
Mormantul Rahilei - Kever Rachel - este unul dintre cele mai sfinte locuri ale evreilor, el fiind cinstit si de catre musulmani. Acest loc se afla localizat intre Ierusalim si Betleem. Se crede ca mormantul din acest loc a adapostit trupul femeii biblice numita Rahila, sotia lui Iacov si mama a doi dintre cei doispreceze fii ai lui. Rahila a murit nascandu-l pe Veniamin, iar Iacov a asezat un stalp de piatra peste mormantul ei.
"Si pe cand se chinuia Rahila in durerile nasterii, moasa i-a zis: "Nu te teme, ca si acesta va fi baiat!" Iar cand Rahila isi dadea sufletul, caci a murit, a pus copilului numele Ben-Oni, adica fiul durerii mele, iar tatal lui l-a numit Veniamin. Iar daca a murit, Rahila a fost ingropata langa calea ce duce la Efrata, adica la Betleem; Iacov a ridicat un stalp de piatra pe mormantul ei si acest stalp, de pe mormantul Rahilei, este pana in ziua de astazi." (Facere 35, 17-20)
Pentru evrei, Mormantul Rahilei este cel mai sfant loc, dupa Muntele Templului din Ierusalim si Mormintele Patriarhilor din Hebron. Treptat, acest loc a devenit un renumit loc de pelerinaj, in special in randul mamelor evreice care nu pot avea copii.
Potrivit traditiei locului, se crede ca Rahila isi plange inca si astazi fiii. In cartea profetului Ieremia se spune cum Rahila s-a auzit tanguindu-se pentru luarea in robia a evreilor, acestia fiind dusi in Babilon.
"Glas se aude in Rama, bocet si plangere amara. Rahila isi plange copiii si nu vrea sa se mangaie de copiii sai, pentru ca nu mai sunt". Asa zice Domnul: Infraneaza-ti glasul de la bocet si ochii de la lacrimi, ca vei avea plata pentru munca ta, zice Domnul, si ei se vor intoarce din tara dusmana; Este nadejde pentru viitorul tau, zice Domnul, ca fiii tai se vor intoarce in hotarele lor.” (Ieremia 31, 15-17)
Arhitectura locului este una simpla, de forma cubica, deasupra fiind inaltat un dom larg. Cladirea a fost construita in jurul anului 1620, de catre turcii otomani. Incaperea zidita peste mormantul Rahilei a fost largita in anul 1860, de catre Sir Moses Montefiore.
Dupa anul 1990, datorita lipsei de siguranta a locului, cladirea cea veche a fost fortificata si incadrata intr-o alta cladire, mai mare, la ea ajungandu-se printr-un hol ingust si lung. Recent, locul a fost inconjurat de o bariera ce il separa de Betleem.
Mormantul Rahilei este constituit dintr-o roca foarte veche, pe care sunt asezate unsprezece pietre, una pentru fiecare fiu al lui Iacov, care traia in vremea in care traia si Rahila. La cel de-al doisprezecelea fiu, Rahila a murit.
De-a lungul secolelor, piatra a fost acoperita de un dom sprijinit pe patru coloane, de care am amintit si mai sus. Mormantul este astazi invelit in catifea.
Astazi, mormantul Rahilei se afla foarte aproape de punctul de control de la frontiera palestiniana. Spre acest loc de pelerinaj circula numai cateva autobuze (autobuzul 163, care face sase curse pe zi), special dotate pentru aceasta zona cu grad mare de risc, toate fiind blindate. Autobuzele pleaca din Statia Centrala de Autobuze, din Ierusalim.
Teodor Danalache
-
Sfaturile staretei Rahila
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Din viata si minunile staretei Rahila
Publicat in : Religie -
Bucataria cu ingeri. Stareta Rahila, vazatoarea cu duhul
Publicat in : Religie -
Sfintii 14.000 de prunci ucisi din porunca lui Irod
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.