
Biserica Obedeanu este una dintre vechile biserici ortodoxe din orasul Craiova. Construita in anul 1748, de catre paharnicul Obedeanu, incepand cu anul 1775, biserica a gazduit "Scoala Obsteasca de la Obedeanu".
Mostenind averea tatalui sau, Constantin Obedeanu a devenit unul dintre cei mai bogati boieri din Oltenia. Casele sale erau intarite cu meterezuri si cu crenele, cu turla inalta la intrare, iar in curtea casei, care mergea pana la helesteul lui Obedeanu, de la Craiovita, avea amenajat un parc mare, unde erau cerbi si fazani.
In anul 1723, cand a reparat Biserica Sfantul Dumitru, boierul Obedeanu era "vel stolnic", iar in data de 14 noiembrie 1725, el era numit vornic al Olteniei. In anul 1730, el era mare paharnic, iar in anul 1732 detinea deja functia de consilier imperial al Austriei, in Oltenia; mai apoi, in anul 1740, boierul Obedeanu este numit caimacam al Craiovei.
In anul 1723, boierul Constantin Obedeanu repara Biserica Sfantul Dumitru, unde era ingropat tatal sau, dupa cum marturiseste insasi pisania: "... iar feciorul dumnealui, Constandin Obedeanu vel Stolnic, au pus cu cheltuiala dumnealui de o au dres si o au acoperit cu sindrila, si au pus pietri si fiara pe la ferestre impreuna, cu sticle sus si jos, si infrumusetand-o si cu zugraveala, cumparandi-i alte odoara pentru pomenirea parintilor si a dumnealui si a tot neamul dumnealui, in zilele prea inaltului Imparat Carol al seaselea, biruitor, la anul de la zidirea lumei 7232 (1724), fiind zugrafi: Teodosie, Andrei, Preda, Gheorghe, Macarie monah, Stefan, Petrasco, Gherghe, Tseru."
In anul 1732, pe cand era consilier imperial in Oltenia, boierul Obedeanu a ridicat din temelie o biserica, in localitatea Stanesti, judetul Gorj, dupa cum arata pisania cea veche: "Aceasta sfanta si dumnezeeasca biserica, unde se cinsteste si se praznuieste hramul sfintilor mai marilor arhivoievozi Mihail si Gavriil iaste din temelie zidita si cu toate podoabele ei infrumusetata, dupa cum se vede, cu toata osteneala si cheltuiala cinstitului Dumnealui Jupan Constantin Obedeanu vel comisario al chesaricestei Valahii, in zilele prea milosivului nostru imparat Carol al VI-lea, intru pomenirea d-lui si a parintilor dumnealui, la anul nasterii D.n.Hristos 1732." In acelasi an, el mai ridica o biserica, impreuna cu Kir Partenie, in localitatea Bodesti.
Biserica Obedeanu - scurt istoric
Biserica lui Obedeanu a fost construita pe locul unei vechi biserici de lemn in care se pastra o veche icoana de lemn a Maicii Domnului, cu praznicul Buna Vestire. In anul 1716, datorita domnitorului fanariot Nicolae Mavrocordat, multi boieri romani au fost nevoiti sa fuga in Transilvania. Intre pribegi se afla si Constantin Obedeanu, impreuna cu familia sa. La plecare, sotia lui, Stanca, a luat cu ea icoana cea minunata cu Buna Vestire, insa, la intoarcere, aceasta a fost pierduta pe drumul dintre Sibiu si Craiova.
Nemaivenind lume spre inchinare la icoana, bisericuta de lemn a ajuns in paragina. In anul 1739, cand Constantin Obedeanu s-a imbolnavit de o boala grea, pe care doctorii nu au reusit sa o vindece, sotia lui si-a amintit de icoana Maicii Domnului si a plecat in cautarea ei. Icoana a fost aflata intr-un stejar, langa o stana de oi. Insanatosindu-se, prin mangaierea Maicii Domnului, boierul a fagaduit lui Dumnezeu ca va ridica o biserica, pe locul celei vechi.
Intre anii 1748-1753, evlaviosul boier Constantin Obedeanu, ridica biserica inchinata Bunei Vestiri si Sfintilor Imparati Constantin si Elena, langa casele sale din Craiova. Aceasta biserica va ramane ctitoria cea mai de seama a familiei Obodeanu, in chiliile ei amenajandu-se un spital si o scoala de obste.
Dupa terminarea bisericii, ctitorul acesteia a lasat, prin diata intocmita in ziua de 24 martie 1753, pe langa o consistenta avere mobila, opt mosii mari, cu teren arabil si paduri. Fiul ctitorului, Dumitrache Obedeanu, va purta de grija bisericii, insa, in luna august 1759, el o va inchina Episcopiei Ramnicului.
Scoala din incinta bisericii a fost infiintata sub domnitorul Alexandru Ipsilanti, care o aminteste intr-un hrisov intocmit in data de 17 martie 1775, alaturi de Scoala Sfantul Sava, din Bucuresti, si de Scoala din Buzau. Deoarece ucenicii sarguinciosi care treceau pe la Scoala Obedeanu puteau sa se inscrie la Academia Sfantul Sava, pentru desavarsirea studiilor, se intelege ca scoala craioveana era una de rang inalt.
Biserica Obedeanu este a treia biserica de caramida din interiorul orasului Craiova, fiind, in acelasi timp, singura biserica de caramida din prima jumatate a secolului al XVII-lea care si-a pastrat pisania originala: "Cu ajutorul sfintei si de viata facatoarei Troite, aceasta sfanta Manastire, unde se praznueste hramul Bunei Vestiri a prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Marii si al Sfintilor Imparati Costandin si Elena este zidita din temelia ei, cu toata cheltuiala D-lui jupan Costandin Obedeanu vel Stolnic, fiul D-lui raposatul Patru Obedeanu biv vel Sardar si a jupanesei Dumneaei Stanca Obedeanca. Si, infrumusetand-o, cat pe dinlauntru, atata si pa din afara, precum sa vede, ca sa fie pomenire in veci Dumnealor si parintilor si a tot neamul Dumnealor. Facand-o in zilele luminatului Domn Io Grigore Ghica Voevod. Incepand-o de la luna lui mai, ziua 17, la anul de la zidirea lumii 7256, iar de la Hristos 1748."
Teodor Danalache
-
Biserica Adormirea Maicii Domnului - Nefliu
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Apostolache
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.