Manastirea Sfantul Ilie - Plakovo

Manastirea Sfantul Ilie - Plakovo Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Ilie Plakovo a fost fondata cu sprijinul tarului Ivan Assen al II-lea. Initial a fost situata in localitatea Baluklii din Muntii Elena, la sud de manastirea de astazi. In primele decenii ale acestui secol acolo inca mai exista o veche biserica de mici dimensiuni. Manastirea a fost mutata in locul sau actual in a doua jumatate a secolului al XIII-a.

Distrusa in timpul invaziei otomane din regiunea Turnovo in 1393, Cloister Plakovo a fost reconstruita din nou in jur de 1450. Dupa aceasta, a fost luata cu asalt si incendiata de mai multe ori: in 1595, 1706, 1784, 1835, 1842. Biserica originala a suferit reparatii si reconstructii in mai multe randuri. Una dintre ultimele renovari importantea fost efectuata in 1643. Asa cum spun legendele, aceasta a fost o biserica mica, cu o singura nava, avand modeste calitati arhitecturale.

Prin 1845, pe vremea ieromonahului Sofronie, lucrarile de constructie au fost finalizate, vechea biserica a fost daramata si o catedrala trainica a fost ridicata pe locul sau. Numele constructorului nu este cunoscut, dar trebuie sa fi fost opera lui Nikola Fichev care, la scurt timp dupa aceea, a construit aripa rezidentiala a Manastirii Plakovo cu turn si clopotnita.

Cornisa, impreuna cu cele doua arcade lombarde de dedesubt, sunt o copie exacta a elementelor ale bisericii de la Manastirea Kilifarevo, pe care maestrul-constructor Nikola Fichev a construit-o cu trei ani mai inainte. Solutia aplicata capitelelor coloanelor inconjurand pronaosul deschis, imprumuta infatisarea lor specifica. In forma unui sistem de falduri verticale ondulate, acestea au replica in capitelurile de la intrarea principala in Manastirea Preobrazhenie care, asa cum se stie, a fost de asemenea lucrarea lui Nikola Fichev.

O reflectie a viziunii a creativitatii maestrului, caracteristica perioadei, este, de asemenea, forma domului, desi forma sa a fost modificata mai tarziu, la o reacoperire. Acest lucru justifica afirmatia potrivit careia biserica Manastirii Plakovo si restul de cladiri mai mari au fost executate de maestrul-constructor Nikola Fichev.

Acesta este un tip manastire cu biserica cu trei nise altar. Un edificiu de cult cu un plan similar a fost pentru prima data construit in Manastirea Preobrazhenie in 1834. Constructia sa este atribuita Dimiter Sofialiyata, dar dupa moartea sa, sarcina finalizarii lucrarii a fost preluata de Nikola Fichev.

Influentat de acest lacas religios, el a construit inca cateva, printre care cea de la Manastirea Plakovo. La fel ca la Manastirea Preobrazhenie, el a ridicat aici trei unitati la fel de mari precum restul cladirii, legandu-le printr-o linie obisnuita de cornise, intr-un sistem uniform. Probabil, el a cedat influentei catedralei Manastirii Batoshevo. Ulterior, ideea a evoluat intr-o multitudine de versiuni dezvoltate nu numai de el, ci si de catre alti constructori din nordul Bulgariei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 977

Voteaza:

Manastirea Sfantul Ilie - Plakovo 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE