Pestera Sfantului Iov de la Poceaev

Pestera Sfantului Iov de la Poceaev Mareste imaginea.

Sfantul Iov de la Poceaev este praznuit in data de 28 octombrie.

Alesule si facatorule de minuni, al partilor noastre bunule invatator si pentru toata lumea sarguincios rugator, Preacuvioase Parinte Iov, manastirea si toata lumea ortodoxa, luminata de viata ta curata, multumeste pentru tine Preasfintei Treimi, laudandu-o; deci ca cel ce ai indrazneala catre Domnul, fii mijlocitor pentru sufletele noastre cuprinse de patimi, ca in bucuria inimii sa-ti strigam tie: "Bucura-te Iov, placutul lui Dumnezeu, podoaba manastirii Poceaev-ului."

Lavra Poceaev din Ucraina

Lavra Poceaev este una dintre cele mai mari lavre ale Ucrainei de astazi. Cupolele aurite ale turlelor bisericilor din Lavra Poceaev atrag atentia pelerinilor de la cativa kilometri, in drumul acestora dinspre orasul Kremenetz, localitate situata la aproximativ 250 de kilometri distanta de Cernauti in directia nord.

Bisericile impunatoare, chiliile, atelierele de pictat icoane, o tipografie, un spital pentru calugari, seminarul teologic, magazinele cu obiecte bisericesti, hotelul pentru pelerini dar si gradinile si terenurile agricole fac din Lavra Poceaev un mare punct de atractie pentru crestini, un loc in care oamenii se simt mai aproape de Dumnezeu.

In vechea Rusie numai manastirile foarte mari, cu mai multe biserici, cu un numar impresionant de calugari si cu o functionare neincetata din momentul infiintarii, erau numite lavre. Lavra Poceaev are astazi aproximativ 100 de calugari si peste 200 de persoane in ascultare. O astfel de lavra avea obligatoriu si moaste de sfinti.

Coborand o serie de trepte, strajuite de minunate fresce ce infatiseaza momente din istoria manastirii, se ajunge sub marea Biserica a Adormirii Maicii Domnului. Aici, in biserica, pe partea stanga, se afla racla din marmura alba ce pastreaza moastele Sfantului Amfilohie. Langa aceasta se mai afla Moastele Sfantului Iov si Pestera acestuia.

Pestera Sfantului Iov de la Poceaev

Sfantul Iov de la Poceaev a trait exact 100 de ani (1551-1651), dintre care, in acest spatiu minuscul, in pamant, el a petrecut 40 de ani. Se spune ca sfantul se ruga acolo impreuna cu ingerii si uneori din pestera sa iesea o lumina intensa. Cu o saptamana inainte si-a cunoscut exact ziua trecerii la cele vesnice.

Trupul Sfantului Iov a stat in pamant 7 ani si 9 luni, fara a avea semne de descompunere. Chiar imediat dupa moartea sa au fost semnalate minuni. Ucenicul sau, nevoitorul Dositei, s-a vindecat de o boala doar atingand hainele Sfantului Iov.

Moaste Sfantului Iov, aflate alaturi de racla de marmura a Sfantului Amfilohie, sunt depuse intr-o racla de argint, daruita manastirii de contesa Anna Orlova Cismenskaia. Acoperamantul a fost confectionat in Italia din marmura alba. In semn de recunoastere pentru binefacerile Sfantului Iov, crestinii au adus aici mai multe candele.

In partea dreapta, langa moastele acestuia, se vede intrarea in mica Pestera a Sfantului Iov. Intrarea in pestera este foarte stramta, fiind nevoie de mult curaj si dibacie pentru a putea intra in aceasta. Credinciosii intra aici cu mainile intinse inainte printr-un coridor de forma cilindrica de aproximativ 3 metri lungime si cu un diametru de circa 50 de centimetri, dupa care, brusc, se coboara in panta abrupta aproape doi metri.

Intrarea se afla situata pe un perete lateral, la aproximativ 50 de centimetri de podeaua pesterii celei mari in care se afla si racla cu Sfintele Moaste ale Sfantului Iov. Desi intrarea este atat de ingusta (cat un ecran mediu de televizor), pot intra acolo si persoane corpolente sau dimpotriva, persoane mici nu au cum sa intre, accesul fiind in functie de credinta fiecaruia.

In micuta pestera se intra ordonat, cand 5-6 femei, cand 5-6 barbati. Cu toate ca spatiul nu permite mai intrarea mai multor persoane, un parinte povesteste cum, in vremea razboiului, in tainica pestera a Sfantului Iov au incaput nu mai putin de 40 de persoane. O, minune, mare este puterea rugaciunii, mare este puterea lui Dumnezeu!

Pestera e mica, nu incap in ea mai mult de 5-10 oameni. In pestera se afla o icoana si o candela. Multi credinciosi incearca sa intre in pestera. Multi nu au curaj sau nu reusesc, dar cei care o fac au marea bucurie de a fi trecut un prag fizic si psihic foarte dificil si de a fi trait cateva momente unice de inaltare spirituala in locul in care s-a nevoit si s-a rugat un sfant. Aici se nevoia Sfantul Iov, in neincetat post si rugaciune.

Iesirea se face in mod ciudat, in sens invers, cu mainile inainte si, cand ajungi la lumina, constati ca ai trecut dintr-o lume in alta, exact ca la nastere (duhovniceasca de asta data).

Rugaciune catre Sfantul Cuvios Iov de la Poceaev

O, Preacuvioase Parinte Iov, al vietii calugaresti intelepte invatator, blandetea si infranarea, curatia si neprihanirea, iubirea de frati si de saraci, rabdarea si privegherea, din frageda copilarie si pana la adanci batranete le-ai practicat, luptator zelos si neinvins al credintei ortodoxe, luminatorul partilor noastre si neinvins aparator al manastirii Pociaevului.

Cauta cu ochi induratori spre noi nevrednicii fiii tai si spre toata lumea acestea iubitoare de Dumnezeu, stransa in fata sfintelor tale moaste si cu osardie inchinandu-li-se si, mijlocind cere de la Atotputernicul Dumnezeu, toate ce ne sunt de folos pentru viata si cucernicie; pe bolnavi ii vindeca, pe cei slabi de inger ii incurajeaza, pe cei scarbiti ii mangaie, pe cei asupriti ii apara, pe cei neputinciosi ii intareste, pe cei zdrobiti ii ridica, tuturor toate, prin harul lui Dumnezeu dat tie, daruieste-ne dupa nevoia si trebuinta fiecaruia, spre mantuirea sufletului si sanatatea trupului.

         

Inalta rugaciuni pentru mult-patimitul nostru popor ca sa se instaleze din nou pacea si linistea, evlavia si bunastarea; judecatorilor dreptate si mila, conducatorilor intelepciune si pricepere, sa se intareasca in oamenii cei buni credinciosia, in cei rai frica si cutremur, sa inceteze a face raul si sa faca binele.

Ca aici pe pamant, imparatia lui Dumnezeu - Biserica, sa creasca si sa se inmulteasca si sa se proslaveasca in ea Dumnezeul cel minunat intru sfintii Sai; caci Lui i se cuvine toata slava cinstea si inchinaciunea Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

28 Octombrie 2014

Vizualizari: 26777

Voteaza:

Pestera Sfantului Iov de la Poceaev 5.00 / 5 din 1 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • costel popescu Postat la 2014-10-28 10:33

    Biograful său, Dositei, grăieşte despre monahul Iov: „Nu doar numele ci şi vieţuirea mult pătimitorului Iov din Vechiul Testament a luat părintele nostru Iov, şi nu doar că s-a împodobit cu ea ci, cu adevărat, toate potrivniciile vieţii le-a biruit. Căci acestuia scârbe peste scârbe şi dureri din dureri i-au venit, cu îngăduinţa lui Dumnezeu; şi încă de bunăvoie, după propria lui dorinţă suferind, necruţându-se pe sine, a păşit pe treptele asprei vieţuiri pustniceşti”. Mai apoi, în încercările şi nevoinţele ce au urmat, în multele istoviri trupeşti „îşi chinuia trupul şi chiar şi-l istovea până la os”. Până la asemenea măsuri, plin de îndrăznire a năzuit Preacuviosul Iov, spre a se asemăna vieţii multpătimitorului drept din Vechiul Testament, al cărui nume îl primise la intrarea în monahism. Viața Preacuviosului Iov la intrarea în monahism a fost atât de curată şi de neinteresată de cele pământeşti, nemaipunând la socoteală toată greutatea nevoinţei călugăreşti, încât Dositei, în Viaţa sa, îl aseamănă cu un înger. „Era monah iscusit întru toate, nu doar cu vârsta, ci şi înfrumuseţat cu toată virtutea, trăind în mijlocul fraţilor precum un înger. Şi, cu fiecare zi ce trecea, se desăvârşea pe sine din ce în ce mai mult”. Astfel, înţelepţindu-se preacuviosul şi neluând aminte la vârsta lui cea tinerească, s-a făcut pildă pentru fraţi, purtarea sa dându-le acelora prilejul să-şi vadă necuviinţa şi propriile nedesăvârşiri, ori, după cum grăieşte Dositei, „s-a făcut tuturor spre ruşinare şi spre folos”. Sfântul Iov de la Poceaev, Viața. Cuvinte de învățătură. Acatistul, Editura Cartea Ortodoxă si Sophia, București

  • Dorin DraganPostat la 2011-11-04 20:46

    Va rog ajutati-ne cu informatii, cum putem ajunge acolo. Detalii despre traseu ... Eventual pe email: dragandorin1@gmail.com. DUMNEZEU SA VA MILUIASCA SI SA VA AJUTE SA VA MANTUITI! DOAMNE AJUTA!

  • mocanu stelaPostat la 2011-09-20 18:51

    Dau Slava Maicii Domnului ca ma ajutat sa ajung la Lavra din Ucraina sa ma inchin la Icoana Facatoare de Minuni care doar o data in zi este coborata si la moastele Tuturor Sfintilor care sunt acolo,special Sf.IOV care ma primit la el in pestera,Sf.Aamfilohie...experienta care am traito si o traiesc inca acum,ca o povestesc prietenilor mei este de nedescrisa,nu stiu cum sa-mi exprim bucuria,doar sa ajungi acolo si sa traiesti duhivniceste simti cum binecuvantarea si sfintenia locului te cuprinde si te invaluie.Ce ma uimit este faptul ca mamele cu copii lor imbracati corespunzator fetele cu batic si fuste de la mic la mare...cantau acatistele sfintilor nu citeau cantau...acolo credinta!!!Multumesc Bunului Dumnezeu ca m-a invrednicit sa ajung la Lavra Poceaev si Pecerska- CERUL DIN ADANCURI

  • lidia maxim Postat la 2010-10-11 14:24

    Sunt sub impresia a tot ce am vazut si am trait duhovniceste la Poceaev deoarece abia m-am intors de acolo. Numai mergand la Poceaev poti realiza cata sfintenie si binecuvantare este in aceasta Lavra din Ucraina.Insa m-a impresionat in mod deosebit si credinta poporului ucrainean care ca sa ajunga la aceasta Lavra vine pe jos de la distanta destul de mare si in numar foarte mare(am intalnit pe cineva care a venit pe jos de la Odessa. In zi de duminica si de sarbatoare pe drumul care duce la Poceaev intalnesti grupuri de oameni(probabil in functie de localitatea de unde vin)care se indreapta cu dragoste si smerenie spre Lavra,ca sa ajunga de la ora 5 dim.sa se inchine la toate locurile sfinte si sa participe la slujbele oficiate. Multumesc Bunului Dumnezeu ca m-a invrednicit sa ajung la aceasta minunata manastire.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE