Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica Adormirea Maicii Domnului Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului 

Mangalia II

Biserica Adormirea Maicii Domnului, Parohia Mangalia II, s-a infiintat in anul mantuirii 1992, prin voia Domnului, ca a doua parohie din punct de vedere cronologic a orasului Mangalia.

Lucrarea de constructie a bisericii mari a fost inceputa sub indrumarea P. C. Pr. Paroh Controloru Nicolae, cu mult entuziasm, si de la bun inceput a avut suportul unanim al credinciosilor din Mangalia, insa s-a desfasurat anevoios si prin urmare in prezent biserica este zidita doar pana la nivelul ferestrelor. Asadar biserica noastra parohiala se incadreaza in segmentul bisericilor in constructie din tara noastra.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mangalia II

Cu sprijinul credinciosilor, s-a inceput in paralel constructia Paraclisului parohial, ce a primit hramul Sfantul Cuvios Gherman din Dobrogea. Paraclisul a fost sfintit in anul mantuirii 1996, de catre I.P.S. Lucian Tomitanul.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mangalia II

Biserica parohiala este conceputa in stil bazilical, cu o singura turla, avand lungimea de 26,24 m si latimea de 14,60 m, o biserica grandioasa prin dimensiunile ei generoase si se impune ca unicat in zona prin arhitectura ei.

Dupa decesul Parintelui Nicolae Controloru (+februarie 2008), in aprilie 2008, am fost numit preot paroh, preluand prin urmare si sarcina de a finaliza constructia bisericii parohiale, fiind insotit in aceasta misiune de Parintele Rusu Viorel, ce a fost numit preot II. Am savarsit prima Sfanta Liturghie in paraclisul parohial la praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim, moment in care am fagaduit Domnului Hristos ca vom construi biserica cat mai curand cu putinta.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mangalia II

De la inceperea misiunii noastre la aceasta noua parohie am efectuat vizite parohiale credinciosilor din parohie si am discutat cu ei despre ce intentii avem si le-am cerut ajutorul pentru a ne atinge obiectivele propuse.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mangalia II

Trebuie sa mentionam ca enoriasii nostri ne-au primit cu bucurie si au raspuns cu caldura sufleteasca acestei incercari de apropiere spirituala ce am initiat-o spre a ne aduna turma incredintata spre pastorire, in jurul nostru, al Bisericii lui Hristos caruia vrem din toata inima sa-i cladim un locas nou si luminos, spre slava lui Dumnezeu, Cel in Teime laudat.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mangalia II

In timp ce ne preocupam cu ridicarea si consolidarea zidurilor sufletesti ale bisericii parohiale, ne-am ingrijit prin jertfa unor familii de crestini foarte darnici si inimosi de paraclisul parohial, ce se afla intr-o stare de degradare avansata, pe care l-am renovat atat la interior cat si la exterior.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mangalia II  Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mangalia II

Asadar, catapeteasma a fost redecorata, primind icoane noi, iconostasele s-au innoit si ele, primind prin grija unor crestini din Irlanda de Nord doua icoane lucrate manual in argint, placate cu aur de 24 carate si pictate - replici ale unor icoane bizantine din secolul al XIV-lea.

Enoriasii nostri au marcat inceputul slujirii noastre aici prin donarea unei Evanghelii noi cu coperta lucrata in email, de o frumusete rara. Tot prin bunavointa lor s-au achizitionat un set de sfinte vase, un crucifix si o cadelnita noua si un suport de carte pentru Sfanta Masa, candele noi pentru catapeteasma si sfesnice.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mangalia II

S-a achizitionat de catre o familie foate apropiata bisericii noastre mobilier care lipsea paraclisului si aceiasi crestini generosi din Irlanda de Nord ne-au dotat o instalatie pentru aer conditionat, care ne ajuta si sa ne incalzim pe timp de iarna.

Suntem in curs de construire a gardului bisericii, care se intinde pe o lungime considerabila. Am cumparat porti din fier forjat in lungime de 16 metri liniari, pe care le-am si sudat pe stalpi, iar in prezent turnam stalpii dupa ce am reusit sa terminam de turnat soclul gardului in panouri din fier. Am reusit de asemenea sa achizitionam o instalatie de sonorizare performanta si strani din lemn natural pe toata lungimea paraclisului care lipseau.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mangalia II  Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mangalia II

In acest rastimp ne-am ocupat si de casa parohiala la care am efectuat lucrari de izolatie, zugraveala la interior si exterior, am imbracat pardoselile cu parchet si respectiv gresie, am reparat instalatia electrica, am reparat acoperisul si am inzestrat-o cu sistem de incalzire centrala. Am schimbat tamplaria in dormitoare respectiv in sufragerie intrucat cea veche nu izola deloc si era fara deschidere.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mangalia II

Pe 14 august 2008, a fost adusa prin grija P.C. Pr. Vicentiu Curelaru din Grecia, Tesalonic, o particica din moastele Sfantului Ioachim din Itaca, care, prin binecuvantarea IPS Teodosie al Tomisului, a fost pentru prima oara cinstite de catre credinciosii din Mangalia, pe 15 august 2008, de ziua hramului parohiei noastre, avand ca delegat episcopal la acest eveniment pe Cuviosul Protosinghel Maxim.

In scurt timp, credinciosii parohiei noastre au capatat evlavie la Sfantul Ioachim, care de atunci ne ocroteste parohia si ne-a ajutat sa-i procuram un frumos baldachin din Grecia si acum, prin mijlocirea vrednicului Preot Vicentiu Curelaru, se confectioneaza in Tesalonic o racla din argint lucrata manual si pictata la interior ce va primi particelele din moastele sfantului, din mana dreapta mai precis.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mangalia II

Avem deja binecuvantarea IPS Teodosie de a-l pomeni pe Sfantul Iachim din Itaca drept protector al paraclisului si prin urmare al parohiei noastre si vom consfinti acest lucru la asezarea raclei celei noi in baldachinul din paraclis, ce le vom sfinti, nadajduim noi, prin participarea IPS sale la acest eveniment, la care avem confirmarea ca va fi prezent.

Pr. Vicentiu Curelaru a tradus paraclisul Sfantului Ioachimdin Itaca din limba greaca in limba romana si ni l-a trimis pe data de 6 noiembrie. In premiera in Biserica Ortodoxa Romana, o biserica din Mangalia, gazduind moaste ale Sfantului Ioachim din Itaca, va savarsi paraclisul sfantului ei protector, in postul Nasterii Domnului Hristos. Este o bucurie foarte mare pe care Pr. Vicentiu ne-a facut-o si caruia ii suntem foarte recunoscatori, slujitori si credinciosi ai acestui sfant locas.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mangalia II

Au trecut sase luni de la venirea noastra in parohie si privind in urma, ne dam seama ca avem in jurul nostru credinciosi foarte inimosi, sensibili la problemele bisericii, fara de care nu ar fi fost posibile toate aceste realizari. Acest lucru ne da indrazneala sa credem si sa speram ca in curand vom reincepe lucrarile la biserica parohiala.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mangalia II

Ridicarea bisericii noastre parohiale este o lucrare frumoasa dar care necesita obtinerea de fonduri pentru terminarea ei si amenajarea spatiului interior din curtea parohiala. Pentru orice fel de ajutor, spre ridicarea bisericii, vei deveni piatra vie a acestui sfant locas.

Parintele Iconom Puiu Romeo Toma - parohul acestei Sfinte Biserici

Telefon: 0721963662 / E-mail: puiu_romeotoma@yahoo.com

Parohia Mangalia II, BRD, filiala Mangalia

Cont BRD: RO04BRDE140SV5797761140 (RON)

Macheta bisericii, asa cum ar trebui sa arate dupa terminarea zidurilor si a acoperisului cu turla.

14 Iunie 2012

Vizualizari: 6594

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE