Muzeul Icoanelor din Saris

Muzeul Icoanelor din Saris Mareste imaginea.

Muzeul din Saris este unul dintre cele mai vechi muzee din Slovacia. Muzeul se afla in localitatea Bardejov, asezare construita de saxoni. Bardejov este o localitate inclusa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Colectiile pastrate in acest muzeu (artistice, istorice si naturale) sunt printre cele mai valoroase din intreaga tara. Muzeul de Arhitectura Rurala, un fel de muzeu al Satului, coordonat de Muzeu Saria, este cel mai vechi muzeu in aer liber din Slovacia. Muzeul din Saris pastreaza o impresionanata colectie de icoane ale Bisericii de Rasarit.

Muzeul Icoanelor din Saris - Slovacia

De-a lungul secolelor, aici a avut loc o renastere spirituala de mare amploare, caracterizata insa de multiculturalism, multietnicitate si multireligiozitate. Regiunea s-a dovedit a fi si o locatie de contact a doua mari culturi ale lumii: duhul Vestic, catolic, si cel de Rasarit, ortodox-bizantin.

In constrast cu arhitectura gotica, care a ajuns pana si aici, bisericutele de lemn, tributare stilului Rasaritean, se arata purtatoare a unei culturi bizantine. Este firesc faptul ca intr-un asemenea loc, de o atat de mare diversitate culturala si religioasa, nenumarate valori artistice si istorice sa se fi pastrat pana astazi.

Muzeul Icoanelor din Saris - Slovacia

Ideea construirii unui muzeu a aparut pe la inceputul anului 1897, desi muzeul in sine a fost deschis in ziua de 21 decembrie 1903, sub numele de „Muzeul din regiunea Saris”. Adunarea de materiale vrednice de a fi asezate in muzeu a inceput in anul 1903, multumita in special domnilor K. Divald, V. Miskovsky, A. Vass si G. Zebracky. In scurt timp, peste 3.000 de obiecte valoroase au fost adunate in muzeu.

Prima colectie a muzeului a fost cea deschisa in Hala centrala din Saris, in ziua de 23 iunie 1907. Materialele au fost donate sau imprumutate de mai multe institutii, in mare parte de factura religioasa. Muzeul a supravietuit celor doua Razboaie Mondiale. Astazi, muzeul se desfasoara in nu mai putin de 34 de cladiri.

Muzeul Icoanelor din Saris - Slovacia

Icoanele pastrate in muzeu sunt adunate din toata tara, desi majoritatea provin din bisericile Rusyn, din regiunea apropiata. Cladirea muzeului, aflata pe strada Rhodyho, pastreaza singura colectie de icoane din Slovacia.

Muzeul de Icoane din Saris
Radnicne nam 13, Bardejov 085 01, Slovacia.

Teodor Danalache

Muzeul Icoanelor din Saris - Slovacia

Muzeul Icoanelor din Saris - Slovacia

Muzeul Icoanelor din Saris - Slovacia

Pe aceeaşi temă

02 Iulie 2012

Vizualizari: 2087

Voteaza:

Muzeul Icoanelor din Saris 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE