Manastirea Apostolache

Manastirea Apostolache Mareste imaginea.

Manastirea Apostolache este o manastire ortodoxa aflata in centrul localitatii omonime, pe valea Cricovului Sarat, in judetul Prahova. Pe langa vechea manastire, localitatea detine si o rezervatie naturala complexa, numita "Valea Pacurei", care se intinde pe mai bine de treizeci de hectare. De asemenea, tot pe teritoriul localitatii Apostolache se mai afla si rezervatia naturala ce incadreaza o serie de gropi cu apa sarata si namol sulfuros.

Ansamblul fostei Manastiri Apostolache, monument de arhitectura, inscris in lista monumentelor istorice din judetul Prahova, este atestat la mijlocul secolului al XVII-lea. Acest ansamblu a fost realizat in vremea domnitorului Matei Basarab, incepand cu mijlocul secolului al XVII-lea, si finalizat in a doua jumatate a acestui secol, ctitor fiind comisul Apostolache.

Manastirea Apostolache - scurt istoric

Manastirea din localitatea Apostolache este zidita in jurul unui locas de rugaciune zidit mai inainte de anul 1595, cand vechea biserica este atestata documentar. Ansamblul monahal actual a fost inaltat intre anii 1645-1652, de catre comisul Apostolache si de sotia lui, Voichita, pe mosia Mastanesti. Clopotnita de zid face si astazi referire la comisul Apostolache care a zidit manastirea de la care localitatea si-a luat, mai apoi, numele.

Manastirea Apostolache

Ctitoria lui Apostolache nu era inca terminata in anul 1652, cand aceasta a fost inchinata unei manastiri din Sfantul Munte Athos. Nu dupa multa vreme, candva intre anii 1658-1661, manastirea comisului Apostolache este incendiata de tatari, ea ramanand pustie multi ani. Acest lucru este consemnat intr-un hristov al lui Gheorghe Duca, care hotaraste sa o rezideasca si sa o incredinteze Manastirii Slobozia, ctitorita de Matei Basarab, in judetul Ialomita; in manastire se va nevoi o obste de calugari.

De-a lungul vremii, Manastirea Apostolache a suferit mai multe modificari, ea fiind afectata de cutremurul din anul 1838. Potrivit pisaniei din anul 1850, manastirea a fost refacuta "prin osardia, osteneala si cu toata cheltuiala sfintiei sale parintelui Gherman, eromonah Ploesteanu".

Manastirea Apostolache

Dupa seculizarea averilor manastiresti, biserica manastirii a fost folosita de sateni pe post de biserica parohiala, insa, in timp, aceasta s-a degradat. Urmatoarea restaurare ampla a manastirii a inceput abia dupa Revolutie.

Incepand cu anul 1992, ansamblul monahal din Apostolache constituie primul santier comun franco-roman, fiind inclus intr-un protocol de schimburi culturale intre Franta si Romania. Proiectul a fost elaborat sub conducerea arhitectului francez Benjamin Mouton si a arhitectului roman Calin Hoinarescu.

Manastirea Apostolache

In privinta patrimoniului, comosia din Franta se angaja sa realizeze un "santier-scoala", la Manastirea Apostolache, sa sprijine colaborarea dintre Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu", din Bucuresti, si "Ecole de Chaillot", din Paris, sa ofere tehnica necesara pentru punerea in practica a unor operatii de amenajare a teritoriului din Romania si sa primeasca la specializare profesionisti romani.

In data de 28 iulie 2010, cand s-a semnat cel de-al doilea contract din regiunea Sud Muntenia, ce are ca obiectiv restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Parohia Apostolache, in calitate de beneficiar de fonduri nerambursabile Regio, a devenit beneficiarul contractului de finantare pentru proiectul "Restaurarea si punerea in valoare a ansamblului medieval al fostei Manastiri Apostolache".

Manastirea Apostolache

Proiectul se va derula pe o perioada de 47 de luni si are ca obiectiv general cresterea importantei turismului cultural-religios de pe Valea Cricovului, prin restaurarea si conservarea ansamblului medieval al fostei Manastiri Apostolache din judetul Prahova. Lucrarile de restaurare si conservare ce se vor executa la complexul monahal Apostolache vor viza biserica fostei manastiri, casa parohiala, zidul de incinta, anexa gospodareasca, aleile carosabile si pe cele pietonale.

Ansamblul monahal din localitatea Apostolache este un monument istoric de o valoare exceptionala, fiind inconjurat cu un zid de aparare; in interior, manastirea pastreaza un turn-clopotnita, casa egumenului (staretia), chiliile cu beciuri si biserica cea mare, inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

Manastirea Apostolache

In cadrul manastirii este amenajat un fel de muzeu taranesc, aici putand fi vazute multe obiecte vechi traditionale, precum: un interior taranesc din zona Cricovului, o serie de piese etnografice, unelte de munca si ustensile casnice, costume populare si scoarte vechi romanesti.

Teodor Danalache

Manastirea Apostolache

Pe aceeaşi temă

26 Martie 2012

Vizualizari: 9064

Voteaza:

Manastirea Apostolache 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • George GhezuroiuPostat la 2012-03-15 10:04

    Foarte frumos dl Teodor Danalache!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE