la Rascoala Velchova intre 1834-1835, acesta fost prins de catre turci. Renumitul arhitect bulgar al vremii, Kolyo Ficheto, avea sa finalizeza constructia bisericii. Interiorul si zidurile exterioare ale bisericii sunt decorate cu fresce de inalta valoare artistica, realizate de pictorul-iconar bulgar, Zaharia Zugravul. Intreaga aripa de sud-est impreuna cu micul arhondaric si intrarea principala, precum si paraclisul “Buna Vestire”, au fost construite pana in 1863.
Inca din vremea lui parintelui Zotic, Manastirea Schimbarea la Fata a fost transformata treptat intr-unul din principalele centre culturale si revolutionare din regiunea Veliko Tarnovo. “Apostolul Eliberarii”, Vassil Levski, si-a gasit adapost in repetate randuri in aceasta manastire. Asezamantul Schimbarea la Fata a jucat un important rol in incercarile Bulgariei de obtinere a independentei nationale si religioase. Asemenea altor manastiri din acea vreme, aceast asezamant a fost transformat in spital, in timpul razboiului Ruso-Turc. Ca gest de multumire, dupa eliberare, soldatii rusi au facut daruri manastiii, clopote, candele si carti liturgice pentru biserica.
Unele dintre chiliile monahilor ce vietuiesc in manastirea Schimbarea la Fata au fost distruse in 1991, dupa demolarea stancilor de langa manastire. Arhitectura manastirii se pastreaza din 1858-1863 si este tipica pentru manastirile medievale tip fortareata. Paraclisul din curtea manastirii, “Invierea lui Lazar”, a fost finalizat in 1891, iar cladirile bucatariei, trapezei si bibliotecii au fost ridicate in 1894.
Biserica principala are o arhitectura unica, incomparabila cu a niciunui alt locas de cult din Bulgaria. Frescele au fost realizate de Zaharia Zugravul, un reprezentant al scolii iconografice Samokov. Zaharia a lucrat in aceasta manastire intre 1849-1851.
Dintre scenele cele mai cunoscute sunt Sfintii Chiril si Metodie, “Ziua judecatii”, aflata pe zidul estic din nartex, “Ciclul Vietii”, pictata in exteriorul altarului.
Iconostasul bisericii a fost creat in 1839, de catre un grup de mesteri tamplari si scluptori aparinand scolii de sculptura in lemn Tryavna. Icoanele de pe catapeteasma sunt capodopere ale lui Zaharia Zugravul si ale nepotului sau, Stanislav Dospevski. Unele dintre cele mai remarcabile icoane sunt: “Sfantul Arhanghel Mihail, “Sfantul Ioan Inaintemergatorul Domnului”si ”Sfantul Andrei”.
Manastirea Schimbarea la Fata poseda biblioteca si un muzeu ce adapostesc numeroase documente medievale, hrisoave, manuscrise, carti si icoane de o valoare inestimabila.
Radu Alexandru
-
Manastirea Bachkovo
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Zemen
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Rila
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Troyan
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.