Manastirea Sfantul Nicolae Velimirovici - Soko Grad

Manastirea Sfantul Nicolae Velimirovici - Soko Grad Mareste imaginea.

Manastirea Soko Grad, inchinata Sfantului Nicolae Velimirovici, este o manastire ortodoxa din Serbia. Soko Grad, cunoscuta si sub denumirea de Sokolac, este o localitate medievala si o fortareata asezata la o distanta de numai doi kilometri inspre est de Sokobanja, Serbia. Fortareata din Soko este ultima fortificatie otomana din Serbia.

Manastirea Soko este asezata la poalele unor deosebit de frumosi munti, langa localitatea Ljubovija, in judetul Macva, Serbia. La aceasta manastire se ajunge dispre trei localitati: Ljubovija, Krupanj si Mali Zvornik.

Manastirea Sfantul Nicolae Velimirovici, cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Soko Grad, a fost construita in anul 2000, fiind ctitoria episcopului de Sabac si Valjevo, Lavrentie. Desi nu foarte veche, ctitorita de poporul sarb in secolul al XX-lea, manastirea a fost construita tot in duhul vechilor manastiri sarbesti.

In ziua de 7 mai 2004 a avut loc sfintirea bisericii din Manastirea Soko Grad, inchinata Sfantului Nicolae Velimirovici. La slujba de sfintire au participat si printul Alexandru al II-lea si printesa Ecaterina. Sfanta Liturghie a fost savarsita de catre episcopul Amfilohie, mitropolitul de Muntenegru, impreuna cu o multime de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Sarbe.

Cu aceasta ocazie, printul Alexandru al II-lea, a spus: "Vom restaura complet Manastirea Hilandar, cat si toate celelalte biserici ortodoxe din Kosovo, deoarece Biserica noastra, ai caror ingrijitori suntem, isi indeplineste inca sarcinile ei, cu curaj si rabdare, predicand tuturor Cuvantul lui Dumnezeu si dragostea Acestuia."

Dupa terminarea acesteia, manastirea a devenit un loc preferat pentru organizarea de conferinte si adunari ortodoxe. Ansamblul monahal are 25 de camere duble pentru oaspeti, un muzeu, un atelier de lucru pentru calugari, o biblioteca, o sala de mese, 32 de dormitoare si alte facilitati utile. In fiecare vara, manastirea devine locul de adunare a multor tineri din intreaga lume, in cadrul evenimentului international numit "Moba".

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2960

Voteaza:

Manastirea Sfantul Nicolae Velimirovici - Soko Grad 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE