Muzeul National Onufri - Berat

Muzeul National Onufri - Berat Mareste imaginea.

Muzeul National Onufri a fost deschis in Berat in anul 1986. Contine unele dintre cele mai valoroase obiecte de arta religioasa din Albania. Muzeul poarta numele de Onufri in cinstea celui mai mare pictor albanez din secolul XVI. Onufri este cunoscut pentru icoanele pictate in stil bizantin. El a mai pictat si peisaje, portrete si biserici.

Din februarie 1986, Muzeul National Onufri se afla situat in Biserica Sfanta Maria a Castelului din Verat. Biserica Sfanta Maria a fost reconstruita in anul 1797, pe locul in care se afla catedrala orasului. Aceasta biserica este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectura post bizantina din orasul Berat.

Onufri, renumitul zugrav albanez

Onufri a fost un pictor albanez care a trait in secolul XVI. A fost cunoscut pentru icoanele sale bizantine. Onufri a mai pictat si portrete, piesaje si manastiri.

Pictorul s-a nascut in secolul XVI, la scurt timp dupa razboiaele antiotomane ale lui Skanderbeg si cucerirea Albaniei. In aceea vreme, pictarea de icoane crestine reprezenta un act de resuscitare a culturii pre-otomane. Onufri a locuit in Berat pana in anul 1547. Apoi a calatorit in Kastoria, Grecia. In anul 1555, Onufri se afla in Shelcan, in apropiere de Elbasan.

Lucrarile sale erau semnate cu numele de Protopapas, care desemna o pozitie inalta in ierarhia bisericeasca.

Onufri a fost primul pictor albanez care a introdus realismul si individualismul in redarea faciala, spargand conventiile stricte ale acelei perioade. Tot el a introdus culoarea roz la pictarea icoanelor. Secretul culorilor folosite de Onufri nu a fost transmis mai departe. Lucrarile lui Onufri sunt caracterizate prin folosirea culorilor intense, produse din ingrediente naturale.

Onufri a infiintat in Albania si o scoala de pictura, pe care a lasat- mai tarziu fiului sau, Nikolla. Numeroase dintre lucrarile sale sunt expuse la Muzeul iconografic Onufri. Muzeul se afla intr-o fosta biserica din centrul vechi al orasului Berat.

Muzeul National Onufri din Berat

Muzeul National Onufri din Berat contine o colectie impresionata, cu peste 170 de obiecte care au apartinut bisericilor si manastirilor albaneze. La muzeul din Berat se gasesc 106 icoane si 67 obiecte liturgice, create de pictori iconografi albanezi in secolele XVI - XX.

In muzeu sunt expuse lucrarile ale pictorilor: Onufir, Nikolla, David Selenica sau Konstandin Shpataraku. Multe dintre lucrari apartin unor pictori anonimi.

In vitrina Catedralei din Berat se gasesc icoane ale unor pictori precum Naum din Lavdar, Opar si Stefan Barka din Misras.

In prima incapere a muzeului se afla expuse unele dintre cele mai frumoase icoane ale muzeului. Acestea reprezinta opera lui Onufri si o infatiseaza pe Fecioara Maria tinandu-l pe Pruncul Isus cu bratul drept. Icoanele mai cuprind si frumoase motive geometrice si naturale. Icoanele sunt pictate in stilul bizantin, specifice epocii in care a trait imparatul Ioan Paleologul.

O icoana care ii reprezinta pe Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat este expusa la intrarea in naos. Camera mai contine si obiecte liturgice, printre care si numeroase ornamente pentru Biblie.

In camera a doua a muzeului se gasesc numeroase icoane care reprezinta Bunavestire. Tot aici se gasesc si icoane ale Sfintilor Mihail si Gheorghe.

In cea de-a treia camera se gaseste icoana Sfantului Nicolae, una dintre cele mai frumoase lucrari ale muzeului, pictata chiar de catre Onufri. Aici se mai gaseste si icoana Sfantului Ioan Botezatorul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

25 Iunie 2012

Vizualizari: 2160

Voteaza:

Muzeul National Onufri - Berat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE