
Biserica Sfintilor Parinti din Boroaia este o biserica ortodoxa din judetul Suceava, ctitorita de Parintele Ilarion Argatu si de fiul sau, Alexandru. Localitatea Boroaia este situata in nord-estul Romaniei, pe Drumul National 15, in sudul judetului Suceava, la granita acestuia cu judetul Neamt, la jumatatea distantei dintre localitatile Falticeni si Targu Neamt, pe malul drept al raului Moldova.
Biserica din Boroaia - scurt istoric
Bisericii cea mare din Boroaia a inceput a fi zidita in anul 1924. Acesteia i s-a pus o temelie de beton, adanca de patru metri, insa lucrarile au mers foarte greoi, din pricina unor probleme cu materialele de constructie. Vreme de 22 de ani, lucrarile vor sta mai mult pe loc.
In anul 1946, Mitropolitul Irineu Mihalcescu al Moldovei il va aseza in Boroaia pe Parintele Ilarion Argatu, pana la acea data, preot in localitatea Oniceni. Scopul mutarii parintelui a fost acela de a termina lucrarile la biserica din Boroaia, pornite de mai bine de 22 de ani.
Ajuns in Boroaia, Parintele Ilarion a cumparat un grajd de piatra, care nu mai era folosit, avand in gand a zidi acolo o imensa biserica, de mai bine de 300 de metri patrati. Pentru nevoile imediate ale localnicilor, parintele va aduce din Rasca o bisericuta de lemn, monument istoric, aflata astazi in cimitirul satului. De asemenea, el va aduna materiale de constructie pentru biserica cea mare.
Lucrarile vor intarzia insa, inca vreo 17 ani, pana sa decurga in mod firesc. Dorind sa se apuce de lucru in iulie 1948, parinte a fost impiedicat de autoritatile comuniste, care nu vedeau cu ochi buni pe nici un om ravnitor de asemenea lucrari duhovnicesti.
Drept urmare, parintelui Ilarion Argatu i se va deschide un mandat de arestare, pe motivul binecunoscut in vreme, anume "instigare contra ordinii publice". Vreme de 17 ani, parintele a stat ascuns, fie prin paduri, fie prin casele unor cunoscuti, prin pivnite si poduri. In anul 1964, toate condamnarile pe motive politice si viclene vor fi anulate. In data de 13 februarie 1965, parintele estre gasit de oamenii legii, insa mult prea tarziu, acum era liber.
Parintele incepe a ridica Biserica din Boroaia. Avand binecuvantarea mitropolitului Iustin Moisescu, parintele a pus piatra de temelie in ziua de 22 iunie 1969, zidirea bisericii durand pana in ziua de 2 mai 1970. Urmarile au fost si ele binecuvantate, anume tencuiala, picatarea in fresca, clopotnita, trapeza, etc.
Georgeta Argatu, sotia parintelui Ioan a supravegheat si a ajutat in permanenta lucrarile la biserica cea mare, pana la adormirea ei in Domnul, in anul 1972. Dupa moartea sotiei, parintele Ioan Argatu se calugareste, luand numele de Ilarion, la Manastirea Antim si la Manastirea Cernica. Lucrarile la biserica vor fi continuate de catre fiul sau, Alexandru Argatu.
Proiectul arhitectural al bisericii a fost intocmic de catre arhitectul Gheorghe Papaghiuc, in vreme ce pictura in fresca a fost lucrata de catre zugravul0 Adrian Kober, din Targu Jiu. Arhitectura interioara a turnului bisericii a primit Premiul I pe tara, al Uniunii Arhitectilor din Romania, in anul 1972.
Catapeteasma bisericii a fost lucrata in anul 1972, in ascuns, din cauza autoritatilor vremii, de catre profesorul de desen Petru Capraru. Datorita vremurilor, fabrica de marmura din Simeria nu a raspuns pozitiv cerintei credinciosilor, de a cumpara marmura necesara. Schimbandu-se directorul fabricii din Simeria, noul director, Gheorghe Bosorogan, a raspuns afirmativ cerintei celor din Boroaia, motivand gestul drept "apreciere a lucrarilor de arta". Greutatea catapetesmei este de 24 de tone, la aceasta lucrand vreme de doi ani, Desideriu Papp si Nicolae Vamvacas.
Biserica din Boroaia a fost sfintita in ziua de 21 mai 1977, de catre episcopul-vicar Adrian Botosaneanul, avand drept hram pe Sfintii Parinti Ioachim si Ana, dar si Inaltarea Domnului, cand se serbeaza zilele comunei. Credinciosii participa la sfintele slujbe in paraclisul bisericii celei mari, anume o biserica mai mica, terminata in anul 1997, care este inchinata Sfantului Gheorghe si Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.
In anul 2000, parintele Alexandru Argatu si artistul Savin Hantar, au lucrat vreme de trei saptamani la statuia Parintelui Ilarion Argatu, cioplita in marmura de Ruschita. Aceasta este asezata in curtea bisericii din Boroaia, in partea stanga a bisericii celei mari. In curte se mai afla si o fantana arteziana, proiectata tot de Alexandru Argatu.
Parintele arhimandrit Ilarion Argatu a adormit in Domnul in ziua de 11 mai 1999, la varsta de 86 de ani. Parintele a fost inmormantat in pridvorul bisericii ctitorite de el insusi, in Boroaia. In luna mai a anului 2006, dupa trecerea a sapte ani de la adormirea parintelui, trupul sau a fost dezgropat, dupa randuiala, spre a fi inmormantat in curtea bisericii, insa minunea a fost cutremuratoare: trupul parintelui nu putrezise, ba inca arata si precum Moastele. Parintele Ilarion Argatu a avut o viata de sfant, lucru ce se vede inca si astazi, in trupul sau.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.