Manastirea Schimbarea la Fata - Saraca

Manastirea Schimbarea la Fata - Saraca Mareste imaginea.


MANASTIREA SARACA

 

(manastire de calugari, 5 vietuitori, viata de obste)

Hram: "Schimbarea la Fata" - 6 august
Adresa: sat Semlacu Mic, comuna Gataia, judetul Timis
Acces rutier: DN 59 Timisoara, spre Sud - Voiteg (30 km), ramificatie la dreapta, spre Gataia (19,5 km) - ramificatie la dreapta, DL spre Butin - Semlacu Mic (21 km)
Staret: protosinghel Clement Vantu;


Manastirea SaracaOriginea manastirii nu se cunoaste cu certitudine. Dupa unii istorici, ar data din secolele XIII-XIV ; alti cercetatori, pornind de la vechiul strat de pictura, sustin ca manastirea a fost zidita in secolele XVI-XVII. Din analiza documentelor istorice, reiese ca intre anii 1270 - 1271 manastirea desfasura o bogata activitate. Informatii suplimentare dateaza de la inceputul secolului al XV-lea, cand superiorul calugarilor franciscani raporta ca manastirea este o aparatoare a "schismaticilor".

In 1865, manastirea se gasea in paragina. In 1934 ajunge sub obladuirea Episcopiei Caransebesului, iar mai tarziu sub aceea a Arhiepiscopiei Timisoarei. Din 1948 si pana in 1987 a fost utilizata de parohia Semlacu Mic. In anul 1987, la staruinta I.P.S. Mitropolit Nicolae Corneanu si-a redobandit statutul de manastire. Asezamantul a fost complet restaurat si asezat cu buna stare de functionare. In anul 1996 i s-a adaugat o cladire noua pentru chilii. In prezent se reconstruiesc din temelii staretia si paraclisul de iarna.

Pe aceeaşi temă

18 Iulie 2012

Vizualizari: 2869

Voteaza:

Manastirea Schimbarea la Fata - Saraca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE