
Manastirea Sfantul Gheorghe
Meshtaye
Manastirea Sfantul Gheorghe - Deir Mar Jirjis - este o manastire ortodoxa antiohiana din Siria. Asezata la marginea localitatii Meshtaye, in partea nord-vestica a regiunii numite "Valea Crestinilor”, la numai cativa kilometri mai inspre nord de renumitul castel „Krak des Chevaliers”, manastirea se afla incadrata in judetul Homs.
Valea amintita mai sus, numita si Wadi al-Nasara, este un adevarat centru regional al crestinilor greco-ortodocsi, incepand cu secolul al VI-lea. Dintre cele 32 de localitati ale acestei regiuni, 27 sunt astazi crestine.
Potrivit traditiei locale crestine, Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe a fost construita peste ruinele unui templu pagan antic, inchinat zeului Homer, de catre imparatul bizantin Justinian I, undeva pe la inceputul secolului al V-lea (mai sigur, in anul 540).
Ansamblul monahal din Meshtaye se intinde pe o suprafata totala de sase mii de metri patrati, fiind zidit in intregime din piatra bizantina slefuita. Biserica cea noua a fost construita in anul 1857. Foarte multe dintre odoarele si podoabele vechii manastiri sunt pastrate astazi in muzeul manastirii.
Intrarea in curtea manastirii se face pe sub o poarta boltita, iar mai apoi printr-o usa strajuita de doua coloane bizantine. In zidul de langa poarta sudica a manastirii se afla incadrata o imensa piatra antica, avand pe ea incrustate mai multe motive religioase.
Iconostasul de lemn al bisericii celei mari este impodobit minunat cu icoane bizantine, asezate in rame maiestros sculptate in lemn. La baza acestuia se afla zugravite mai multe scene din viata Mantuitorului Iisus Hristos.
Sub curtea manastirii se afla o capela mai veche, datand inca din secolul al XIII-lea. Aceasta are si ea un iconostas de lemn, vechi de peste trei sute de ani, de asemenea, deosebit de maiestros lucrat si zugravit.
Usile imparatesti din capela de secol XIII au fost furate si duse in Londra, unde au fost descoperite si de unde au fost returnate de Interpol. Printre icoanele acesteia se numara o serie de icoane care infatiseaza viata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, sfant foarte iubit printre crestinii zonei.
De aici, o serie de trepte de piatra coboara si mai mult, la un alt nivel, spre biserica originala, datata inca din secolul al VI-lea. In aceasta incapere au fost gasite mai multe amfore antice.
In muzeul manastirii se pastreaza cruci, scrieri si manuscrise, carti, sculpturi si icoane, etc. Printre manuscrisele de mare valoare, pastrate in manastire, se numara si manuscrisul califului Omar bin al-Khattab, in care se analizeaza relatia dintre musulmani si crestini.
Cele mai multe pelerinaje se fac la manastire in ziua de 6 mai, cand este praznuit Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, si in ziua de 14 septembrie, cand este praznuita Inaltarea Sfintei Cruci.
Teodor Danalache
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.