
Sfanta Capela din Paris
Sfanta Capela sau Sainte-Chapelle, localizata in interiorul complexului Palatului de Justitie aflat in centrul Parisului, este un exemplu perfect al stilului rayonnant al arhitecturii gotice. Aceasta a fost ridicata de catre regele Louis al IX-lea al Frantei, cu menirea de a pazi Coroana Regala si un fragment din Sfanta Cruce, valoroasa relicva a Patimilor.
Fragmentul din Sfanta Cruce a fost achizitionat de catre regele Louis in anul 1239, la la imparatul bizantin Balduin II, pentru exorbitanta suma de 135.000 livre (mentionam ca intregul cost al Capelei a costat abia 40.000). Doi ani mai tarziu, si alte relicve au fost aduse alaturi de aceasta, din Bizant.
|
In timp ce acestea erau depozitate temporar in capela Sfantul Nicolae a palatului regal, regele Louis a intreprins actiuni de cautare a unui loc mai potrivit pentru acestea. Astfel, Sfanta Capela a fost insarcinata cu pastrarea acestora, ajungand un renumit relicvar.
Planurile originale ale catedralei dateaza din anul 1241, fiind atribuite, in mare parte, lui Pierre de Montreuil, arhitectul care a rezidit absida Abatiei Sfantul Denis si a completat fatada sudica a Catedralei Notre Dame din Paris.
|
Dupa asezarea pietrei de temelie a Capelei din luna ianuarie a anului 1246, aceasta a fost ridicata rapid, lucrarile incheindu-se la data de 25 aprilie 1248. In ziua imediat urmatoare, capela de sus, care servea atat pentru capela regala cat si pentru pastrarea si afisarea relicvelor, a fost sfintita de legatul papal Eudes de Chateauroux. Capela de jos, folosind drept biserica de parohie a palatului, a fost inchinata Fecioarei Maria de catre Pierre Berruyer, arhiepiscop de Bourges.
Catedrala Sfanta Capela are o lungime de 36 de metri, o latime de 17 metri si o inaltime de aproape 43 de metri. Fatada acesteia, alcatuita din doua randuri de portaluri, prezinta verticalitatea emfatica a proportiilor arhitecturii gotice, care a fost perfectionata in timpul secolului al XII-lea.
|
Din punct de vedere arhitectural, catedrala este o cladire in forma de nava, culminand intr-o absida cu sapte paneluri. In exterior, arhitectura acesteia se concentreaza pe elementele esentiale, astfel, baza este una sobra iar partea superioara din ce in ce mai usoara si aerisita.
Acoperisul este dominat de spira facuta din cedru, care atinge inaltimea de 33 de metri, fiind o capodopera de mare finete, realizata in secolul al XIX-lea, fiind o replica fidela a unei lucrari din secolul al XV-lea.
|
Fiind supusa vicistitudinilor vremii, capela a fost supusa unor lucrari de renovare. Aceasta a fost incendiata in anul 1630 si din nou in anul 1776. Vitraliile capelei de jos au fost indepartate in urma unei inundatii, cand Sena a iesit din matca, in anul 1690.
Fiind atat un simbol al religiei, cat si al regalitatii, Sfanta Capela a suferit considerabil in urma Revolutiei Franceze. Mobila acesteia, cat si multe elemente compozitionale si arhitecturale au disparut. Orga, construita de Francois Henri Cliquot a fost transportata la Saint Germain Auxerrois. Spira acesteia a fost daramata, timpanele distruse iar relicvele imprastiate. Majoritatea statuilor au fost salvate de catre Alexandre Lenoir.
Incepand cu anul 1837, sub auspiciile lui Eugene Emmanuel Viollet Duc, au fost interprinse lucrari de restaurare si renovare de catre arhitectul Felix Duban, Jean Baptiste Lassus si Emile Boeswillwald. Astfel, pana in anul 1868, Capela Sfanta a fost readusa la splendoarea ei initiala. Chiar daca nu au fost gasite toate relicvele indepartate, o mare parte dintre ele s-au adunat in Catedrala Notre Dame si in Libraria Nationala.
Catedrala a fost declarata monument istoric national in anul 1862.
Vitraliile - peretii de sticla ai Capelei
Sfanta Capela este renumita si foarte bine cunoscuta mai ales pentru vitraliile sale imense si bogat colorate, care acopera o suprafata de aproape 600 de metri patrati. Doua treimi din vitraliile existente azi sunt lucrarile originale de la inceput, reprezentand cele mai bune exemple ale mestesugarilor sticlari ai secolului al XII-lea.
Culorile cu nuante de rosu si albastru predomina printre multe altele. In cuprinsul tematic al acestora se regasesc toate scenele istorice biblice ale umanitatii, de la creatie si pana la mantuirea prin Hristos.
|
Dintre ele enumeram: Facerea, Iesirea, Numeri, Deuteronomul, Judecatorii, Isaia, pomul lui Isaia, Ioan Botezatorul, Daniel, Ezechiel, Ieremia, Tobias, Iudita si Iov, Estera, Cartea Regilor iar istoria relocvelor urmeaza una alteia. Fiecare fereastra, impartica in arcade, se citeste de la stanga la dreapta si de sus in jos.
In urma unei perioade de afectare a Catedralei, in anul 1803, vitraliile acesteia ajunsesera destul de avariate. Astfel, acestea au fost supuse unui admirabil proces de renovare, in secolul al XIX-lea, apoi indepartate din nou, drept masura de protectie a lor in fata celui de al II-lea Razboi Mondial. Imediat dupa razboi, acestea au fost puse la loc cu meticulozitate.
Rozariul catedralei este o lucrare apartinand secolului al XV-lea.
Capela superioara - capela regala si relicvarul
Capela superioara a Catedralei, imbibata cu elemente arhitecturale gotice - lumina, culoare si spatiu - inspira acel simt al armoniei dintre arta si credinta religioasa.
Arhitecti, sculptori si pictori s-au dedicat in intregime maretiei acestei capele, cu atat mai mult cu cat aceasta parte a catedralei era special rezervata regilor si familiilor acestora. De asemenea, importanta acesteia creste odata cu asezarea in ea a tururor relicvelor stranse pana atunci de rege, alaturi de fragmentul din Sfanta Cruce.
Sustinut de coloanele subtiri, acoperisul boltit pare ca pluteste deasupra magnificelor ferestre vitralii. Cele mai reusite statui sculptate din capela sunt cele ale celor 12 apostoli, care sunt asezate pe coloanele ce structureaza catedrala.
|
Sfintele relicve stranse de regele Louis erau tinute intr-un relicvariu incapator si bogat decorat, asezat in capatul absidei. Acestea erau deshise publicului credincios in fiecare vineri a saptamanii Patimilor. Pe langa relicvele mentionate, aceasta mai adaposteste si alte elemente cheie ale Vechiului si Noului Testament.
Capela inferioara - capela parohiala
Capela inferioara a Catedralei este inchinata Fecioarei Maria, a carei statuie este asezata langa coloana centrala a portalului.
Tavanul jos si boltit sta sprijinit pe frumoase coloane cu capiteluri legate intre ele prin bratari de lemn sau piatra. Peretii sunt infrumusetati cu arcade si 12 medalioane reprezentandu-i pe cei 12 Apostoli.
Tavanul boltit este pictat simbolizand cerul instelat al paradisului, iar podeauna este alcatuita din pietrele de mormant ale reverenzilor capelei, care au fost inmormantati dedesubt. In timpul monarhiei, capela inferioara a fost rezervata lucratorilor de la castel.
|
-
Biserica Sfantul Nicolae - Pec
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis - Kakopetria
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantul Nicolae Popauti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae din Bejan
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.