Moscheea Hassan II

Moscheea Hassan II


Moscheea Hassan II

 

Marea Moschee Hassan II, aflata in Casablanca - Maroc, a fost terminata in anul 1993, dupa eforturi financiare imense si dupa o uriasa munca artistica. Rezultatul tuturor efeorturilor depuse au dus la realizarea uneia dintre cele mai mari si frumoase moschei din lume.

 

Moscheea Hassan II este cea de a doua moschee ca marime din lume, dupa cea aflata in orasul Mecca. Multimea bogatiilor si forta stralucirii sale fac un contrast puternic cu restul detaliilor din Casablanca.

 

 

Marea Moschee Hassan II a inceput a fi ridicata la indemnul ctitorului ei, regele Hassan II, in primul rand cu scopul de a oferi intregii regiuni din zona orasului Casablanca un punct de referinta.

 

 

La aniversarea onomasticii, in data de 9 iulie 1980, regele a declarat: "Imi doresc ca orasul Casablanca sa fie imbogatit o cladire atat de mare si de minunat lucrata, incat orasul sa se mandreasca cu aceasta pana la sfarsitul timpului. Imi doresc ca aceasta moschee sa fie construita pe ape, caci tronul lui Dumnezeu se afla tot pe ape. Asadar, inchinatorii care vor merge sa se inchine in moschee, vor sta pe pamant si vor vedea doar oceanul si cerul lui Dumnezeu."

 

 

Proiectata de catre arhitectul francez Michel Pinseau, construirea Moscheei Hassan II a inceput in luna iulia a anului 1986 pe un teren din apropierea marii. Fostul proprietar nu a fost despagubit pentru terenul luam in privinta ridicarii mascheei; aceasta a fost nevoit sa doneze locul spre slava lui Dumnezeu.

 

 

Termenul limita al terminarii intregii moschei a fost hotarat ca fiind data de 9 iulie 1989, adica in ziua celei de a 60 aniversari a regelui Hassan II, insa acest lucru nu a fost posibil. Moscheea regelui a fost terminata definitiv abia la data de 30 august 1993.

 

 

S-a estimat ca intregul proiect a absorbit suma de 800 de milioane de dolari. Aceasta suma a fost adunata, in intregime, din donatii si colecte ale credinciosilor. Cu toate acestea, s-au auzit si voci contra, cum ca unele fonduri nu au fost adunate chiar atat de voluntar.

 

 

Materialele folosite la ridicarea Moscheei Hassan II au fost luate, aproape in intregime, din Maroc. Intre aceste materiale, o exceptie o fac doar coloanele albe din granit si candelabrele din sticla de Murano, aduse din Venetia. Marmura folosita este luata din Agandir, lemnul de cedru este primit din Middle Atlas si coloanele din granit aduse din Tafraoute.

 

 

In privinta prelucrarii acestor materiale au fost angajati peste 6.000 de marocani - mestesugari si artisti. Acestia au lucrat din greu pentru a oferi interiorului si exteriorului stralucirea pe care o infatiseaza in prezent moscheea.

 

 

In momentul in care constructia a atins termenul limita, pe la inceputul anilor 1990, lucrarile au fost sistematizate altfel. Astfel, ziua lucra un numar de aproximativ 1.400 de oameni, iar seara un numar de alti 1.000 de muncitori. Aceasta hotarare a fost luata pentru a nu se depasi termenul de terminare a moscheei hotarat la inceput.

 

 

Moscheea Hassan II este deschisa credinciosilor musulmani la toate ceasurile de rugaciune zilnica, si in special la serviciile savarsite in ziua de vineri. Pelerinii care nu sunt musulmani pot vizita moscheea doar in cadrul unor grupuri organizate, care au loc de mai multe ori pe zi.

 

          

 

Lucrul care impresioneaza cel mai mult la Moscheea regelui Hassan II este forma si pozitia acesteia. Moscheea este ridicata pe o platforma plasata pe apele Oceanului Atlantic.

 

 

Un detaliu unic in lume este faptul ca o parte a podelei moscheei este confectionata din sticla, oferind astfel inchinatorilor posibilitatea de a vedea sub ei apele oceanului. Inchinatorii care pot ingenunchia pe aceasta portiune, deasupra valurilor aflate in miscare sunt doar membrii familiei regale.

 

 

O parte a tavanului moscheei este mobil, permitand, cu ocazia evenimentelor speciale, ca acesta sa se dea la o parte iar deasupra sa ramana cerul liber. Astfel, putem spune ca dorinta regelui Hassan II de a face o moschee in care credinciosii musulmani sa admire cerul si apele lui Dumnezeu a ajuns la indeplinire.

 

 

Cu o inaltime de 210 metri, minaretul Marii Moschei Hassan II ajunge a fi cel mai inalt edificiu din Maroc si cel mai inalt minaret din lume. Pe timpul noptii, un imens laser isi arunca lumina in directia orasului Mecca.

 

          

 

Intreaga moschee a fost dotata cu aparatura moderna - incalzire din podea si usi electrice. Rezistenta cladirii la cutremure este si ea impresionanta.

 

 

Pe partea dreapta se intinde galeria femeilor, impodobita cu frumoase sculpturi si covoare rosii. Coborand scarile, inchinatorul ajunge la fantanile si baile amenajate in stil turcesc. Acestea indeplinesc un scop igienic.

 

 

Stilul arhitectural al Moscheei Hassan II este puternic influentat de trasaturile Moorish, aducand in minte cladirile Alhambra si Mezquita din Spania. Exteriorul si interiorul moscheei sunt puternic incarcate cu decoratiuni specifice, printre care, predominante sunt - potcoavele de cal. Coloanele si panelurile de pe pereti sunt si ele frumos sculptate.

 

 

Marea Moscheea Hassan II este realizarea visului regelui Hassan II de a construi o moschee pe ape - asemanatoare tronului lui Dumnezeu, care se afla tot pe ape - in care inchinatorii sa stea pe pamant si sa vada doar oceanul si cerul lui Dumnezeu.

 

28 Iunie 2012

Vizualizari: 8658

Voteaza:

Moscheea Hassan II 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact