Biserica Adormirea Maicii Domnului - Vatra Luminoasa

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Vatra Luminoasa Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa relative noua din Bucuresti. Aflata pe strada Tony Bulandra, in cartierul Vatra Luminoasa, in Sectorul 2, biserica are doua hramuri: Adormirea Maicii Domnului si Acoperamantul Maicii Domnului.

Biserica din Vatra Luminoasa

Biserica din Vatra Luminoasa a luat nastere in anul 2003, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist si cu sprijinul Primariei Sectorului 2. Pe terenul alocat s-a aprobat zidirea unei biserici, a unei clopotnite si a unei case-trapeza.

De la prima vedere, aceasta biserica impresioneaza prin desfasurarea sa arhitecturala deosebita, ea avand o deschidere monumentala catre strada, cu scari foarte inalte. Pridvorul este deschis, fiind format dintr-un arc cu o bolta semicirculara, iar impresia de monumentalitate este amplificata prin amplasarea, la intrare, a unui ansamblu simetric de scari, ce confera bisericii o nota de originalitate.

 Biserica Adormirea Maicii Domnului - Vatra Luminoasa

Biserica din Vatra Luminoasa este zidita pe doua niveluri, la demisol fiind amenajata o capela de dimensiuni mai reduse decat biserica cea mare. Proiectul bisericii a fost intocmit de arhitectii Cosma Dunel si Valer Crisan. In exterior, biserica este izolata si finisata, iar in interior este zugravita, in intregime, in fresca specific bizantina.

Biserica este zidita in forma de cruce, avand lungimea de 27 de metri, latimea de 14,5 metri si inaltimea de 20,5 metri, sub turla cea mare. Pronaosul este zidit sub forma de nava, avand o bolta semicilindrica. Totodata, pronaosul mai prezinta si un cafas dreptunghiular, sub forma de balcon. Cafasul se remarca prin dimensiunile sale generoase, dar si prin nivelul boltei semicilindrice plasat deasupra nivelului de boltire a pronaosului.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Vatra Luminoasa

Naosul este amplasat cu cateva trepte mai jos decat Altarul bisericii, pentru a pune in evidenta simboltistica spatiului sfant. Catapeteasma este realizata din lemn de stejar, fiind frumos sculptata si pictata. Pictura este realizata in fresca, in stil neo-bizantin, si a fost executata de pictorii Marcel si Daniel Codrescu, iar ferestrele sunt prevazute cu vitralii.

Activitati cultural misionare savarsite in Biserica din Vatra Luminoasa: saptamanal, dupa slujbele de seara, au loc discutii pe teme religioase, intre preoti si credinciosi; program educational pentru copii: in fiecare sambata, la Centrul Educational Glasuri de Ingeri, intre orele 09-13, se desfasoara, gratuity, meditatii la mai multe materii de baza, penru un numar de 25 de elevi; de doua ori pe luna, se organizeaza, in cadrul programului Hristos impartasit copiilor, intalniri cu elevii Scolii Generale 49; parohia a amenajat, in demisolul bisericii, o biblioteca cu peste doua sute de volume de carte religioasa si beletristica.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Vatra Luminoasa

Activitati social filantropice desfasurate in Biserica din Vatra Luminoasa: hrana calda la domiciliu, se acorda zilnic persoanelor nevoiase din parohie; burse scolare lunare pentru doi elevi; sustinere integrala pentru un elev seminarist; ajutor material trimestrial: se acorda la douazeci de persoane, cu venituri mici; consultatii medicale gratuite persoanelor ce constituie cazuri sociale; consultatii juridice gratuite pentru enoriasii parohiei; gradinita duminicala: program de educatie religioasa oferit copiilor care insotesc parintii, duminica, la Sfanta Liturghie; in fiecare duminica, dupa Sfanta Liturghie, credinciosii sunt serviti cu ceai cald si cozonac, in curtea bisericii; parohia ofera, in preajma sarbatorilor de Sfintele Pasti si de Craciun, pachete pentru un numar de cincizeci de copii de la centrele de plasament din sector.

Teodor Danalache

 Biserica Adormirea Maicii Domnului - Vatra Luminoasa

Pe aceeaşi temă

01 Octombrie 2012

Vizualizari: 10622

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Vatra Luminoasa 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE