Templul Hatshepsut din Luxor


Templul Hatshepsut din Luxor

Templul mortuar al reginei-faraon Hatshepsut constituie atractia principala din valea "Manastirii Nordice" - cunoscuta in zona sub denumirea de Deir el-Bahri - un complex de temple si morminte situate pe malul vestic al Nilului, in dreptul localitatii Luxor.

Alaturi de Templul lui Hatshepsut (nume care se pronunta "hat-ceap-suit"), se situeaza si Djeser Djeseru (care inseamna "Splendoarea Splendorilor"), un al doilea loc de mare atractie turistica din "Manastirea Nordica".

Hatshepsut - Templul din Luxor

Hatshepsut este una dintre foarte putinele femei care au ajuns sa conduca Egiptul, primind titlul de "faraon". Templul cunoscut sub denumirea de "Splendoarea Splendorilor", a fost proiectat de catre Senemut, apropiat al curtii regale, in scopul de a servi drept loc al savarsirii serviciilor religioase inchinate reginei, dupa moartea acesteia - se cunoaste conceptia egiptenilor conform careia, faraonul se identifica cu zeul suprem.

Hatshepsut - istoria primei regine ajunsa faraon

Maatkare Hatshepsut sau Hatchepsut (secolul al XVI-lea i Hr. - 1482 i Hr.) a ajung la conducerea Egiptului ocupand postul celui de-al cincilea paraon din cea de-a XVIII-a dinastie a Egiptului Antic. Hatshepsut este privita de catre egiptologii contemporani drept regina cu cel mai mare succes dintre faraonii-femeie - aceasta a condus tara mai mult decat oricare alta regina anterioara si posterioara ei.

 Hatshepsut - Templul din Luxor          Hatshepsut - Templul din Luxor

Hatshepsut era fiica faraonului Tuthmosis I si sotia succesorului acestuia, faraonul Tuthmosis II, care a murit mai inainte ca aceasta sa ii fi nascut un fiu. In loc sa se retraga din Casa Regala, si sa predea locul fiului faraonului - nascut cu o a doua sotie - Hatshepsut a ramas in continuare langa acesta - Tuthmosis III - pe post de co-regenta. In scurt timp, regina a dobandit deplina putere. Pentru a-si legitima pozitia, Hatshepsut si-a luat insemnele faraonului - centura si coroana specifica.

Hatshepsut - Templul din Luxor

Hatshepsut s-a dovedit a fi un spirit pragmatic, in vremea acesteia ridicandu-se o multime de constructii, atat in Egiptul de Jos, cat si in Egiptul de Sus. Sub domnia acesteia s-au restabilit si legaturile comerciale ale Egiptului, care fusesera intrerupte de multa vreme, datorita luptelor care avusesera loc.

Hatshepsut - Templul din Luxor

Specialistii cred ca aceasta ar fi domnit intre anii 1503 i Hr. si 1482 i Hr. Iosif scrie ca aceasta a domnit 21 de ani si 9 luni. Hatshepsut este cunoscuta si ca fiind prima regina cu putere absoluta din istoria Egiptului - prima femeia care si-a luat-primit titlul de faraon, alaturi de toate atributiunile acestuia. Sunt totusi voci care contesta acest lucru.

Hatshepsut - Templul din Luxor

In momentul in care tanarul Tuthmosis III a ajuns faraon, dupa moartea reginei faraon Hatshepsut, acesta a distrus toate statuile acesteia, mutilandu-le. De asemenea, acesta a incercat sa distruga si toate semnele domniei acesteia, lucru pe care, din fericire pentru istorie, nu a reusit sa il faca in totalitate.

Templul reginei Hatshepsut - monument al Patrimoniului Mondial

O scara lunga de piatra merge pana la intrarea in templu. Pana la templu, pelerinul trece prin trei curti inchise una intr-alta. Aceste trei curti-terase sunt inconjurate cu figurine sculptate - vulturi pazitori, faraoni, modele geometrice.

Hatshepsut - Templul din Luxor

Majoritatea sculpturilor care o infatisau pe regina au fost distruse de fiul vitreg al acesteia si succesorul ei la tron. Aceasta este o urmare a urii izvorate din reaua lui tratare de catre regina.

Hatshepsut - Templul din Luxor

Este greu de imaginat acum imaginea de la inceput a curtilor. Acestea erau pline de gradini si pomi - era o adevarata oaza artificiala in pustiul de piatra. In ultima curte, pe ultima terasa, se afla Djeser-Djeseru, o cladire cu multe coloane construita prin saparea stancii brute din spatele ei. De la ceva distanta, templul arata ca litera hieroglifa egipteana NUN - o piramida in patru trepte. Nun era considerat pamantul primordial din care a fost nascut Amun.

Hatshepsut - Templul din Luxor

Pe partea dreapta a lungii scari se afla Coloanele Nasterii, impodobite cu inscriptii in relief care arata originea divina a reginei Hatshepsut. In capatul acestor randuri de coloane, dupa urcarea catorva trepte, se afla Capela lui Anubis - coloanele sunt frumos impodobite, iar peretii sunt in intregime pictati. Deasupra nisei din peretele drept al incaperii, Thutmosis III este infatisat inchinand vin zeului soare Sokaris. Hathor este infatisat pe peretele din fata, ceilalti pereti infatisandu-i pe Hatshepsut (mutilata) si pe Tuthmosis inchinand ofrande lui Anubis.

 Hatshepsut - Templul din Luxor          Hatshepsut - Templul din Luxor

In interiorul sanctuarului central, Capela lui Hathor pastreaza inca reliefuri infatisandu-o pe regina Hatshepsut care il cinsteste aducandu-i ofrande (pe partea stanga) si un portret al lui Senenmut (pe partea dreapta).

Hatshepsut - Templul din Luxor

Senenmut era cel mai apropiat om de curte al reginei - acesta a cazut din gratia acesteia dupa 15 ani de devotament, motivele ramanand inca necunoscute. In momentul in care sanctuarul acestuia a fost excavat pentru prima data, locul era plin cu multe cosuri incarcate cu "obiecte" folosite aparent in ritualuri de fertilitate. Este posibil ca ruperea legaturii de prietenie sa fi avut loc in urma unei relatii intime.

Hatshepsut - Templul din Luxor

In curtea superioara a templului se ajunge pe un drum flancat de capete de vultur. Aceasta ultima terasa a templului a fost deschisa publicului relativ recent, aici avand loc o multime de excavari si restaurari conduse de echipe de egiptologi polonezi si egipteni.

Hatshepsut - Templul din Luxor

Sanctuarul reginei Hatshepsut se afla pe stanga - acesta pastreaza insemne ale preotilor si ofrandelor acestora. De cealalta parte se afla Sanctuarul zeului Soare - acesta este de fapt o curte interioara cu un altar central. In spatele acestuia se afla Sanctuarul lui Amun, sapat in stanca bruta.

Hatshepsut - Templul din Luxor

Hatshepsut - Templul din Luxor

Hatshepsut - Templul din Luxor

Hatshepsut - Templul din Luxor

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 13878

Voteaza:

Templul Hatshepsut din Luxor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE