Schituri si manastiri din imprejurimile orasului Kremenetz

Schituri si manastiri din imprejurimile orasului Kremenetz Mareste imaginea.


Schituri si manastiri din imprejurimile orasului Kremenetz

Schitul Pochaev, Manastirea ctitorie a Mitropolitului Kievului Petru Movila, Schitul Sfintei Ana

Marea Lavra din Pochaev se inalta maiestuoasa pe colina cu acelasi nume, la aproximativ 20 de kilometri de orasul Kremenetz in partea de vest a Ucrainei. La numai cativa kilometri, pe o alta colina, se afla un alt sfant lacas de inchinaciune cautat de pelerini. Este schitul “Pogorarea Duhului Sfant” sau schitul Pochaev, cum i se mai spune, inaltat la capatul unui drum ce urca printre arbori seculari. Inca de la intrare ne intampina fratele Andrei. Desi este foarte tanar si se afla in ascultare aici la schit doar de o jumatate de an fratele Andrei a invatat foarte bine istoria acestor locuri:

“Schitul Pochaev a fost intemeiat in 1219 pe acest munte situat la cativa kilometri de marea Lavra Pochaev. Pana la intemeierea schitului aici era o padure deasa cu multe animale salbatice. In acest loc veneau multi vanatori, se adunau de doua ori pe an, toamna si primavara. In 18 aprilie 1198 boierul polonez Turkov a venit cu 30 de oameni pe locul acesta. Atunci s-a intamplat ceva deosebit. Intr-o noapte boierului i s-a aratat in vedenie Maica Domnului in para de foc. Boierul avea un prieten foarte bun, pe calugarul Metodie de pe Muntele Athos care vine in 1203 in ospetie la acesta. Pe colina de aici Metodie ciopleste dintr-un trunchi de tei o icoana a Maicii Domnului in para de foc. Aceeasi imagine i se aratase anterior si boierului Turkov. La indemnul parintelui Metodie, boierul se hotaraste sa plece sa se inchine la Muntele Athos si la Ierusalim dar o boala ii zadarniceste intentia. Boierul se roaga la Dumnezeu sa fie vindecat promitand ca va construi pe aceasta colina un paraclis. Boala dispare, boierul ajunge la Muntele Athos unde se intalneste din nou cu Metodie si iarasi discuta despre vedenia pe care au avut-o amandoi, cu Maica Domnului in para de foc. Se sfatuiesc amandoi si venind aici au intemeiat paraclisul cu hramul “Schimbarea la Fata a Mantuitorului”. Era anul 1219. A fost defrisat locul, s-a ridicat paraclisul si asa a decurs viata pana in secolul al XVII-lea. Primul staret a fost Metodie care a impus un mod de viata monahala extrem de sever. Schitul era considerat drept centru spiritual in Rusia apuseana aici functionand si o tipografie si o scoala. Nu stim ce s-a intamplat in perioada care a urmat. Doar in 1750 apare o informatie sumara despre acest schit in documentele catolice. Uniatii catolici au vandut acest schit unui boier polonez. Au vrut sa faca aici un adapost pentru caini, sa profaneze in acest fel manastirea ortodoxa. Dar Maica Domnului n-a lasat sa se intample asa ceva. Locuitorii din imprejurimi au cumparat pamant, incusiv terenul acesta de la boierul polonez si, in 1776, a fost fondata aici o scoala de teologie unde au activat 25 de preoti, existand la vremea aceea peste 120 de seminaristi.

Asupra schitului s-au abatut multe napaste. Au fost doua jafuri mari, au fost trei valuri de epidemii si aici au mai ramas cinci oameni care s-au dus apoi in Lavra Pochaev. O noua istorie a schitului incepe in anul 1903 cand a fost zidita biserica de la intrarea in manastire si s-a construit biserica inchinata Sfantului Serafim de Sarov. Tot atunci au fost ridicate si chiliile pentru calugari. Schitul a functionat pana in 1959. In acest an bogatasul Perecealski a scos icoanele care erau aici la schit vrand sa le profaneze. Un frate a incercat sa-l opreasca. Bogatasul nu credea in Dumnezeu si a spus: “Daca este Dumnezeu sa ia ce este mai scump pentru mine”. In acel moment fiica acestui bogatas care lucra la Lvov intr-o uzina moare pe loc, dupa ce in mana ei s-a spart o fiola cu o substanta chimica foarte periculoasa. Totusi acest om n-a luat aminte la mania lui Dumnezeu si a inchis schitul. Schitul a ramas pustiu pana in 1990. Biserica de sus a fost transformata in depozit pentru grane. Tot aici a existat un spital pentru bolnavi psihici. Se spune ca in toata aceasta perioada, in timpul noptii se auzeau cantari liturgice. La ora actuala aici la schit vietuiesc 65 de calugari. Iar acest minunat iconostas pe care-l vedeti aici a fost dus in Lavra Pochaev fiind pastrat acolo 30 de ani. In 1991 schitul a fost redeschis si biserica aflata sus a fost sfintita cu hramul “Pogorarea Duhului Sfant”. In 1993 biserica in care ne aflam, cea de jos, a fost sfintita in cinstea Sfantului Serafim de Sarov, fiind prima biserica din Ucraina inchinata acestui Sfant. In partea dreapta mai avem o biserica, sfintita tot in 1993, e Biserica Tuturor Sfintilor.”

Biserica mare a schitului este de fapt alcatuita din doua biserici suprapuse. In Ucraina intalnesti des mai multe biserici intr-o singura constructie, fie pe orizontala, fie pe verticala. La schitul Pochaev, zabovim ceva mai mult in biserica inchinata Sfantului Serafim de Sarov, un mare sfant al Rusiei care a trait acum doua secole si la care credinciosii au foarte multa evlavie atat in Rusia cat si in Ucraina. Fratele Andrei ne arata cateva adevarate comori adunate aici de-a lungul anilor:

“Avem aici, in biserica, crucea Sfantului Nikita din Pereaslav Zaleski. E o cruce facatoare de minuni, cei demonizati nu se pot apropia de ea. Mai exista doua astfel de cruci ale Sfantului dar acestea sunt la Pereaslav Zaleski. Cele trei cruci cantaresc la un loc 30 de kilograme si erau toate trei purtate de Sfantul Nikita. Avem aici in biserica si o particica din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul si o pietricica de pe Muntele Golgotei. Avem mai multe particele de Sfinte Moaste iar aici avem o icoana deosebita a Sfantului Serafim de Sarov si o bucata din piatra pe care Sfantul Serafim s-a rugat 1000 de zile si de nopti. Dincoace vedeti icoana Maicii Domnului “Mijlocitoarea pacatosilor” care prin minune s-a innoit, era intunecata si s-a luminat, s-a curatat singura incepand din 1993 si a inceput sa faca si minuni. Se vad clar fata Maicii Domnului si fata Mantuitorului si mainile care s-au luminat. Icoana centrala este tot a Sfantului Serafim de Sarov si pe icoana intr-un colt se afla o particica din Sfintele sale Moaste si o particica din mantia Sfantului. La urmatoarea racla cu Sfinte Moaste avem si o particica din moastele Sfantului Teodosie de la Lavra Pecerska din Kiev, unul dintre intemeietorii lavrei kievene, dar si o particica din moastele Sfantului Iov de la Pochaev. Avem aici un cap izvorator de mir al unui Sfant necunoscut, donat schitului nostru de catre Lavra Pecerska din Kiev. Acest cap de sfant a fost descoperit in lavra in 1800 si a izvorat mir pana in 1917. Cand a fost readusa catapeteasma de la Pochaev, o data cu redeschiderea schitului, s-a constatat ca unele icoane sunt plangatoare. Prima icoana e cu Sfintii Nil Sorski si Savatie Solovetki care au plans, apoi e o alta icoana a unor sfinti necunoscuti, s-a sters inscriptia cu numele acestora, dar la un sfant se vede clar urma lacrimilor. Icoanele au plans din 1990 pana in 1995. "

La aproximativ 20 de kilometri de Pochaev se afla orasul Kremenetz. Facem un scurt popas la manastirea din oras, intemeiata in anul 1636 cu binecuvantarea Mitropolitului Kievului din acea vreme, Petru Movila.

La inceput aici a fost o manastire de maici dar fiindca exista pericolul raspandirii bisericii greco-catolice in regiune s-a luat decizia transformarii in manastire de calugari. In anul 1725 s-au construit bisericile si chiliile de piatra. De atunci manastirea Kremenetz este o citadela a ortodoxiei in Ucraina de vest. In 1919 aici a luat fiinta un seminar teologic ortodox. In 1955 manastirea a fost inchisa iar in biserica a fost amenajata o sala de sport. Manastirea a fost redeschisa in anul 1990 in data de 26 august. In manastire sunt acum 70 de calugarite. In biserica principala se afla icoane pretioase si o racla cu multe particele de sfinte moaste. Manastirea este renumita si prin frumoasa icoana a Sfantului Mare Mucenic Pantelimon pe care se afla un mic medalion ce cuprinde o particica din moastele Sfantului. Foarte multi credinciosi vin sa se inchine la icoana Sfantului Pantelimon. Ne-am inchinat si noi cu multa emotie la minunatele icoane si la sfintele moaste din manastirea Kremenetz, lasandu-ne cuprinsi totodata de armonia vocala desavarsita a corului maicilor si de vocile impresionante ale preotilor care oficiau Sfanta Liturghie.

De la Kremenetz am plecat spre Schitul Sfintei Ana, situat la aproximativ 10 km de oras. Aici pe vremuri era o biserica. Legenda spune ca in timpul invaziei tatare biserica a intrat in pamant pentru a evita sa fie pangarita. Istoria acestei biserici s-a transmis de la o generatie la alta pana cand pe acest loc le-a aparut unor pastori Icoana Sfintei Ana. S-a adunat tot satul, oamenii au luat icoana si au dus-o in biserica noua. Insa a doua zi au gasit icoana din nou pe locul pe care s-a aratat la inceput. Au incercat s-o duca in biserica din nou, cu un sobor de preoti dar de fiecare data icoana revenea, pana a doua zi dimineata, la locul vechi. Atunci oamenii au inteles ca Sfanta Ana si-a ales acest loc. A aparut imediat un izvor. Acest izvor este considerat tamaduitor. La schitul Sfintei Ana, ridicat langa acest izvor vine multa lume sa se inchine, sa ia apa tamaduitoare si sa se scalde in bazinul amenajat la marginea padurii. Maicile confectioneaza camasi lungi din panza pe care le vand la un pret extrem de mic celor dornici sa intre in bazin. Apa este foarte rece, bazinul fiind alimentat direct de la izvor. Multi pelerini pleaca de aici cu sticle pline cu apa tamaduitoare pentru a-i ajuta pe cei bolnavi din familiile lor. Ca peste tot in Ucraina si la acest schit pot fi cumparate icoane foarte frumoase, carti, obiecte artizanale confectionate de maici. Ne luam desigur cate o icoana cu Sfanta Ana si pornim apoi la un drum lung, rugandu-ne la Dumnezeu sa ajungem cu bine la Kiev, in capitala Ucrainei.

Va urma

A consemnat Dorina Zdroba
Foto: Cornel Ciumandru






 

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 16462

Voteaza:

Schituri si manastiri din imprejurimile orasului Kremenetz 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE