Marea Moschee din Kairouan

Marea Moschee din Kairouan Mareste imaginea.


Marea Moschee din Kairouan

Toate orasele din Tunisia sunt impodobite cu cel putin o mare moschee. Cu toate acestea, Marea Moschee din Kairouan le depaseste pe toate in frumusete si importanta. Aceasta moschee din Kairouan este cel mai vechi loc de rugaciune musulman din intreg Nordul Africii, fiind totodata si cel de-al patrulea locas de cult musulman, ca importanta, dupa primele trei aflate in orasele Mecca, Medina si Ierusalim.

Din cladirea originala a moscheei, ridicata in anul 670, nu a mai ramas nimic. Aceasta prima cladire a fost ridicata la scurt timp dupa sosirea arabilor musulmani in Africa de Nord. Moscheea a fost construita de catre fondatorul orasului Kairouan, Sidi Okba - de la numele acestuia, moscheea este si ea numita uneori Moscheea Sidi Okba.

Marea Moschee din Kairouan - care poate fi vazuta si astazi - a fost ridicata in anul 863. Timp de mai multe secole, aceasta a fost folosita pe post de loc de pelerinaj al celor ce vizitau Africa de Nord. Cei care vizitau doar nordul Africii erau in mare parte aceia care nu isi permiteau sa faca drumul spre Mecca. Conform unei traditii populare, sapte pelerinaje la Kairouan valoreaza cat o calatorie la Mecca.

Exteriorul Marii Moschei din Kairouan, cu peretii intariti cu contraforti, infatiseaz stilul tipic auster al aghlabid-enilor. In pofida exteriorului, interiorul este mult mai impresionant. Pelerinul ce ii paseste pragul afla acest lucru imediat ce ajunge in curtea interioara a acesteia.

In Marea Moschee se intra trecand printr-o larga curte pavata cu marmura. In aceasta curte, cei piosi, descaltati anterior de incaltamintea lor, savarseau spalarile cultice, mai inainte de a pasi in interiorul moscheei.

Culoarele cu peretii formati de coloane inalte ce inconjoara curtea pastreaza 400 de capiteluri. Aceste capiteluri sunt luate din mai multe locuri ale orasului vechi - de la templele pagane romane, de la templele crestine bizantine si latine.

Pietrele ce paveaza curtea au o inclinatie bine calculata, in asa fel incat atunci cand ploua, apa de pe ele sa fie colectata intr-o cisterna din secolul al IX-lea - special construita in acest sens. Culoarele pe care aceasta circula sunt frumos ornate, in asa fel incat, pe langa frumusete, ele indeplinesc si rolul de filtrare a apei de praf sau nisip.

          

In moschee se poate intra prin noua porti diferite - intrari ale musulmanilor. Usile masive din lemn ce conduc pasii pelerinilor spre camera de rugaciune dateaza din anul 1829 si sunt frumos sculptate.

In interior, camera centrala infatiseaza si un mihrab din secolul al IX-lea - acea nisa de pe peretele central al unei moschei care indica directia spre Mecca. Piatra si lemnul din care a fost confectionat mihrab-ul au fost importate tocmai din Baghdad.

Cei 414 pilastri ce sustin moscheea, asemenea coloanelor bizantine si romane din curte, sunt frumos impodobite, intre ele nefiind doua identice. In interiorul moscheei se gasesc si doua morminte ale unor persoane locale ce sunt venerate.

In exteriorul moscheei se afla si un cimitir, in acesta fiind inmormantati membrii familiei profetului, cat si un minaret inalt de 35 de metri. Partea inferioara a minaretului este cea mai veche, datand tocmai din anul 728, aceasta pastrand si doua lespezi romane de piatra sculptate cu litere latine.

          

Persoanele de alte confesiuni - ne-musulmani - nu au acces in camera centrala de rugaciune, insa usile acesteia raman deschise pelerinilor ce doresc sa isi arunce o privire asupra interiorului, din prag.

Pelerinii intra in curtea moscheei prin usile centrale ce se deschid dinspre strada Okba ibn Nafaa, si au obligatia de a fi imbracati corespunzator - cei ce nu sunt bine imbracati au la dispozitie nise robe special puse la intrare in acest scop.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 4766

Voteaza:

Marea Moschee din Kairouan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE