PS Pimen Zainea, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor

PS Pimen Zainea, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor Mareste imaginea.


IPS Pimen Zainea, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor

Inalt Prea Sfintitul Pimen Zainea, nascut la data de 25 august 1929, in localitatea Grebanu din judetul Buzau, este un cleric ortodox roman, care indeplineste in prezent rangul de arhiepiscop ortodox al Sucevei si Radautilor, incepand din anul 1991.

Viata si activitatea sa pana la alegerea ca arhiepiscop

Pimen Zainea s-a nascut la data de 25 august 1929, in satul Herasti, comuna Grebanu (judetul Buzau), primind la botez numele de Vasile Zainea. Si-a efectuat studiile medii la Liceul din Ramnicu Sarat si la Seminarul monahal din Manastirea Neamt (1948-1951).

Urmeaza apoi studiile superioare la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti (1953-1957), iar mai tarziu studii de specializare la Universitatea din Koln (1976-1977).

De asemenea, intre anii 1953-1957 a facut studii la Institutul de Arte Plastice din Bucuresti, obtinand diploma de calificare in muzeografie.

Este tuns in monahism la Manastirea Neamt la 10 martie 1951 sub numele Pimen, fiind hirotonit ierodiacon (1951) si apoi ieromonah (1957). Slujeste in calitate de Profesor la scolile monahale din Manastirile Neamt si Secu (1951-1952), apoi ca pedagog la Seminarul Teologic din Manastirea Neamt (1952-1953).

Dupa absolvirea Facultatii, este numit egumen, apoi staret la Manastirea Putna (1957-1961). Indeplineste apoi ascultari in mai multe manastiri din zona Neamtului: preot-duhovnic la Manastirea Varatec (1961-1962), preot la Schitul Durau (1962-1964), muzeograf la manastirea Putna (1964-1974). Este ridicat la rangul de protosinghel (1966) si apoi la cel de arhimandrit (1975).

In perioada 1974-1978, este numit ca staret la Manastirea "Sf. Ioan cel Nou de la Suceava". IPS Pimen a indeplinit cateva misiuni peste hotare: in cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe Romane din Statele Unite si Canada (1977), la Reprezentanta Patriarhiei Romane din Ierusalim (1978-1979), membru in cateva delegatii sinodale care au vizitat alte Biserici. Apoi devine exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor (1979-1982).

La 10 ianuarie 1982, arhimandritul Pimen Zainea este ales de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, cu titlul “Suceveanul". Este hirotonit intru arhiereu, cu prilejul hramului Manastirii "Sf. Ioan cel Nou" de la Suceava, la 24 iunie 1982 de catre IPS Mitropolit Teoctist al Moldovei si Sucevei, impreuna cu PS Episcop Eftimie Luca al Romanului si Husilor si cu PS Roman Ialomiteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. La savarsirea hirotoniei au participat si Patriarhul Iustin Moisescu al Bisericii Ortodoxe Romane, Patriarhul Diodor al Ierusalimului aflat pe atunci in vizita in Romania, precum si foarte multi ierarhi din Sinodul Patriarhiei Ierusalimului si din Biserica Ortodoxa Romana.

Apoi, la data de 24 ianuarie 1991, PS Pimen Suceveanul a fost ales arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, fiind instalat ca episcop la Suceava la 3 martie 1991.

A publicat o serie de articole, recenzii si cronici in revistele Mitropolia Moldovei si Sucevei de la Iasi si Candela de la Suceava. Printre articolele publicate de catre IPS Pimen mentionam urmatoarele: "Icoana Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos si semnificatia ei teologica redata in frescele din nordul Moldovei" (1981); "Insemnatatea teologica a Icoanei Botezului Domnului, dupa texte liturgice" (1982); "Cuvantul si icoana" (1984); "Intampinarea Domnului in iconografia bisericilor din nordul Moldovei" (1984); "Autonomie si autocefalie in picturile bisericilor din Moldova" (1985); "Icoana Invierii" (1986); "Icoana Schimbarii la Fata" (1986); "Pastori si propovaduitori ai dreptei credinte. Sfintii Trei Ierarhi" (1987); "Invatatura ortodoxa despre icoana" (1987); "Dobandirea, pastrarea si desavarsirea mantuirii noastre" (1988); "Sfintii Apostoli Petru si Pavel in iconografia ortodoxa" (1988) etc.

Realizarile IPS Pimen in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor

In cei 15 ani de arhipastorire a Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, IPS Pimen a avut multiple realizari. Printre acestea se numara redeschiderea unor sfinte lacasuri care au fost inchise in perioada comunista, cum ar fi Manastirea Voronet si Manastirea Humorului, manastiri deschise la cateva zile dupa ce a ajuns arhipastor al acestor tinuturi. Pe langa aceste doua manastiri a ctitorit, a fost alaturi de cei care au dorit sa ctitoreasca biserici, manastiri si schituri. Daca atunci cand a venit IPS Pimen erau in jur de zece manastiri si schituri, astazi sunt peste 35 de manastiri si schituri in aceasta arhiepiscopie.

Din anul 1991, cand a fost numit Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, IPS Pimen a intreprins si o bogata activitate culturala. Cu binecuvantarea IPS Sale au fost publicate numeroase carti, brosuri si tiparituri, adresate in special credinciosilor de rand. Unele dintre acestea au fost scrise chiar de catre IPS Arhiepiscop Pimen. Dintre cartile tiparite in Arhiepiscopie amintim: "Din carti adunate si la copii iarasi date", "Carte de invatatura si indrumare ortodoxa", "Viata si activitatea Sf. Ierarh Leontie de la Radauti", "Necazurile in viata crestinului", "Acatistul si slujba Sf. Voievod Stefan cel Mare", "Carte de religie", "Povatuiri pentru spovedanie", "Din pagini de altadata", "Adevaruri mantuitoare". In aceasta carte, IPS Pimen urmareste explicarea unor invataturi controversate, a unor texte controversate din Sf. Scriptura.

Tot cu binecuvantarea IPS Pimen s-a tiparit "Tipicul Sf. Sava", apoi foarte multe monografii cu manastirile Putna, Moldovita, Sucevita, Voronet, Dragomirna, Humor, Probota. Au fost tiparite carti de rugaciuni, care au fost date la copiii de clasa I, la inceputul fiecarui an scolar.

De asemenea, IPS Pimen a fost preocupat si de problemele sociale din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, incurajand infiintarea a numeroase camine si asezaminte speciale pentru cei nevoiasi. Astfel, a fost construit Caminul de batrani "Sf. Ioan cel Nou de la Suceava", Caminul de batrani de la Bogdanesti, de la Gros, de la Sihastria Putnei si de la Manastirea "Sf. Dimitrie", de la Vatra Dornei. IPS Pimen a stiut intotdeauna, prin blandetea si bunatatea sa, sa se apropie de oameni.

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei si Radautilor a fost distins cu Ordinul National “Pentru Merit" in grad de Mare Cruce (2000) de catre Presedintele Romaniei, Emil Constantinescu.

Sursa: wikipedia.org

Pe aceeaşi temă

18 Iulie 2012

Vizualizari: 8187

Voteaza:

PS Pimen Zainea, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE