Mormantul Sfantului Apostol Pavel

Mormantul Sfantului Apostol Pavel Mareste imaginea.

Potrivit traditiei, trupul Sfantului Apostol Pavel a fost inmormantat la cativa kilometri de locul martiriului, pe locul ce apartinea unei femei crestine cu numele Lucina. Crestinii au construit un altar deasupra mormantului. Credinciosii veneau des aici pentru a-l cinsti pe Apostol. Pe acest loc avea sa fie construita Biserica Sfantul Pavel in afara zidurilor (Basilica di San Paolo fuori le Mura,) una din cele cinci mari biserici ale Romei. In timpul secolului al IV-lea, moastele Sfantului Apostol Pavel au fost mutate intr-un sarcofag, cu exceptia capului, care se afla in Lateran.

Mormantul Sfantului Pavel se afla sub o placa de marmura din cripta bisericii la 1,37 m sub altar. Piatra de mormant pastreaza inscriptia Paulo Apostolo Mart (Pavel Apostol si Martir).

Descoperirea sarcofagului este mentionata intr-o cronica a manastirii benedictine ce apartinea de biserica, in timpul lucrarilor de reconstructie din sec. al XIX-lea. Spre deosebire de alte sarcofage descoperite in acelasi timp, acesta nu este mentionat in lucrarile de specialitate.

Pe 6 decembrie 2006, s-a facut publica informatia potrivit careia arheologii Vaticanului au confirmat prezenta unui sarcofag alb din marmura sub altar, probabil continand moastele Sfantului Apostol. Sarcofagul nu a fost indepartat de la locul initial astfel incat numai una din laturile sale poate fi vazuta.

Pe 29 iunie 2009 Papa Benedict al XVI-lea a anuntat ca datarea cu carbon 14 a fragmentelor de os gasite in sarcofag, au confirmat ca dateaza din primul sau al doilea secol: "Acestea par sa confirme traditia unanima si incontestata potrivit careia acestea sunt moastele Sfantului Apostol Pavel”. Papa Benedict al XVI-lea a facut acest anunt  in biserica Biserica Sfantul Pavel in afara zidurilor, in  timpul unei slujbe ce marca sfarsitul Anului Paulin inchinat Sfantului Apostol.

Biserica Sfantul Pavel in afara zidurilor - istoric

Biserica ce adaposteste mormantul Sfantului Apostol Pavel reprezinta un loc fascinant atat din punct de vedere istoric, religios cat si artistic. Se afla la o distanta de aproximativ trei kilometri de vechile ziduri ale Romei. Dintre toate bisericile  din Roma aceasta este singura care si-a pastrat forma initiala timp de 1435 de ani.

Prima biserica, de dimensiuni reduse, a fost ridicata de catre Imparatul Constantin fiind sfintita pe 18 noiembrie 324. In 386 Imparatul Teodosie a daramat biserica initiala, incepand ridicarea alteia mai mari. Potrivit inscriptiei de pe arcul triumfal, asezamantul a fost sfintit in 390 de catre Siricius. A fost finalizata in 395 sub imparatul Honorius.

Chiar de-a lungul timpului a fost in multe randuri restaurata, biserica de astazi arata aproape la fel cu cea din secolul al IV-lea. In 883, zidurile si turnul ce inconjoara biserica au fost finalizate. Locul era cunoscut ca "orasul lui Ioan” dupa Papa Ioan VIII (872-882), fiind construite pentru a apara biserica de lombarzi si saracini.

Papa Grigorie al VII-lea a fost abate al manastirii si, in vremea sa, Panteleone din Amalfi a adus portile din bronz ale bisericii, care au fost executate de catre artisit constantinopolitani. Papa Martin V a incredintat biserica calugarilor din congregatia Monte Cassino. In vremea lui Grigorie cel Mare existau doua manastiri lanaga biserica: Sfantul Aristus, pentru monahi si Sfantul Stefan pentru monahii.

In 1823 un incendiu a provocat mari pagube bisericii. Intreaga lume a contribuit la restaurarea ei. Vice-regele Egiptului a trimis stalpii de sustinere din alabastru iar Imparatul Rusiei a trimis lapis lazuli pentru tabernaclu.

Tot in aceasta biserica se afla si "cinstitele lanturi” ale Sfantului Pavel, pe care acesta le-a purtat inaintea martiriului.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2019

Vizualizari: 18723

Voteaza:

Mormantul Sfantului Apostol Pavel 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • CRISTIAN POPESCUPostat la 2015-06-26 08:50

    Buna ziua.Cel mai mult mi-a placut partea unde scrie ca toata lumea a contribuit la refacerea bisericii.Ce frumos!Dragostea crestina inseamna unitate ,intelegere.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE