
Manastirea Shamordino este o manastire ortodoxa, cu obste de maici, aflata la doar 12 kilometri distanta de Manastirea Optina, in regiunea Kaluga, Rusia. Infiintata de Sfantul Ambrozie de la Optina, in anul 1884, aceasta manastire de maici i-a avut ca duhovnici pe Cuviosii din Optina. In aceasta manastire, pentru o vreme, a fost stareta si sora scriitorului rus Lev Tolstoi.
Manastirea Shamordino - scurt istoric
Manastirea Shamordino, care functioneaza ca stavropighie, avand numele complet de "Manastirea Sfantului Ambrozie si a Maicii Domnului din Kazan", se afla in localitatea Shamordino, pe raul Serena, la o distanta de aproximativ 12 kilometri de Manastirea Optina. Aceasta din urma se afla in Rusia Centrala, la aproximativ 80 de mile de Moscova si la mica distanta de localitatea Kozelsk.
La inceput, in aceasta manastire au fost adapostite femei sarace, bolnave si chiar oarbe. Cuviosul Ambrozie de la Optina a fost cel care a facut posibil ca aceasta manastire sa primeasca pe orice femeia care isi dorea sa vietuiasca placut inaintea lui Dumnezeu, indiferent de saracia sau neputintele trupesti de care suferea. Fiecare femeie bolnava era ingrijita de o alta, mai in putere decat ea. De asemenea, pentru a putea ramane deschisa, manastirea era ajutata de unele femei credincioase mai instarite din societate.
Prima stareta a Manastirii Shamordino a fost Cuvioasa Sofia. In vara anului 1890, dupa trecerea staretei la cele vesnice, Cuviosul Ambrozie s-a mutat in incinta manastirii, pentru a indruma obstea si pentru a randui cele necesare traiului. Pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, manastirea adapostea mai bine de cinci sute de maici.
Icoana Maicii Domnului numita "Sporitoarea granelor" a fost zugravita in anul 1890, la cererea Cuviosului Ambrozie, cu binecuvantarea egumenei Ilaria, de catre o maica din Manastirea Bolkov. In aceasta icoana, Maica Domnului apare zugravita sezand pe norii cerului, cu mainile intinse, spre binecuvantare, iar la picioarele ei sa se afle un camp de secara, pe jumatate legat in snopi. Aceasta icoana unica a fost daruita de cuvios Manastirii Shamordino, fiind praznuita in ziua de 15 octombrie, exact in ziua in care Sfantul Ambrozie va fi inmormantat.
Sfantul Ambrozie de la Optina a trecut la cele vesnice in ziua de 10 octombrie 1891, in chilia sa din Manastirea Shamordino. In ziua trecerii sale la cele vesnice, la Shamordino s-au adunat in jur de opt mii de persoane. Ambele obsti, atat cea din Manastirea Shamordino, cat si cea din Sihastria Optina, doreau sa-l pastreze in mijlocul lor, drept pentru care, spre a nu aparea neintelegeri, Sinodul a hotarat ca parintele sa fie inmormantat in Sihastria Optina.
In anul 1918, datorita schimbarilor politice, Manastirea Shamordino a fost inchisa. Mai tarziu, in vara anului 1929, in jur de 30 de maici din Manastirea Shamordino au fost arestate si duse in lagarul de munca de la Solovat. Refuzand sa munceasca, dupa nenumarate batai si pedepse, maicile au ramas la fel de tacute si blande. Era pentru prima data in istoria acestui lagar cand detinutii refuzau sa munceasca atat de categoric. Impotrivirea blanda si tacuta, dar foarte categorica, a maicilor i-a facut pe tortionari sa nu mai stie ce sa faca, acestia fiind obisnuiti cu scandaluri si ripostari violente. Rabdarea si tacerea maicilor l-a impresionat pana si pe comandantul lagarului, care a facut demersuri ca maicile sa poata fi scutite de munca silnica. Acest lucru, insa, nu a fost posibil.
In cele din urma s-a aflat ca duhovnicul lor le-a oprit de la orice fel de munca in favoarea regimului ateu. Dupa ce parintele respectiv a fost impuscat, maicile au fost despartite si imprastiate prin mai multe lagare.
Cateva dintre ele au fost aflate, cativa ani mai tarziu, intr-un lagar de munca silnica, unde detinutele munceau la fabricarea de caramida. Inca refuzand sa munceasca, maicile au fost torturate in fel si chip, fiind lasate chiar si cateva zile in gerul nemilos al iernii, spre a degera. Ramanand nevatamate, conducerea lagarului s-a infricosat si le-a permis sa ramana in lagar fara sa munceasca, ba inca sa aibe si o oarecare libertate, fata de celelalte detinute.
In ultimii ani, Manastirea Shamordino a fost redeschisa si renovata, mai bine de o suta de maici ducand viata monahala in acest loc.
Teodor Danalache
-
Manastirea Solovetsky - Solovki
Publicat in : Biserica in lume -
Tolga - in inima credintei pravoslavnice
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantul Chiril - Belozersky
Publicat in : Biserica in lume -
Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Sfanta Treime
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Nilov
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.