
Conditiile in care se face proclamarea unei biserici autocefale
Proclamarea unei Biserici ca autocefala reprezinta unul din cele mai insemnate acte pentru intreaga Biserica, intrucat prin autocefalie se produce o schimbare esentiala in relatiile bisericesti din cadrul ortodoxiei ecumenice. Actul de proclamare a autocefaliei unei Biserici, presupune intrarea in actiune a trei factori: a Bisericii care isi reclama autocefalia, a Bisericii mame de care a depins pana acum, si a Bisericii in totalitatea ei sau a Bisericii ecumenice.
Fiecare din acesti trei factori colaboreaza de pe pozitie proprie si in felul sau, la crearea unei noi autocefalii. Aceasta inseamna ca se cer din partea fiecaruia din acesti factori anumite conditii, care fireste sunt deosebite, dupa pozitia fiecaruia.
a) Conditiile din partea Bisericii care cere autocefalia
1. Sa dovedeasca statornicie in dreapta credinta, precum si in pastrarea randuielilor traditionale cu caracter ceremonial-liturgie si disciplinar canonic.
2. Sa dovedeasca maturitate in conducerea de sine, adica sa se dovedeasca buna chivernisitoare a treburilor sale curente.
3. Sa dispuna de cel putin 3-4 ierarhi, pentru a se putea constitui un sinod autocefal, in conformitate cu prevederile canonice.
4. Sa existe o dorinta si o nazuinta manifesta pentru autocefalie si in cadrul credinciosilor, nu numai in cadrul clerului si a ierarhiei Biserici respective.
5. Ierarhia bisericeasca in cauza, sa ceara autocefalia in mod formal, in numele sau si in numele clerului si credinciosilor, adresandu-se Bisericii mame sub jurisdictia careia se gaseste si aratand temeiurile care-i indreptatesc cererea. Nu este ingaduit in nici un chip, ca autocefalia sa se proclame fara aprobarea Bisericii mame.
6. Dupa obtinnerea autocefaliei, noua biserica autocefala trebuie sa vesteasca acest lucru prin scrisori, pe toate celelalte Biserici autocefale, rugandu-le sa o primeasca in comuniunea lor.
b) Conditiile din partea Bisericii care acorda autocefalia
1. Sa emita un "Tomos" sinodal, prin care se confera autocefalia. Tomosul nu poate fi un act personal al conducatorului Bisericii autocefale, decat in imprejurari exceptionale, adica in cazuri de forta majora.
2. Tomosul trebuie sa arate temeinicia actului de proclamare a autocefaliei, si sa specifice drepturile pe care le primeste o Biserica autocefala.
3. Sa vesteasca toate celelalte Biserici autocefale despre crearea noii autocefalii, comunicandu-le tomosul sinodal, si rugandu-le sa consimta.
c) Conditiile din partea Bisericii ecumenice
1. Noua autocefalie sa fie recunoscuta de toate Bisericile deja autocefale, facandu-se cunoscuta aceasta recunoastere prin scrisori sau acte de consimtamant, ca raspuns la scrisorile Bisericii mame si ale noii Biserici autocefale.
Pentru cazul ca unei unitati bisericesti nu i s-ar recunoaste autocefalia de catre Biserica mama, desi respectiva autocefalie ar fi legitima si a fost ceruta cu respectarea randuielilor canonice, celelalte Biserici autocefale au dreptul sa intervina pentru a se acorda autocefalia ceruta, dupa cum pot sa intervina si pentru a nu se recunoaste autocefalia sau pentru a se retrage autocefalia unei Biserici, care nu indeplineste conditiile in acest scop.
In cazul proclamarii unei autocefalii de catre Biserica mama, ea savarseste acest act in numele Bisericii ecumenice, pentru ca prin acest act exercita o putere pe care o detine in chip solidar cu intreaga Biserica. De altfel istoria arata o serie de interventii din partea intregii Biserici in probleme de autocefalie, ca de exemplu in chestiunea Bisericii din Cipru (Can. 8, sin. III ecum.; can. 39 Trulan, etc); apoi in cazul mitropoliei din Cezareia Palestinei (can. 7 sin. I ecum.); in cazul Bisericii din Egipt, Italia, Siria, etc, (can. 6 sin. I ecum.; can. 2 sin. II ecum.) in cazul litigiului dintre mitropoliile autocefale ale Nicomidiei si Niceii (can. 12 sin. IV. ecum.) etc.
Drepturile unei Biserici autocefale
1. Prin autocefalie, o biserica dobandeste totalitatea drepturilor care ii asigura o conducere complet independenta in campul lucrarii pe care o savarseste prin exercitarea celor trei ramuri ale puterii bisericesti: puterea de a invata, de a sfinti si de a conduce.
Cu alte cuvinte, o biserica autocefala dobandeste calitatea si dreptul de a transmite prin sine insasi intreaga mostenire a Sfintilor Apostoli, sau deplina succesiune apostolica. In mod principal, acest lucru se face prin alegerea, hirotonia si instituirea in functiune a clerului propriu, in frunte cu inalta ierarhie episcopala.
2. In ce priveste exercitarea puterii sau functiei invatatoresti orice Biserica autocefala se bucura de urmatoarele drepturi principale:
a) Poate alcatui si difuza in cuprinsul ei carti de cuprins doctrinar, catehisme, scrieri apologetice, marturisiri de credinta, carti de invatatura, manuale, tratate, studii, predici etc.
b) Poate organiza invatamantul religios-catehetic si teologic pentru credinciosi si pentru formarea clerului sau.
c) Poate organiza misiuni religioase interne si externe.
d) Poate angaja discutii si colaborari cu orice organizatie, confesiune sau curent religios, daca astfel de acte nu impun concesiuni doctrinare.
e) Poate judeca si condamna, singura ereziile care eventual apar sau patrund pe teritoriul sau, definind dreapta credinta in raport cu acestea.
3. In ce priveste exercitarea puterii sau functiei sacramentale sau sfintitoare, orice Biserica autocefala se bucura de urmatoarele drepturi principale:
a) apreciaza validitatea tainelor savarsite de eretici si schismatici;
b) hirotoneste pe arhierei, preoti si diaconi, asigurand in felul acesta singura in interiorul sau, succesiunea neintrerupta a preotiei mostenite de la Sf. Apostoli;
c) desleaga taina cununiei;
d) stabileste randuieli sau norme cu caracter tipiconal pentru savarsirea sfintelor taine, a sfintelor slujbe si a ierurghiilor, putand sa introduca modificari adaptari in ritualfara a atinge insa esenta acestuia;
e) poate schimba ritul insusi;
f) poate sfinti singura mirul;
g) poate canoniza sfinti;
h) poate institui sarbatori;
i) poate adopta calendarul pe care-l socoteste mai corespunzator;
j) poate introduce schimbari, in tot ceea ce constituie element artistic in cultul sau, adoptand elemente specifice nationale - locale- in arhitectura, pictura, muzica bisericeasca etc.
4. In ce priveste exercitarea puterii jurisdictionale sau conducatoare, orice Biserica autocefala se bucura de urmatoarele drepturi principale:
a) Poate aduce hotarari sinodale cu valoare de lege in cuprinsul sau, fie adaptand la realitatile si conditiile sale specifice, principiile si normele canonice, fie adoptand norme noi determinate de necesitati deosebite, dar fireste si in cazul acesta mentinandu-se in limitele canonicitatii.
De obicei, aceste norme specifice sunt fixate, fie in simple hotarari sinodale, fie in canoane, in statute, regulamente etc.
Normele respective pot sa se refere la orice chestiuni regulamentate juridic, inclusiv la administratia comuna si la disciplina.
b) Poate sa acorde, sa retraga si sa schimbe titlurile unitatilor sale administrative si ale ierarhilor si celorlalti clerici ai sai, fiind libera sa stabileasca nomenclatura demnitatilor sale bisericesti, dupa necesitati si traditii proprii, fireste insa, in limitele normelor general valabile in Ortodoxie.
c) Poate sa adopte ca unitate autocefala, titlul sau numirea onorifica cea mai corespunzatoare, ca de ex.: Arhiepiscopie, Mitropolie, Exarhie sau Patriarhie, urmand fireste sa confere titlul si gradul corespunzator primului sau ierarh.
Se intelege insa, ca daca un asemenea lucru nu s-a stabilit in momentul proclamarii autocefaliei, el mu mai poate fi facut ulterior, decat cu consimtamantul intregii Biserici.
d) Poate sa-si aleaga singura pe toti episcopii, inclusiv pe primul ierarh. Acest drept a fost socotit in cele mai multe cazuri ca principal si caracteristic pentru autocefalie, intrucat prin alegere, ca prim act in vederea instituirii in functie a unui episcop, se desemneaza persoanele care vor detine pozitiile-cheie.
e) Poate sa emita singura documentele de instituire in functie a ierarhilor sai inclusiv pentru primul sau ierarh.
f) Poate judeca pe ierarhii sai inclusiv pe primul sau ierarh, in cazul cand vreunul din ei s-ar face vinovat de vreo abatere grava. Acest drept il are orice sinod autocefal, chiar daca este format numai din 3-4 episcopi.
g) Orice Biserica autocefala poate sa-si exercite jurisdictia sa atat asupra credinciosilor si clerului din cuprinsul ei, teritorial delimitat, cat si asupra credinciosilor sai din diaspora.
h) Poate participa la actiuni comune cu organizatiile cele mai deosebite din punct de vedere religios, pentru asigurarea intereselor sale, sau pentru ducerea in comun a unor actiuni de interes general uman, religios, cultural, filantropic, etc.
i) Poate stabili sau incheia cu Statul pe al carui teritoriu se gaseste, ca si cu alte State sau organizatii laice nationale sau internationale, intelegeri sau acorduri in conformitate cu interesele sale legitime.
5. Prin exercitarea independenta a intregii puteri bisericesti, orice unitate autocefala devine egala in grad si coordonata cu toate celelalte Biserici autocefale existente.
Intre conducatorii Bisericilor autocefale nu exista nici o deosebire ca grad si ca drepturi si nici intre sinoadele acestora. Singura deosebire care se admite este cea onorifica, stabilita potrivit unor vechi norme canonice.
Ca urmare, in aceasta calitate, drepturile principale de care se bucura orice Biserica autocefala, sunt urmatoarele:
a) Sa-si spuna prin intregul sau episcopat - intrunit sau nu in Sinod - parerea in orice problema in care este solicitata de catre vreuna dintre Bisericile surori.
b) Sa hotarasca impreuna cu celelalte Biserici autocefale asupra intrunirii unui sinod pan-ortodox, adica, sa consimta sau sa se opuna la convocarea unui sinod pan-ortodox, si sa consimta sau sa refuze trimiterea de reprezentanti la un asemenea sinod.
c) Sa hotarasca impreuna cu celelalte Biserici autocefale asupra intrunirii unui sinod ecumenic, asupra convocarii lui, a problemelor de luat in desbatere, a locului in care se va tine etc. - intrucat nici convocarea unui sinod panortodox, nici a unui sinod ecumenic nu constituie vreun drept sau vreun privilegiu al vreunuia dintre scaunele ierarhice ale ortodoxiei, sau al vreunuia dintre sinoadele Bisericilor autocefale.
d) Sa fie convocata la sinodul panortodox si la cel ecumenic.
e) Sa aprobe sau sa respinga conferirea autocefaliei unei noi unitati bisericesti care o cere, fie ca aceasta unitate s-ar desprinde din cadrul ei, fie ca s-ar desprinde din alta Biserica autocefala.
f) Sa aprobe sau sa respinga incetarea unei autocefalii, adica lipsirea unei Biserici autocefale de drepturile ei quasi-suverane, si coborarea ei in randul Bisericilor autonome sau chiar incorporarea ei intr-o alta Biserica autocefala.
g) Sa confere autocefalia cu consimtamantul Bisericilor surori, si sa proclame ea insasi ca autocefala, o unitate bisericeasca ce se desprinde de sub jurisdictia sa, precum si sa ia initiativa retragerii autocefaliei unei astfel de unitati.
h) Sa confere autonomia si sa proclame ea insasi ca autonoma o unitate bisericeasca ce se desprinde de sub jurisdictia ei deplina, precum si sa-i retraga autonomia conferita.
i) Sa declare schismatica sau eretica o unitate bisericeasca, in cazul cand desprinzandu-se din sanul sau, s-a proclamat singura autocefala sau autonoma, sau in cazul cand a cazut in erezie.
j) Sa consimta sau nu, la declararea ca schismatica sau ca eretica a unei unitati bisericesti din afara ei, fie ca respectiva este autocefala, autonomia sau nu.
k) Sa consimta sau nu, la ridicarea unei Biserici autocefale la un rang mai inalt, ca de pilda, exarhie sau patriarhie, precum si la conferirea titlului corespunzator unei astfel de ridicari, primului ierarh al Bisericii respective.
l) Sa stabileasca impreuna cu celelalte Biserici surori, ierarhia onorifica a scaunelor conducatoare din fruntea Bisericilor autocefale.
In line, o serie de alte drepturi pe care orice Biserica autocefala le poate exercita numai solidar cu Bisericile surori.
Obligatiile Bisericilor Autocefale
Alaturi de aceste drepturi s-au impus in sarcina fiecarei Biserici autocefale, o seama de obligatii, dintre care unele constituie limite ale autocefaliei, iar altele, indatoriri legale, fratesti sau de onoare, fata de Bisericile surori.
1. Limitele autocefaliei sunt determinate de unitatea ecumenica a Bisericii care trebuie aparata si asigurata prin intreaga activitate a oricarei Biserici autocefale, si mai precis, prin respectarea intocmai a adevarurilor dogmatice, a esentialelor randuieli liturgice si a esentialelor principii si norme cu caracter canonic si disciplinar.
2. O alta serie de limite ale autocefaliei sunt impuse de Dreptul intern al statului in care se gaseste o Biserica autocefala, ca si de Dreptul International, intrucat orice Biserica autocefala devine atat un subiect al Dreptului Public intern, cat si un subiect al Dreptului International. In aceasta calitate trebuie sa respecte in lucrarea sa normele pe care le impun legile de stat si cele internationale.
3. Fiecare Biserica autocefala de indata ce a fost proclamata, este obligata sa aduca la cunostinta celorlalte Biserici acest lucru si sa le solicite frateste recunoasterea autocefaliei.
4. Fiecare Biserica autocefala este obligata sa se supuna hotararilor canonice ale sinoadelor ecumenice, avand libertatea de a primi sau nu hotararile sinoadelor panortodoxe.
5. Fiecare Biserica autocefala este obligata sa intre in legatura cu Sinoadele Bisericilor surori si sa se consulte cu acestea in chestiuni care depasesc competenta unei singure Biserici.
6. Cu ocazia conferirii autocefaliei sau a autonomiei, si a proclamarii ca autocefala sau ca autonoma a unei unitati din cuprinsul sau, fiecare Biserica autocefala este obligata sa vesteasca prin documente oficiale aceste schimbari, solicitand pentru recunoasterea noii autocefalii, consimtamantul Bisericilor surori.
7. Cu ocazia alegerii si inscaunarii unui nou intaistatator al unei Biserici autocefale, ca si in alte ocazii importante cand s-au produs evenimente deosebite in viata unei Biserici autocefale, ca de ex. o comemorare, inaugurarea unui asezamant important, implinirea vreunui deziderat religios, crearea unei misiuni externe, convertirea in masa a unei populatii neortodoxe, crearea unei organizatii bisericesti diasporale, etc. conducatorul fiecarei Biserici autocefale este obligata sa vesteasca celelalte Biserici surori prin scrisori autorizate de Sinod.
8. Cu ocazia marilor sarbatori ale Bisericii, conducatorii Bisericilor autocefale snt obligati sa-si trimita personal scrisori sau mesaje.
9. Sinodul fiecarei Biserici trebuie sa inscrie in dipticele sale pe toate capeteniile celorlalte Biserici autocefale.
10. Fiecare intiistatator al unei Biserici autocefale trebuie sa pomeneasca la sfintele slujbe, intai "intreg episcopatul ortodox", apoi "pe toti intiistatatorii" Bisericilor autocefale, in ordinea lor ierarhica onorifica.
11. Gradele ierarhice ale clerului si alte titluri legale dobandite intr-o Biserica autocefalia, trebuie sa fie recunoscute ca atare si de celelalte Biserici.
12. Pedepsele aplicate intr-o Biserica autocefala, slujitorilor si credinciosilor vinovati, trebuie sa fie recunoscute si socotite intocmai si de celelalte Biserici.
Dreptul cuiva de a apela de la judecata unei Biserici autocefale, la celelalte Biserici, ori la sinodul panortodox sau la cel ecumenic, se recunoaste numai in cazul unor litigii cu caracter dogmatic, in chestiunile nedefinite in mod precis de intreaga Biserica, sau in caz de calcare a canoanelor in aplicarea pedepsii fata de cel in cauza, fie cleric, fie mirean.
Incetarea Autocefaliei
Nu se poate evita problema de a se sti, cum este posibil sa dispara autocefalia deja constituita.
Este evident ca se poate sa dispara prin aceleasi cauze care au determinat-o, deci prim factori care au colaborat la crearea unei autocefalii. Astfel:
1. Biserica autocefala poate renunta ea insasi la autocefalie.
2. Biserica mama poate sa determine pe celelalte Biserici sa nu mai recunoasca sau sa retraga o autocefalie pe care ea ar fi proclamat-o.
3. Episcopatul intregii Biserici sau sinodul ecumenic (can. 28, IV ecum.) poate sa lipseasca de autocefalie orice unitate din cuprinsul Bisericii ortodoxe.
4. O autocefalie poate dispare apoi prin dezorganizarea Bisericii respective sau prin disparitia credinciosilor, precum si prin alte imprejurari de forta majora, cum ar fi schimbarea granitelor politice, etc.
5. Un alt mod de a desfiinta de fapt o Biserica autocefala s-a practicat uneori prin acte emise de catre imparati sau de catre puterea de stat.
Biserica n-a admis in principiu asemenea acte unilaterale si a cerut sa se respecte hotararile sale in aceasta privinta in conformitate cu canonul 12 al sinodului IV ecumenic si cu altele.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.