Biserica Adormirea Maicii Domnului - Darvari

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Darvari Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului este biserica ortodoxa din localitatea Darvari, comuna Ciorogarla, judetul Ilfov. Localitatea amintita se afla la o distanta de numai 15 kilometri de Bucuresti, inspre Pitesti, si la numai doi kilometri distanta de Manastirea Ciorogarla - Samurcasesti.

Biserica din Darvari, inchinata Adormirii Maicii Domnului, a fost zidita in anul 1908, pe locul unei biserici mai vechi. Pe langa fosta Prefectura a judetului Ilfov, intre ctitorii locasului se afla inscrisa si familia credinciosului Ilie I. Nicolescu Dorobantu, care a donat caramida necesara, precum si varul; munca si materiale au fost donate si de o seama dintre credinciosii din localitate.

Vechea biserica a fost zidita in data de 15 martie 1846, pe cheltuiala domnitorului Alexandru Ghica Voda, fiind reparata de credinciosi, in anul 1884. Locasul cel vechi a fost demolat, iar piatra de temelie a noii biserici a fost asezata in data de 15 septembrie 1908, lucrarile fiind terminate in toamna anului 1910.

Intre anii 1910-1937, biserica din Darvari a fost filia parohiei Ciorogarla, abia in anul 1937 aceata fiind ridicata la randul de parohie de sine statatoare, prin interventia preotului Stefan Angelescu, in urma unui ordin emis de Arhiepiscopie (nr. 11711 / 1937).

In urma avariilor provocate de cutremurul de pamant din anul 1941 si de bombardamentul din anul 1944, biserica a trebuit sa fie consolidata: bisercii i s-a adaugat o centrura de fier, in exterior fiind imprejmuita cu un brau metalic. In urma cutremurului din 4 martie 1977, turla bisericii a fost aproape daramata. Fiind indepartata, aceasta a fost rezidita, insa mai mica decat cea originala.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Darvari

Biserica Adormirea Maicii Domnului este spatioasa si impodobita, fiind zidita in forma de cruce si avand o singura turla, asezata pe pridvor. Turla, de forma octogonala, este zidita din caramida si acoperita cu tabla galvanizata. Biserica este lunga de 27 de metri, lata de 7 metri si inalta de 17 metri (in turla). Catapeteasma bisericii este sculptata in lemn de stejar, iar pictura este foarte frumoasa. Pardoseala bisericii este lucrata in mozaic, interiorul fiind luminat de cinci policandre.

Cel mai vechi preot al bisericii, cunoscut cu numele, a fost "popa Ionita, din sat"; al doilea preot slujitor a fost Anghel Magulescu, din comuna Buteregeni, adormit in Domnul in anul 1931; al treilea preot slujitor a fost Stefan Angelescu, din comuna Ciorogarla, adormit in Domnul in anul 1978; mai apoi, intre anii 1978-1988, parohia a fost slujita de preotul Grigore Ionel, din Talpa, judetul Teleorman; preotul Iordache Ionel a slujit parohia intre anii 1988-1995; mai apoi, din anul 1995 si pana in prezent, parohia este slujita, cu multa dragoste, de preotul Ghita Dumitru-Jane, din apropiere de Caracal, judetul Olt.

Pana in anul 1986, cand a fost demolata, biserica a avut casa parohiala. Precum este firesc, in anii ce urmeaza, se doreste zidirea unei case parohiale, in curtea bisericii. Cimitirul cel vechi al satului se afla in spatele bisericii, un cimitir nou urmand a se amenaja in apropierea localitatii.

Adormirea Maicii Domnului este sarbatoarea in amintirea zilei in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit. Este praznuita de ortodocsi si catolici in fiecare an, pe data de 15 august. Despre Adormirea Maicii Domnului nu avem informatii in Sfintele Evanghelii, ci numai in Traditia Bisericii. Potrivit acestei Traditii, Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata.

Aceeasi Traditie spune ca Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, sosind trei zile mai tarziu. A cerut sa se deschida mormantul Maicii Domnului pentru a-i saruta mainile acesteia, dar intrand in mormant, l-a aflat gol. Acest mormant a fost identificat in Ierusalim, cu toate ca sunt persoane care afirma ca Maria ar fi murit la Efes, locul unde a petrecut multi ani dupa Inaltarea Domnului.

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Adresa: Strada 1 Mai, nr. 41, localitatea Darvari, comuna Ciorogarla, judetul Ilfov
Preot slujitor: Ghita Dumitru - Jane
Telefon: 0723.506.721 / 021.220.65.66
Cod IBAN: RO29 CRCO 4142 0401 0300 1052
Cod Fiscal: 12675958
Banca Victoria, sucursala Cooperativa de Credit, Domnesti

Iulian Predescu

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Darvari

22 August 2012

Vizualizari: 4098

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Darvari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE