Biserica din Fundeni - Frunzanesti

Biserica din Fundeni - Frunzanesti Mareste imaginea.

Biserica din Fundeni - Frunzanesti

Biserica din localitatea Fundeni, comuna Frunzanesti este o biserica ortodoxa. Ctitorita de catre J.S.Gerassy, dupa cate se stie, nu cu mult inainte de anul 1850, biserica din Fundeni se afla astazi parasita. Localitatea in care se afla este situata in partea nord-vestica a judetului Calarasi si pastreaza in sine trei biserici, dintre care doua functionale.

Biserica din Fundeni - Frunzanesti

Localitatea Fundeni - Frunzanesti se afla la aproximativ 16 kilometri de Bucuresti, pe drumul varianta spre Oltenita, drum care iese din Bucuresti prin Pantelimon si Cernica, pe drumul Cernica - Budesti. Aici se poate ajunge si cu trenul, acesta oprind in gara din Frunzanesti. In localitate, biserica se afla in extremitatea nordica, chiar pe malul lacului.

Biserica din Fundeni - Frunzanesti

Istoria localitatii Fundeni pe meleagurile romanesti este legata de existenta unor mari boieri. In aprilie 1733, comisul Mihai Cioranu si-a ridicat curtea boiereasca pe malul lacului Fundeni. Hotarul mosiei comisului Cioranu era vecin la miazazi cu mosia boierilor Radu Dudescu, logofat si fiul sau, spatarul Constantin Dudescu, alti mari boieri de vita veche romaneasca, care ridicasera inca din 1732 actuala Biserica Sfantul Andrei de la Frunzanesti, aflata astazi in restaurare.

Biserica din Fundeni - Frunzanesti

Dupa Mihail Cioranu, urmasii lui au stapanit mosia de la Fundeni pana in 1840, cand a devenit proprietatea lui N. Gherassy. Mosierul Gherassy a contractat la Paris datorii si, neputand sa le achite, a fost silit sa cedeze mosia avocatului Dumitru Mavrodin. Mosia Frunzanesti a trecut in proprietatea boierului N. Amira, care nu a avut mostenitori si a donat-o statului. Comuna Fundeni a rezultat din contopirea satelor Fundeni si Frunzanesti.

Biserica din Fundeni - Frunzanesti

Biserica parasita din Fundeni mai pastreaza astazi doar ramasite din zidul initial, ruine ale bisericii si piatra unui mormant. Piatra funerara a ctitorului, precum si cavoul familiei acestuia, profanat si distrus, sunt parca singurele marturii ale trecutului.

In imediata apropiere a bisericii se afla gospodaria unor localnici care pot povesti multe despre locul si trecutul bisericii. Culese fie din auzite, fie din citite, istorioarele lor sunt tare interesante.

Biserica din Fundeni - Frunzanesti

In capatul sudic al localitatii, coborand cam un kilometru, se afla noua biserica, deosebit de frumoasa si ea. In aceasta biserica satenii se aduna la slujbe si la rugaciune, spre iertare, binecuvantare si mangaiere. Biserica este trecuta in lista monumentelor istorice locale. In comuna Fundeni, slujesc doua biserici. Ele poarta drept hramuri pe Sfantul Ioan Botezatorul si pe Sfantul Andrei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Biserica din Fundeni - Frunzanesti

Biserica din Fundeni - Frunzanesti

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 11587

Voteaza:

Biserica din Fundeni - Frunzanesti 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Claudia Daniela ArghiroiuPostat la 2011-01-31 21:59

    Pacat ca consiliul local nu a gasit o modalitate de a conserva aceste valori!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE