Biserica din Banesti

Biserica din Banesti Mareste imaginea.

 


Biserica din Banesti

Biserica de lemn din Banesti, cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae, este o biserica ortodoxa localizata in comuna Fantanele, judetul Suceava.

Din centrul satului se desprinde un drum, candva pietruit, iar in prezent modernizat gratie programului Sapard. Si daca peste tot in sat se percep urmele timpului, la vreo suta de metri pe acest drum timpul si-a conturat alte forme sub imaginea unei Bisericute de lemn.

<a href='/biserica-in-lume/67527-biserica-sfantul-nicolae-din-myra' _fcksavedurl='/biserica-in-lume/67527-biserica-sfantul-nicolae-din-myra' title='Biserica Sfantul Nicolae din Myra' class='linking auto'>Biserica Sfantul Nicolae</a> din Banesti

Biserica de lemn din satul Banesti este un lacas de cult ortodox, atestat inca din perioada anilor 1705-1707. O importanta deosebita din punct de vedere cultural o prezinta faptul ca in cimitirul de pe langa aceasta biserica se odihneste bunica lui Mihai Eminescu, Paraschiva Iurascu, mama Ralucai Iurascu.

Fantanele

Comuna Fantanele este parte integranta a judetului Suceava, fiind formata din satele: Banesti, Cotu Dobei, Fantanele, Stamate si Slobozia Sucevei. Acestea se fac remarcate prin sarbatoarea proprie, dar si prin fanfara, echipa de dansuri populare si grupurile vocale. Pe teritoriul localitatii se poate gasi si mormantul bunicii lui Mihai Eminescu si o importanta Biserica de lemn din Banesti din anul 1706 ce poarta hramul Sfantul Ierarh Nicolae, inscrise in limba populara, pe o lespede de piatra.

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

Comuna Fantanele este pozitionata la o distanta de sapte kilometri de comuna Veresti, fiind cuprinsa intre cele doua rauri: la vest Raul Suceava si la est Raul Siret, la 30 de kilometri de Suceava, la 40 de kilometri de Botosani si de Falticeni, pe drumul judetean DJ 290, ce duce spre Suceava, dar si pe drumul comunal DC 65. Cu trenul se poate ajunge pana in halta Banesti.

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

Banesti

Banesti este o localitate localizata in comuna Fantanele. Asezata pe malul drept al raului Siret, in aceasta localitate se afla principalele instituti ale comunei Fantanele, Primaria, Politia, Scoala Generala Mihai Eminescu, precum si o scoala de arte si meserii. La aceasta scoala generala studiaza din clasa a V-a elevi din toate satele ce alcatuiesc comuna Fantanele.

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

In anul 2007 a fost ridicat aici un monument care comemoreaza jertfa eroilor din cele doua razboaie mondiale. In sat se afla doua biserici: o biserica de lemn construita intre anii 1705-1707 de catre Stefan Stamate si o biserica mai noua din caramida, ridicata de catre mosierul Kapri, in anul 1830; bisericuta de lemn se afla in partea de jos a satului, iar cea noua, de zid, se afla spre partea de nord-vest.

Biserica de lemn din Banesti - scurt istoric

Construita in a doua domnie a lui Ion Antioh Cantemir Voievod, domn al Moldovei intre anii 1705-1707, biserica satului a fost asezata pe locul unei paduri de stejari, care astazi nu mai exista, dar a ramas vie in memoria batranilor. Ctitorul bisericutei a fost Stefan Stamate, un mic boier, fara ranguri, din satul vecin: Baluseni, astazi numit Stamate.

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

Biserica impresioneaza nu prin marime, ci prin stilul aparte, bizantin, cu influente din epoca Renasterii. Istoria acestei bisericute este mai veche, majoritatea amanuntelor provenind de la parintele paroh Nicanor Lungu. Parintele marturiseste urmatoarele:

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

"

In documente apare in 26 august, anul 7176, adica 1668, in timpul domniei lui Ilias Alexandru (1666-1668). In aceea vreme pastorea aici preotul-calugar Aftanase, care din 1669 a slujit 20 de ani la aceasta bisericuta cu 72 de familii de romani crestini.

 

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

Biserica nu mai era corespunzatoare si, in 20 aprilie 1706, se da in folosinta o noua biserica de lemn, cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae. Numele ctitorului - boierul Stefan Stamate - nu e inscris in izvoare istorice, dar apare in pisania daltuita in usorul de la intrare".

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

Pisania bisericutei consemneaza urmatoarele: "Cu darul Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh apucatu-s-a dumnealui Stefan Stamate cu tot cheltuiala dumisale si au facut Sfanta Biserica in timpul domniei Ion Antioh Constantin Voievod in anul 7124 aprilie 20."

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

Construirea trilobata a bisericii ar fi fost incredintata la doi pastori, materialul metalic fiind executat de catre doi tigani. Daca exteriorul nu atrage privirea in mod deosebit, aspectul interior impresioneaza, prin vechimea dusumelei din scanduri de stejar, stranele cu motive geometrice increstate in lemn de tei si stejar.

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

Biserica nu e pictata in interior, dar este zugravita in ocru pe care apar motive decorative: colonete cu capitele si alte motive, lucrate intre anii 1826-1830 de catre un mester din Dumbraveni cu numele de Enache Ponici.

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

Biserica de lemn din Banesti - mormantul bunicii lui Mihai Eminescu

Ceea ce intereseaza istoria literara este cunoasterea cat mai buna a datelor si faptelor in legatura cu Mihai Eminescu: viata poetului, legaturile de rudenie, pretentiile si toate evenimentele care au legatura cu personalitatea marelui poet.

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

In cimitirul de langa aceasta bisericuta se odihneste bunica lui Mihai Eminescu, Paraschiva Iurascu. Vasile Iurascu din Joldesti s-a casatorit cu taranca Paraschiva Brihuescu din Banesti. Cu toate ca era urmas de boier, el a dus o viata razeseasca si a intemeiat o familie cu noua copii, unul dintre ei fiind Raluca, mama poetului Mihai Eminescu.

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

Paraschiva Iurascu s-a nascut in anul 1785 si a decedat la varsta de 51 de ani, dupa cum se spune din batrani. Venind iarna de la Joldesti la Banesti cu trasura, probabil pentru a-si vedea rudele, pe ghetusul podului trasura s-a prabusit cu cai cu tot, pierzandu-si viata in acest accident.

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

De altfel in biserica de lemn exista si o piatra funerara pe care este inscriptionat un text in stil popular probabil redactat de Vasile Iurascu, text care eternizeaza acest sfarsit. Paraschiva Iurascu a fost inmormantata in timpul in care aici pastorea preotul Teodor Teodoreanu (1800-1845).

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

Biserica de lemn din Banesti - ajutati un locas de rugaciune aproape uitat

Acest sfant lacas, locul de rugaciune al strabunilor, a invins intemperiile vremii de peste trei secole, prin truda si grija fiecarui credincios de-a lungul existentei sale. Insa, la fel ca mai toate monumentele si aceasta a fost si este supusa presiunii timpului, acum necesitand lucrari de restaurare, fonduri din bugetul local fiind insuficiente.

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

Biserica nu este prea cunoscuta publicului larg, cu toate ca este de o valoare inestimabila, atat culturala cat si duhovniceasca. Biserica de lemn din Banesti poate fi vizitata, mai ales pe data de 6 decembrie, atunci cand se face praznuirea Sfantului Ierarh Nicolae - hramul bisericii. In cursul intregului an, vizitarea bisericii se poate face cu sprijinul parintelui Martineac.

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

Biserica Sfantul Nicolae din Banesti

14 Iunie 2012

Vizualizari: 5635

Voteaza:

Biserica din Banesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE