Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel Mareste imaginea.


Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Vilnius, Lituania

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Vilnius, Lituania, este o biserica romano-catolica asezata in cartierul Antakalnis din orasul mentionat. Interiorul acesteia, bogat impodobit cu decoratii "stucco", lucrari ale maestrului Giovanni Pietro Perti, si ornamente ale lui Giovanni Maria Galli din Milan, este considerat a fi o capodopera lituaniana baroca. Aceasta biserica constituie cel mai reusit si puternic exemplu de arhitectura baroca din Vilnius.

Vilnius este un oras medieval si capitala Lituaniei, fiind localizat in apropierea granitei cu Belarus. In anul 1994, centrul vechi istoric din orasul Vilnius a fost inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Desi este cel mai putin vizitat oras dintre capitalele baltice (Vilnius, Riga si Talin), Vilnius ramane o experienta unica europeana. Pe langa Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, orasul mai gazduieste si alte locasuri de cult, precum: Biserica Sfanta Ana, Manastirea Bernadine si Catedrala din Vilnius.

Biserica Sfanta Ana din Vilnius este una dintre cladirile ce au dus la includerea partii istorice a orasului Vilnius in lista patrimoniului mondial UNESCO. La randul ei, Manastirea Bernardine, situata in apropierea bisericii de caramida, este cea mai veche structura a orasului. Aceasta a fost construita in secolul al XV-lea. Manastirea Bernadine a devenit, in scurt timp, unul dintre cele mai importante centre culturale ale Lituaniei medievale. Aceasta era renumita pentru biblioteca cuprinzatoare a acesteia, in ea aflandu-se carti si manuscrise unice.

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Vilnius - scurt istoric

In vechime, pe acest loc se inalta Templul pagan al zeitei dragostei, Milda. Odata cu increstinarea Lituaniei, a micuta biserica de lemn a fost ridicata in locul templului. Se crede ca prima biserica ridicata pe acest loc, avand structura de lemn, exista inca din vremea lui Jogaila.

Biserica a fost reconstruita spre sfarsitul secolului al XV-lea, insa incendiul din anul 1594 a fost necrutator. O alta biserica de lemn a fost construita pe acelasi loc, intre anii 1609-1616, de catre un grup de maestri polonezi din Cracovia. Nici aceasta nu avea sa aiba o soarta mai buna, ajungand sa fie daramata in urma luptelor cu Rusia, dintre anii 1655 si 1661.

Noua biserica a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a fost intemeiata de catre marele hatman lituanian Michal Kazimierz Pac, ca semn de multumire pentru victoria avuta impotriva Taratului Rus. Inscriptia in limba latina, asezata pe fatada bisericii, care spune "Regina Pacis funda nos in pace", adica "O, Regina a Pacii, apara-ne in pace!", corespunde atat motivului zidirii bisericii cat si numelui ctitorului ei, Pac.

In semn de pocainta si smerenie, Pac a cerut sa fie inmormantat sub pragul usii principale de intrare in biserica. De asemenea, a mai cerut ca pe mormantul sau sa fie incrustata inscriptia "Hic Jacet Pecator", adica "Aici zace un pacatos". Placa sa funerara, sfarmata de un fulger, a fost asezata mai apoi in perete, in dreapta usii de intrare.

Constructia bisericii a inceput in anul 1668, lucrarile fiind supravegheate de catre Jan Zaor din Cracovia, si a fost terminata in anul 1676, de catre Giambattista Frediani. Lucrarile de infrumusetare si decorare a monumentului au fost stopate in anul 1684, ca urmare a mortii ctitorului, din anul 1682, care dorea un alt model de arhitectura pentru Sfantul Altar. Decorarea completa a bisericii s-a incheiat abia in anul 1704.

Sfantul Altar, mai mic decat cel voit initial, a fost construita pe la inceputul secolului al XIX-lea, de catre Giovanni Beretti si Nicolae Piano, din Milan. Acesta este dominat de catre "Ramasul Bun al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel", o imensa pictura a lui Franciszek Smuglewicz, asezata aici in anul 1805.

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Vilnius - arhitectura

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, din Vilius, este o basilica zidita in forma traditionala de cruce, cu un dom central. Coloanele exterioare izolate, de pe fatada centrala a bisericii, au fost folosite pentru prima data in arhitectura ecleziala lituaniana.

Inscriptia din jurul domnului, la baza acestuia, este identica cu cea intalnita la Catedrala Sfantul Petru din Vatican. Ea zice urmatoarele: "Tu es Petrus et supra hanc petram edificabo ecclesiam meam et portae inferi non praevale buntadversus eam", adica "Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi biserica Mea, si portile iadului nu o vor birui pe ea."

     

Altarul secolului al XX-lea este renumit pentru o structura de lemn sculptat, care il infatiseaza pe Hristos

"de Antakalnis", avand o peruca din par natural, sculptura mult cinstita de locuitori. Aceasta a fost adusa in anul 1700, din Roma.

 

Biserica este impodobita cu peste doua mii de statui. Frescele intalnite in biserica sunt atribuite lui Johann Gotthard Berchhoff. Cele doua capete de femeie care se afla in partea opusa Capelei Fericitul Augustin, le reprezinta pe cele doua natiuni surori: Polonia si Lituania.

     

Candelabrul bisericii, lucrat in alama si sticla, are forma de corabie si a fost lucrat in Letonia, in anul 1905. Piata din fata bisericii poarta numele Papei Ioan Paul al II-lea, in cinstea vizitei sale in Lituania.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 24544

Voteaza:

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE