Stejarul Mamvri - Hebron

Stejarul Mamvri - Hebron Mareste imaginea.

Stejarul Mamvri este locul in care, potrivit marturiei Sfintei Scripturi, Sfanta Treime s-a aratat Dreptului Avraam, in chipul a trei Tineri calatori. Stejarul lui Avraam, aflat in Valea Mamvri, se afla la o distanta de 2-3 kilometri sud-vest de Mamvri, in regiunea Hebron, tinutul Canaan.

Hebron-ul este unul dintre locurile sfinte, cinstit deopotriva de crestini, de evrei si de musulmani. Situat putin mai la sud de Muntii Iudeii, locul sta in stransa legatura cu Dreptul Avraam si cu ceilalti patriarhi ai Vechiului Testament. Incepand cu secolul al VII-lea, localitatea Hebron a fost ocupata de musulmani, care pana astazi pastreaza multe drepturi de proprietate asupra locurilor de seama din zona. Vezi si: Mormintele Patriarhilor din Hebron.

 

Exista pareri care sustin ca ramasitele stejarului de la Mamvri sunt vechi de aproape 5.000 de ani, precum si traditia conform careia stejarul va muri imediat inaintea celei de a Doua Veniri a Mantuitorului. Ambele sunt insa numai pareri, caci acest stejar a fost datat ca avand in jur de 850 de ani, iar uscarea acestuia (moartea) s-a petrecut in anul 1996. Stejarul actual este asadar un stejar crescut din tulpina stejarului biblic, pe locul cinstit inca din cele mai vechi timpuri drept locul unde Avraam a primit binecuvantarile. Potrivit marturiilor pelerinilor crestini, circumferinta stejarului, pe cand era inca viu, era de aproape zece metri.

Stejarul lui Mamvri din Hebron, in Sfanta Scriptura !

"Si ridicandu-si Avram corturile, a venit si s-a asezat la stejarul Mamvri, care este in Hebron; si a zidit acolo un jertfelnic Domnului" (Facere 13, 18). "Dar venind unii din cei scapati, au vestit pe Avram Evreul, care traia pe atunci la stejarul lui Mamvri, pe Amoreul, fratele lui Escol si pe fratele lui Aner, care erau uniti cu Avram.(...) Aner, Escol si Mamvri. Aceia sa-si ia partea lor!" (Facere 14, 13, 24). "Dupa acestea, fost-a cuvantul Domnului catre Avram, noaptea, in vis, si a zis: Nu te teme, Avrame, ca Eu sunt scutul tau si rasplata ta va fi foarte mare!" (facere 15, 1).

 

"Apoi Domnul S-a aratat iarasi lui Avraam la stejarul Mamvri, intr-o zi pe la amiaza, cand sedea el in usa cortului sau. Atunci ridicandu-si ochii sai, a privit si iata trei Oameni stateau inaintea lui; si cum l-a vazut, a alergat din pragul cortului sau in intampinarea Lor si s-a inchinat pana la pamant. Apoi a zis: "Doamne, de am aflat har inaintea Ta, nu ocoli pe robul Tau! Se va aduce apa sa Va spalati picioarele si sa Va odihniti sub acest copac. Si voi aduce paine si veti manca, apoi Va veti duce in drumul Vostru, intrucat treceti pe la robul Vostru!" Zis-au Aceia: "Fa, precum ai zis!"

Dupa aceea a alergat Avraam in cort la Sarra si i-a zis: "Framanta degraba trei masuri de faina buna si fa azime!" Apoi Avraam a dat fuga la cireada, a luat un vitel tanar si gras si l-a dat slugii, care l-a gatit degraba. Si a luat Avraam unt, lapte si vitelul cel gatit si le-a pus inaintea Lor si pe cand Ei mancau a stat si el alaturi de Ei sub copac.

Si l-au intrebat Oamenii aceia: - Unde este Sarra, femeia ta?" Iar el, raspunzand, a zis: "Iata, in cort!" Zis-a Unul: "Iata, la anul pe vremea asta am sa vin iar pe la tine si Sarra, femeia ta, va avea un fiu". Iar Sarra a auzit din usa cortului, de la spatele lui. Avraam si Sarra insa erau batrani, inaintati in varsta, si Sarra nu mai era in stare sa zamisleasca. Si a ras Sarra in sine si si-a zis: "Sa mai am eu oare aceasta mangaiere acum, cand am imbatranit si cand e batran si stapanul meu?"

Atunci a zis Domnul catre Avraam: "Pentru ce a ras Sarra in sine si a zis: "Oare cu adevarat voi naste, batrana cum sunt?" Este oare ceva cu neputinta la Dumnezeu? La anul pe vremea aceasta am sa vin pe la tine si Sarra va avea un fiu!" Iar Sarra a tagaduit, zicand: "N-am ras", caci se inspaimantase. Acela insa i-a zis: "Ba, ai ras!" Apoi S-au sculat Oamenii aceia de acolo si S-au indreptat spre Sodoma si Gomora si s-a dus si Avraam cu Ei, ca sa-I petreaca" (Facere 18, 1-16).

 

"Si asa tarina lui Efron, care e langa Macpela, in fata stejarului Mamvri, tarina si pestera din ea si toti pomii din tarina si tot ce era in hotarele ei de jur imprejur s-au dat lui Avraam mosie de veci, inaintea fiilor lui Het si a tuturor celor ce se stransesera la poarta cetatii lui. Dupa aceasta, Avraam a ingropat pe Sarra, femeia sa, in pestera din tarina Macpela, care e in fata lui Mamvri sau a Hebronului, in Canaan" (Facere 23, 17-19). "Apoi a sosit Iacov la Isaac, tatal sau, caci acesta traia inca la Mamvri, in Chiriat Arba, adica la Hebron, in pamantul Canaanului, unde locuisera vremelnic Avraam si Isaac" (Facere 35, 27).

 

Iacov a spus: "Eu am sa trec la poporul meu. Sa ma ingropati langa parintii mei, in pestera din tarina lui Efron Heteul. In pestera din tarina Macpela, in fata lui Mamvri, in pamantul Canaan, pe care a cumparat-o Avraam de la Efron Heteul, impreuna cu tarina, ca mosie de inmormantare. Acolo au fost ingropati Avraam si Sarra, femeia sa, acolo au fost ingropati Isaac si Rebeca, femeia lui, si tot acolo am ingropat si eu pe Lia. Aceasta tarina si pestera din ea au fost cumparate de la feciorii Heteilor" (Facere 49, 29-32). "Asa au facut fiii lui Iacov cu Iacov, cum le poruncise el: L-au dus fiii lui in pamantul Canaan si l-au ingropat in pestera din tarina Macpela, cea de langa Mamvri, pe care o cumparase Avraam cu tarina cu tot, de la Efron Heteul, ca mosie de ingropare" (Facere 50, 12-13).

Stejarul Mamvri din Hebron, de-a lungul vremii !

In acest loc si-a asezat Avraam cortul; aici a primit dreptul ca oaspeti pe trei Ingeri, adica peSfanta Treime, in chip nestiut; aici I-a ospatat Avraam si Sarra; aici a primit dreptul binecuvantarea de a naste fiu, pe Isaac; de aici au pornit Ingerii spre Sodoma si Gomora.

 

Stejarul din Valea Mamvri a ajuns cinstit de evrei, inca de pe vremea lui Avraam. Regele Irod a fost cel care a imprejmuit zona cu ziduri de piatra. Incinta zidita de Irod, care incadra stejarul, Altarul si fantana lui Avraam, se intindea pe o suprafata lunga de 61 de metri si lata de alti 46 de metri.

In epoca elenismului insa, locul a fost transformat in locas pagan, aici avand loc multe petreceri idolatre si tranzacţii comerciale. Imparatul Adrianus a construit aici, ceva mai tarziu, un templu pagan si un altar-jertfelnic, tot aici el vanzandu-i pe evrei ca sclavi.

 

Constructia de la Mamvri a fost daramata in cadrul razboiului impotriva romanilor (66-70), fiind reconstruita din nou, in vremea Sfantului Constantin cel Mare, cand a fost ridicata aici si o biserica crestina. Excavarile efectuate la inceputul secolului trecut au scos la lumina mai multe ruine si vestigii din vremea lui Irod.

In cadrul secolului al IV-lea, Sfanta Elena, mama imparatului Constantin cel Mare, a daramat vechile constructii ridicate la Mamvri, construind in locul lor o mareata basilica bizantina. Aceasta era numita "Biserica Inchinarii", ca semn de unitate intre Vechiul Testament si Noul Testament. In pridvorul bisericii se afla izvorul descoperit de Avraam. In urma sapaturilor arheologice efectuate intre anii 1926-1928, au fost descoperite o serie de obiecte si ruine ale bisericii zidite de Sfanta Elena.

 

Tot in acest loc, imparatul crestin Iustinian va zidi si el o biserica, dupa cum se poate constata astazi din daramaturile existente. Biserica iustiniana a fost distrusa, in cadrul invaziei arabe, din pricina atacurilor si a pericolelor, pelerinajele in acest loc incetand si ele. Invazia araba a schimbat mult randuielile locului. Astfel, ceea ce a mai ramas nedaramat din vechile constructii crestine a fost folosit pe post de ospiciu pentru arabii bolnavi.

Multa vreme, in mijlocul unei gradini intinse pe cateva zeci de hectare, in care au crescut felurite soiuri de pomi fructiferi si vita de vie, s-a aflat o imensa tulpina uscata de stejar, ingradita cu un gard de sarma: aceasta este ce a mai ramas din Stejarul lui Avraam din Mamvri. Foarte aproape de tulpina vechiului stejar biblic se inalta o manastire ortodoxa ruseasca, relativ noua.

 

In anul 1868, arhimandritul Antonin Kapustin a cumparat gradina in care se afla renumitul Stejar al lui Avraam, mai apoi fiind posibila intemeierea in apropiere a unei manastiri ortodoxe rusesti. Manastirea Sfanta Treime a devenit rapid un renumit loc de pelerinaj pentru pelerinii rusi, cat si pentru ceilalti crestini, fiind astazi singurul locas crestin-ortodox functional din regiunea Hebron. Dupa renumita Revolutie Ruseasca, proprietatea gradinii si a manastirii a fost obtinuta de Biserica Ortodoxa Rusa din-afara Rusiei.

Biserica acesteia are trei altare, fiind impodobita in stilul specific rusesc, cu icoane si fresce. Astazi, manastirea este ingrijita de cativa calugari nevoitori, care se roaga pentru intreaga lume, spre intarire si pazire. Zilnic, ei inconjoara biserica cu icoana Maicii Domnului, spre a o acoperi pe aceasta cu Acoperamantul ei cel Sfant.

Teodor Danalache

25 Iunie 2012

Vizualizari: 22809

Voteaza:

Stejarul Mamvri - Hebron 5.00 / 5 din 1 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Marioara MihelePostat la 2011-03-05 23:32

    Foarte frumos articolul ,descrierea si imaginile sunt superbe .Cei care au ajuns in Tara Sfinta si au auvut fericitul privilegiu de a vedea aceste minunate locuri ,sunt de-a dreptul Binecuvintati .Poate Dumnezeu ne va Binecuvinta si pe noi sa ajungem in Tara Sfinta speranta moare ultima .

  • susana susicaPostat la 2011-03-05 19:11

    Doamne Dumnezeul meu cel Mare daca aici pe pamant sant asa lucruri minunate ,in Imparatia Ta Doamne ce va fi???????

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE