Manastirea Sfantul Sava de Storojevo - Zvenigorod

Manastirea Sfantul Sava de Storojevo - Zvenigorod Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Sava de Storojevo, inchinata Nasterii Maicii Domnului, este o manastire ortodoxa aflata la o distanta de numai 40 de kilometri de Moscova, pe malul stang al raului Moskva, in apropiere de localitatea Zvenigorod, in Rusia.

Pentru prima data, Zvenigorod este mentionat documentar in anul 1338. Localitatea Zvenigorod s-a dezvoltat insa mai ales spre sfarsitul secolului al XIV-lea, cand Dimitrie Donskoy a daruit conducerea asupra acestui loc fiului sau, Yuri. In anul 1396, printul Yuri comanda zidirea unei biserici inchinate Maicii Domnului.

Complexul fortificat din Zvenigorod, numit Gorodok, pastreaza singura cladire integral conservata din secolul al XIV-lea, specifica arhitecturii moscovite: Catedrala Adormirea Maicii Domnului, terminata de zidit in anul 1399. In interior, aceasta biserica pastreaza frescele zugravite de Sfantul Andrei Rubliov.

Manastirea Sfantul Sava de Storojevo - Zvenigorod

Sfantul Sava a fost unul dintre primii ucenici ai Sfantului Serghie de Radonej, el petrecandu-si aproape toata viata in Lavra Sfanta Treime, intemeiata de duhovnicul sau. In anul 1391, trecand la cele vesnice Sfantul Serghie, conducerea lavrei a fost preluata de Cuviosul Nicon (17 noiembrie). Dorind a petrece in isihie, noul staret s-a retras intr-o chilie smerita, lasand conducerea manastirii pe seama Sfantului Sava, care era foarte iubit de obste.

 

In anul 1398, printul Yuri Dimitrievici din Zvenigorod, care devenise ucenic al Sfantului Sava, din dorinta de a-l avea mai aproape de dansul, i-a cerut acestuia sa vina in localitatea Zvenigorod si sa intemeieze o manastire, pe dealul numit "Storojevo". Iubitor de liniste fiind, asemenea parintelui sau, Sfantul Sava a venit si s-a asezat in padurea deasa si pustie de pe dealul amintit. De la acest loc a si primit sfantul numele "Sava de Storojevo".

Cu ajutorul printului, Sfantul Sava a ridicat o biserica de lemn inchinata Nasterii Maicii Domnului. Mai apoi, intre anii 1405-1407, cei doi vor inalta Biserica Nasterea Maicii Domnului, din piatra. Aceasta este un exemplar fidel al arhitecturii Vladimir-Suzdal, avand o singura cupola sprijinita pe patru coloane.

Printul ctitor a daruit manastirii multe daruri si mosii, iar pe locuitorii din Zvenigorod i-a delegat spre a fi judecati de Sfantul Sava, exceptie facand cazurile de omor, care erau clasate de judecatorul localitatii.

In scurt timp, mai multi iubitori de nevointe s-au strans in jurul sau. Vreme de aproape zece ani, sfantul a fost staretul noii obsti, intemeiata cu multa dragoste si cu multa rugaciune. In ultimii ani ai vietii sale, Sfantul Sava s-a retras intr-un bordei sapat in pamant, unde s-a nevoit pana in ultimul ceas.

Sfantul staret Sava a trecut la cele vesnice in ziua de 3 decembrie 1407, fiind inmormantat in partea dreapta a bisericii principale, inchinata Nasterii Maicii Domnului. El a fost canonizat in anul 1547, fiind praznuit in zilele de 3 decembrie, 19 ianuarie (aflarea cinstitelor sale Moaste, in anul 1652) si 10 august (aducerea inapoi a cinstitelor sale Moaste, in anul 1998).

In anul 1650, manastirea de langa Zvenigorod a fost aleasa de catre tarul Alexis (1629-1676) drept resedinta imperiala. Astfel, in numai cinci ani, el a construit aici un palat regal, cu cinci etaje, pastrat pana astazi. Tot acum, biserica alba a fost inconjurata cu ziduri de piatra si turnuri de aparare, asemanatoare celor prezente in Lavra Sfanta Treime, a Sfantului Serghie de Radonej. Turnul clopotnita a fost construit in acelasi an, avand patru etaje, trei turle si un ceas mare.

In anul 1652, in turnul ce se inalta deasupra portii principale de intrare a fost sfintita o biserica inchinata Sfintei Treimi. Initial, ambele biserici au fost acoperite in intregime cu pictura in fresca, biserica inchinata Maicii Domnului avand si un iconostas maret, pe cinci registre. Frescele din Sfantul Altar dateaza din anul 1420, pe cand celelalte au fost refacute in anul 1656. Iconostasul si Usile Imparatesti, construite in stilul Scolii Stroganov, au fost instalate in anul 1652.

Dupa moartea lui Feodor al III-lea (1661-1682), care si-a petrecut aproape toata viata in acest loc, manastirea a intrat intr-o perioada de declin. In luna mai a anului 1918, cand bolsevicii au incercat sa fure Moastele Sfantului Sava, cateva persoane au fost impuscate mortal. Ansamblul monahal a fost jefuit, iar mormantul Sfantului Sava, imbracat in argint aurit, a fost pangarit. Dupa aceasta, calugarii au fost alungati din manastire, aceasta ramanand ruinata.

Vizitand manastirea in aceasta perioada, cativa artisti rusi au gasit biserica in paragina, iar icoanele acesteia aruncate pe jos. Cele care au supravietuit conditiilor vremii au fost curatate si luate spre studiu. Dintre acestea, icoana Mantuitorului Deisis, icoana Sfantului Apostol Pavel si icoana Sfantului Arhanghel Mihail, sunt considerate a fi pictate de Sfantul Andrei Rubliov, candva intre anii 1408-1412.

In anul 1985, manastirea de langa Zvenigorod a fost inchinata Manastirii Danilov, din Moscova. Moastele Sfantului Sava de Storojevo au fost aduse inapoi, in ctitoria sa, in anul 1998.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 1478

Voteaza:

Manastirea Sfantul Sava de Storojevo - Zvenigorod 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE