Moscheea Regala din Ispahan

Moscheea Regala din Ispahan


Moscheea Regala din Ispahan

Moscheea Regala din Ispahan constituie o adevarata oaza de de arhitectura sacra si de spiritualitate islamica, aceasta nefiind egalata de nici o alta locatie din Iran. Moscheea Regala se afla la o distanta de 200 de mile sud fata de Teheran.

 

Cel care a facut din Ispahan unul dinte cele mai frumoase orase din lume este sahul Abbas I cel Mare (1588-1629) din dinastia persana a Safavizilor. El este cel care a insufletit orasul prin ridicarea pietei numita Maidan si a faimoaselor moschei Luftullah si Moscheea Regala, care ilustreaza gloria artei safavide.

          

Dinastia Safavizilor din Persia, astazi Iran, a fost fondata in anul 1501 de un anume Ismail, care dupa decenii de tulburari interne a reusit printr-o serie de victorii militare asupra oponentilor sai, sa puna bazele unui stat centralizat.

Cand sahul Abbas a venit la putere, acesta a asigurat granitele in fata atacurilor din exterior, a inabusit revoltele interne si a initiat un vast program de constructii ce includea moschei, palate, o retea de drumuri pavate si caravanseraiuri - hanuri, precum si retele de irigatii.

Gustul sau pronuntat pentru frumos a fost transpus in caramida, tigla si mortar, un drum larg, numit Chahar Bagh, a fost construit pentru a impresiona vizitatorii ce intrau in oras. Prin mijlocul acestei artere largi de peste 45 de metri trecea un canal de apa construit in terase si punctat din loc in loc cu incrustatii de onix, pe care pluteau vara flori de trandafir.

Cel mai somptuos monument edificat de Abbas a fost Moscheea Regala, care inca mai domina capatul sudic al Maidanului. Deasupra moscheii se inalta o cupola cu varf ascutit de un albastru electric, ca si cand si-ar fi luat culoarea de la penele pasarii paradisului.

Din varful indreptat spre cer, impodobit cu un ornament aurit, o cascada de arabescuri - lujeri albi si maro-auriu cu margini negre - se revarsa peste o mare de turcoaz. Cupola insasi este sustinuta de un tambur de jur imprejurul caruia se desfasoara o fasie de un albastru intunecat inscriptionata cu versete sacre caligrafiate in alb, cu caractere arabe.

Intrarea in moschee este marcata de un portal imens de 28 de metri, care se deschide spre Maidan ca o gura cascata.

Intr-un cadru dreptunghiular se profileaza un arc frant, care se adanceste in interior, formand o semicupola decorata cu muqarnas - panori decorative tipic islamice numite si stalactite sau faguri datorita felului in care atarna in straturi suprapuse si sunt divizate in alveole geometrice.

Aceste muqarnas fac trecerea de la arcul frant la planul orizontal al solului. Intr-o dimensiune simbolica aceste motive decorative reprezinta, dupa cum explica istoricul iranian modern Seyyed Hossein Nasr "coborarea lacasului ceresc spre pamant". Desi portalul este invaluit in umbra, fiind indreptat tot cu fata spre nord, placile de faianta albastra si felul in care alveolele muqarnas absorb si reflecta lumina, face din intregul ansamblu o grota cristalina de culoare.

Aleea ce trece pe sub portal, ale carui usi erau odata placate cu argint, se indreapta spre vest, astfel incat curtea si sala de rugaciune a moscheii sunt indreptate spre Mecca

Curtea este inundata de un joc de umbre proiectate de galeria dubla care o inconjoara si de cele patru iwans. Acestea sunt mari nise boltite sau foisoare descoperite, asezate cu fata spre curte, in dreptul celor patru puncte cardinale si ale caror arcade se inalta asemenea unor flacari catre cer.

In centru curtii, apa unui bazin pentru purificari rituale reflecta decorul magnific de ceramica albastra si simbolizeaza starea de puritate rituala in care trebuie sa se afle credinciosii ce intra in sala de rugaciuni.

Cele doua puncte principale sunt cupola cu elanul ei vertical si medalionul auriu ca un soare si mihrabul de marmura, o nisa in peretele sud-vestic, care indica directia orasului sfant Mecca. El functioneaza ca o cutie de rezonanta amplificand cuvintele celui ce conduce rugaciunea.

          

Moscheea regala a fost inceputa in 1611, iar lucrarile au progresat foarte rapid, la ordinele lui Abbas, care se temea poate ca va muri inainte ca ele sa fie terminate. Este ceea ce s-a intamplat: cladirea a fost terminata in anul 1638, la 9 ani dupa moartea sa.

Prin economie de timp s-a utilizat faianta haftrangi - "sapte culori". In timp ce placutele de mozaic erau monocolore si trebuiau taiate cu mare atentie pentru a se ajusta perfect, tehnica haftrangi, care combina mai multe culori, era mai ieftina si putea fi folosita pentru a imbraca peretii mai rapid, insa luciul lor nu era atat de intens.

Cu toate acestea, universul albastru bogat decorat al Moscheii Regale ramane unul dintre cele mai feerice spectacole din lume.

Rrancezul Jean Hardin, care a vizitat Ispahanul la jumatatea secolului al XIX-lea scria ca: "Atunci cand sahul Abbas cel Mare a incetat sa respire, Persia a incetat sa mai prospere". Si adevarul este ca sfarsitul domniei sale a marcat inceputul declinului.

          

Insa mostenirea lor culturala si religioasa este vie in Iran, iar moscheile din Ispahan raman repere de marca ale spiritualitatii unei tari intregi.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 7221

Voteaza:

Moscheea Regala din Ispahan 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

moschee musulmani islam

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact