Catedrala Grossmunster

Catedrala Grossmunster Mareste imaginea.


Catedrala Grossmunster

Catedrala Grossmunster este o catedrala gotica aflata in Zurich; aceasta prezinta si elemente arhitecturale romanice, ea fiind implicata atat in istoria catolicilor cat si in cea a protestantilor.


Catedrala Grossmunster - Sfintii Martiri Felix, Regula si Exuperantius

Potrivit legendei ce circula printre localnici, Catedrala Grossmunster a fost intemeiata de catre Charlemagne pe locul si in momentul in care calul sau a ingenunchiat la pamant; in acel loc s-au descoperit mormintele a trei martiri crestini din primele secole ale crestinismului.

Doi dintre martirii gasiti ingropati in acest loc sunt Felix si Regula. In secolul al III-lea, acestia faceau parte dintr-o legiune romana formata numai din crestini. Legiunea in cauza avea sa fie omorata pana la ultimul om, in sud-vestul Elvetiei. Felix si Regula, impreuna cu ajutorul acestora, Exuperantius, au plecat pe ascuns din calea persecutorilor, insa nu au ajuns mai departe de Zurich. Aici, ei au fost prinsi si inchisi spre a fi omorati, lucru care s-a si intamplat in anul 286.

Potrivit traditiei, guvernatorul i-a aruncat pe cei trei crestini intr-un cazan cu ulei incins, mai apoi fortandu-i sa bea smoala topita. Nerenuntand la credinta lor, cei trei crestini au fost, in cele din urma, decapitati.

          

Se spune de asemenea, cu bucurie, ca cei trei martiri au mai avut totusi puterea de a se ridica dupa executarea cumplitei sentinte. Ei si-au luat capetele taiate si au urcat pe dealul din apropiere unde si-au sapat singuri mormintele, mai apoi intrand singuri in ele. Intamplarea cu sfintii care si-au luat capetele taiate si au mers pe picioare este cunoscuta in vietile sfintilor; asemenea marturii gasim si la sfintii Denis din Paris si Miniatus din Florenta. Biserica din apropiere se afla ridicata exact pe locul in care acestora li s-au taiat capetele.

In ziua de praznuire a celor trei sfinti - 11 septembrie - relicvele lor sunt purtate in pricesiune intre Catedrala Grossmunster si Biserica Fraumunster - cea ridicata pe locul decapitarii lor. Relicvele acestora au facut din orasul Zurich unul dintre cele mai mari locuri de pelerinaj din zona. Ele sunt impartite intre doua biseric: Biserica din Andermatt si Biserica Sfintilor Felix si Regula din Zurich.

Catedrala Grossmunster - scurt istoric

Piatra de temelie pentru Catedrala Grossmunster a fost asezata in anul 1090, cea mai mare parte din catedrala fiind terminata pana in anul 1230. Biserica a fost inchinata Sfintilor Felix, Regula si Exuperantius, sfinti care au devenit si protectori ai orasului Zurich. Din secolul al XIII-lea, imaginea cu cei trei sfinti purtandu-si singuri capetele a inceput sa fie folosita in sigiliile oficialitatilor orasului si pe monezi. Acestia apar si astazi pe emblema orasului Zurich.

In urma incendiului din anul 1763, spirele si acoperisul Catedralei Grossmunster au fost distruse. Acestea au fost reconstruite sub forma de clopotnite gotice, turnuri de supraveghere si cupole octogonale. Acestea pot fi vazute inca si astazi. Incendiul a dus si la decorarea interiorului cu obiecte de arta baroca. In pofida tuturor lucrarilor ce au avut loc in Catedrala Grossmunster, aceasta nu si-a redobandit inca stralucirea romanica de odinioara.

Catedrala Grossmunster - locul de slujire al reformatorului Zwingli

Catedrala Grossmunster a fost scoasa si mai mult in evidenta printr-un om de care este legata; acesta, indiferent fata de moaste si sfinti, se numeste Huldrych Zwingli (1484-1531), contemporan cu Luther. El este unul dintre cei mai importanti conducatori si Reformei.

Timp de 12 ani, Zwingli a predicat de pe amvonul Catedralei Grossmunster. Predica acestuia se axa pe libertatea credintei, urgisirea preotilor care isi luau sotii, atacarea imaginilor religioase si a Tainelor Bisericii. In anul 1524, el a ordonat ca toate picturile si obiectele de cult sa fie indepartate din biserici.

Reforma lui Zwingli a facut din oraselul Zurich, care era slab populat si putin cunoscut, unul dintre cele mai cunoscute ale Europei, ajungand totodata si unul dintre centrele religioase ce amenintau serios catolicismul. Orasul a inceput sa atraga din ce in ce mai multi studenti si tineri teologi de pe intreg cuprinsul Europei. Pana in anul 1529, Berna, Basel si St. Gallen au adoptat si ele ideile Reformei.

In anul 1531, Zwingli a cazut victima razboiului dintre catolici si protestanti, avut loc in Kappel. Locul in care a fost omorat Zwingli poarta si astazi inscriptia: "Ei pot omora trupul, dar nu si sufletul." Rolul de conducator al Reformei in Elvetia a fost luat repede de catre John Calvin din Geneva.

Catedrala Grossmunster - arhitectura si podoabe

Intr-un orasel in care predomina arhitectura joasa, Catedrala Grossmunster apare pelerinilor drept o imensitate. Turnurile acesteia de doua-trei etaje se inalta curajoase peste Limmatquai, pe malul drept al raului din Zurich.

Din turnul vestic, in care se ajunge urcand vreo 200 de trepte, se vede o minunata priveliste a imprejurimilor. Intregul oras apara ca intins la poalele catedralei. De aici se vad inca si alte biserici din jur.

Portalul Nordic al Catedralei Grossmunster este cel mai impresionant dintre toate, acesta prezentand multe sculpturi si capiteluri romanice - animale, pasari si plante. La baza turnului nordic se afla moderna statuie a lui Heinrich Bullinger, succesorul lui Zwingli.

Interiorul Catedralei Grossmunster este foarte simplu, urmarile reformei lui Zwingli fiind si astazi vizibile. Toate statuile si sculpturile au fost indepartate. Frumusetea catedralei consta insa mai mult in arhitectura romanica a acesteia, in austeritatea pe care o inspira si in istoria pe care o poarta.

          

Singurele decoratii originale sunt cele pastrate inca pe unele dintre capiteluri. Dintre acestea ies in evidenta cele care infatiseaza secvente din luptele ce au avut loc in zona si evenimentul in urma caruia Charlemagne a descoperit moastele Sfintilor Felix si Regula (pe al treilea pilastru din absida de nord). Alaturi de acestea se mai pastreaza inca si cateva fresce aproape sterse, in capela laterala.

Cea mai mare parte din decoratiile catedralei de astazi sunt copii ale celor originale; chiar si amvonul (1851) si marea orga (1960) sunt copii dupa cele originale. Frumoasele vitralii aflata in cor au fost lucrate in anul 1933 de catre Augusto Giacometti, nepotul lui Alberto Giacometti, renumitul artist abstract elvetian.

Cripta din Catedrala Grossmunster este cea mai larga de acest fel din intreaga Elvetie. Aceasta este o hala lunga, cu trei abside. Aici se pastreaza o statuie a lui Charlemagne lucrata in secolul al XV-lea. Statuia era asezata initial in varful turnului sudic. Pe turn a fost asezata, mai tarziu, o replica a acesteia.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 4331

Voteaza:

Catedrala Grossmunster 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE