Biserica Boteanu - Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Biserica Boteanu - Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul Mareste imaginea.

Biserica Boteanu, avand drept hram principal "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul", este o biserica ortodoxa aflata pe strada Boteaznu, in Bucuresti. Aceasta biserica, cunoscuta sub denumiri precum "Bradu", "Boteanu" sau "Ienii", este una dintre vechile biserici ale capitalei.

Celelalte hramuri ale Bisericii Boteanu sunt: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si Sfanta Mare Mucenita Varvara. In biserica se afla, spre inchinare, particele din Moastele Sfantului Ioan Iacob de la Neamt.

Biserica Boteanu - Ienii

Prima biserica din acest loc a fost zidita in jurul anului 1682, din lemn, de catre Jupan Mihul. In data de 5 iunie 1760, in vremea lui Scarlat Voda Ghika, doi dintre urmasii primului ctitor, anume Maxim si Gheorghe, au inaltat, pe temeliile vechii ctitorii, o biserica de caramida.

Biserica Boteanu - Sfantul Ioan Botezatorul

Pisania primei biserici din caramida marturisea urmatoarele: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica ce este cu hramul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul si Sfantul Gheorghe, intai a fost cladita de dumnealui, raposatul Jupan Mihul, si acum s-au facut din piatra si s-au impodobit, cum se vede, pe toata cheltuiala si osteneala dumnealui Jupan Maxem, dimpreuna cu frate-sau Gheorghe, feciori ai raposatului Grigore Miulet, in zilele Mariei Sale Ion Scarlat Grigore Ghika Voievod, la leat 7268 (1760), iunie in 5."

Intre anii 1908-1911, in locul actualei biserici, in forma de cruce, fara pridvor, cu doua turle mult prea inalte pentru proportiile modeste ale bisericii, s-a cladit actuala biserica, de proportii monumentale, adaugandu-se si hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

Biserica Boteanu - Sfantul Ioan Botezatorul

Pisania actualei biserici marturiseste urmatoarele: "Aceasta sfanta biserica, numita si Bradu Boteanu s-a cladit a treia oara, adaogandu-i-se hramul Sfintilor Voievozi, cu ajutorul bisericii, al cocoanei Zinca Izvoranul si al enoriasilor, intre anii 1908-1911. Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru."

Planul bisericii este in forma de cruce bizantina, cu un pridvor adaugat la intrare. Pictura este realizata in tempera, de catre pictorul preot Vasile Damian, in stilul neo-bizantin. Unul dintre ctitori, anume Mihail Riosanu, este pictat la intrarea in biserica, sub cafas.

Catapeteasma este lucrata in lemn de stejar, cu coloane si brauri traforate, in care s-a randuit gama de icoane, de sus pana jos, din metal argintat, de catre sculptorul Babic, in anul 1911.

Biserica Boteanu - Sfantul Ioan Botezatorul

Din vechea biserica, zidita in anul 1760, se mai pastreaza doar o parte din pisanie, cu litere chirilice, care este asezata la intrarea in biserica, in zidul exterior din partea dreapta, cu urmatoarea insemnare: "Comisiunea monumentelor istorice a asezat aici, in anul 1931, pisania vechii Biserici, zidita in anul 1760 si daramata in 1909."

Pana la cutremurul din anul 1977, biserica se numea "Bradu Boteanu". Prin demolarea bisericii Ienii - Enei, monument istoric de la anul 1603, ce se afla langa hotelul "Intercontinental", sectorul parohiei Ienii s-a alipit la biserica "Bradu-Boteanu", iar Arhiepiscopia Bucurestilor a hotarat la acea vreme, pentru a se permanentiza numele bisericii Ienii, ca noua parohie sa poarte numele de "Biserica Boteanu - Ienii", adaugandu-i-se si hramul Sfintei Mucenite Varvara.

Biserica Boteanu - Sfantul Ioan Botezatorul

"Prin tine, izbavindu-ne de tot necazul, dupa datorita multumire, pe tine aparatorul si fierbinte sprijinitorul nostru te rugam, cel ce ai indraznire catre Domnul, din toate nevoile ne slobozeste pe noi, ca sa-ti cantam: Bucura-te, Sfinte Ioane, preacinstite Inaintemergatorule!"

"Tie, celei alese de Dumnezeu din neamul slujitorilor de idoli si chemata in limba sfanta, ca sa ajungi mireasa lui Hristos, noi, cei ce ne izbavim prin tine din multe feluri de rautati si neputinte, cantari de multumire si de lauda aducem tie, Sfanta si intru tot laudata Mare Mucenita; iar tu, avand indrazneala catre Domnul, din toate nevoile ne slobozeste, ca neincetat sa cantam tie: Bucura-te Varvara, mireasa cea preainteleapta a lui Hristos!"

Teodor Danalache

Biserica Boteanu - Sfantul Ioan Botezatorul

Pe aceeaşi temă

18 Ianuarie 2013

Vizualizari: 6972

Voteaza:

Biserica Boteanu - Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE