
Orasul-pestera Vardzia este reprezentat de o manastire sapata in muntele Erusheli. Aceasta se afla in sudul Georgiei, in apropiere de Aspindza, pe malul stang al raului Mtkvari. Manastirea a fost fondata de Regina Tamar in 1185.
Constructia manastirii avea rol de protectie impotriva mongolilor. Vardzia consta din 6 mii de apartamente intr-un complex pe 13 nivele. Orasul includea o biserica, o sala a tronului, precum si un sistem de irigatii pentru udarea fermelor terasate. Singurul acces in complex era posibil printr-o serie de tuneluri ascunse, aflate in apropiere de raul Mtkvari.
Un cutremur care a avut loc in Samtskhe a distrus aproximativ doua treimi din oras, in 1283. Ca urmare a cutremurului, pesterile au iesit la iveala, iar sistemul de irigatii a fost distrus. Biserica a fost reintarita. In timpul domniei lui Beka Jakheli, in secolul al XIII-lea, a fost adaugata o clopotnita.
In 1551, persanii condusi de catre Shah Tahmasp au facut un raid in manastire si au furat cele mai importante icoane, punand capat pentru totdeauna vietii manastirii.
In zilele noastre, Vardzia este o atractie turistica importanta, din regiunea Samtskhe-Javakheti, din Georgia. Locul este intretinut de catre un grup mic de calugari si poate fi vizitat contra unei sume mici de bani. In jur de 300 de apartamente si sali sunt vizibile din exterior. In unele dintre vechile tuneluri, conductele inca mai transmit apa potabila.
Manastirea Vardzia
Cu sali subterane sapate in roca, Vardzia arata ca si cum ar fi scoasa din paginile volumului Stapanul Inelelor. In realitate, Vardzia este o pestera, palat si manastire, construita nu de catre pitici, ci de catre georgienii din Caucaz pentru faimoasa lor regina Tamar.
In situatii disperate, oamenii sunt pusi sa realizeze lucruri marete, de proportii mitice. La sfarsitul anului 1100 regatul medieval al Georgiei tinea piept atacurilor hoardelor mongole, cea mai distrugatoare forta europeana vazuta vreodata. In 1185, regina Tamar a ordonat construirea acestui sanctuar subteran. A inceput astfel saparea in stanca, muncitorii taind in piatra, in partea laterala a muntelui Erusheli, aflat in sudul tarii, langa orasul Aspindza.
La finalizarea lucrarii, fortareata subterana se intindea pe 13 nivele si avea 6000 de apartamente, o sala de tron, precum si o biserica mare, cu o clopotnita. Se presupune ca singurul drum de acces in aceasta cetate bine aparata era printr-un tunel ascuns. Se crede ca intrarea acestuia se facea printr-un loc aflat in apropiere de malurile raului Mtkvari. Versantii din afara cetatii au fost transformati in terase fertile, potrivite pentru a fi cultivate. Pentru acestea s-a realizat sistemul de irigatie. Cu asemenea sistem de aparare, cu pozitionarea si avantajele naturale, precum si cele facute de mana omului, acest loc trebuie sa fi fost de nepatruns pentru orice forta omeneasca.
Din nefericire, zilele glorioase ale Vardziei nu au durat prea mult. Cu toate ca au reusit sa reziste atacurilor mongolilor, in ceea ce priveste forta naturii, situatia a fost cu totul alta. La doar un secol de la construirea sa, in 1283, un cutremur devastator a rupt efectiv cetatea in bucati. Cutremurul a distrus panta muntelui si mai mult de doua treimi din oras, scotand la iveala maruntaiele cetatii.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.