
Consiliul de Disciplina in manastire
Art.55 - Consiliul de Disciplina este alcatuit din staret, ca presedinte, si din doi calugari cu deosebite cunostinte de pravila manastireasca, alesi de Sobor si aprobati de Chiriarh.
Art.56 - Atributiile Consiliului de Disciplina sunt urmatoarele:
a) Cerceteaza toate abaterile vietuitorilor manastirii de la randuielile vietii monahale;
b) Pentru abaterile de la disciplina manastireasca (neascultarea de staret, lipsa repetata de la slujbele religioase, de la consfatuirile de invatatura si de la ascultarea randuita, precum si orice alte fapte savarsite impotriva ordinii din manastire si a bunei cuviinte monahale), Consiliul de Disciplina este indreptatit sa aplice urmatoarele pedepse: randuirea la ascultari inferioare, luarea culionului (scufiei) pe timp limitat si trimiterea la canon pe un anumit timp
la unul din schiturile manastirii;
c) Pentru abateri de la randuielile canonice (incalcarea fagaduintelor monahale, parasirea manastirii fara invoirea staretului, administrarea necinstita si instrainarea bunurilor de obste, razvratirea impotriva autoritatii bisericesti si de stat, precum si orice alte delicte disciplinare prevazute in Sfintele Canoane si in Legiuirile bisericesti) - dupa cercetarea lor - Consiliul de Disciplina incheie cuvenitul proces-verbal de constatari si propuneri, pe care staretul il inainteaza, cu raport, Chiriarhului, pentru a lua masurile cuvenite.
Impotriva propunerii de sanctionare facuta de Consiliul de Disciplina, invinuitul se poate adresa in scris Chiriarhului care, dupa caz, dispune cercetarea.
Art.57 - Consiliul de Disciplina tine sedinte ori de cate ori este nevoie, consemnandu-se hotararile sale intr-un registru propriu de procese-verbale, de catre secretar.
Art.58 - Impotriva hotararii de excludere din monahism si de caterisire, se poate face cerere de recurs numai la Sfantul Sinod. Pe temeiul avizului Chiriarhului eparhiot si al propunerii Comisiei canonico-juridice, Sfantul Sinod va hotari asupra mentinerii sau iertarii pedepsei.
Egumenul
Art.59 - Egumenul conduce un schit sub directa indrumare a Centrului Eparhial sau a staretului manastirii de care depinde schitul.
Art.60 - In schit are aceleasi indatoriri ca si staretul in manastire.
Art.61 - La conducerea schitului, egumenul este ajutat de un Consiliu alcatuit din: econom, eclesiarh, arhondar si de secretar, numiti de Chiriarh, la propunerea staretului manastirii de care acesta depinde.
Art.62 - Egumenul este numit de Chiriarh, la propunerea staretului, in lipsa egumenului de la schit, economul ii tine locul.
Conducatorul metocului
Art.63 - Conducatorul metocului administreaza un metoc aflat sub directa indrumare a Centrului Eparhial sau a manastirii de care depinde.
Art.64 - Conducatorul metocului este numit de Chiriarh la propunerea exarhului sau a staretului respectiv.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.