
Biserica Precupetii Vechi, aflata pe strada Toamnei, este una dintre vechile biserici ortodoxe ale capitalei. Aceasta este inchinata Tuturor Sfintilor, praznuiti in prima duminica dupa Rusalii, numita si "Duminica Tuturor Sfintilor".
"O, preafericitilor Parinti, implinitorii voii lui Dumnezeu, Sfintilor toti, cei ce ati castigat mostenirea vesnicelor bunatati, primiti acasta cantare a noastra de lauda, si prin rugaciunile voastre cele bine placute si primite de catre Dumnezeu, cereti noua iertare pacatelor si izbavire de chinurile cele vesnice. Ca impreuna cu voi, in patria cea cereasca, sa cantam lui Dumnezeu: Aliluia!"
Biserica Precupetii Vechi - Duminica Tuturor Sfintilor
Biserica Precupetii Vechi a fost construita in anul 1773, in timpul conducerii fanariote, de catre Gheorghe Ieroschimonahul, Nastase Simioneanu si sotia lui, Minca, ajutati de Tudor, Ioana, Tudora, Petre si alti ostenitori precum Popa Grigorie, Popa Gheorghe, Popa Radu si Maria. Biserica Precupetii Vechi este construita in forma de cruce, cu trei turle. Arhitectura exterioara este deosebita.
In anul 1898, biserica a fost marita, reparata si repictata, pe cheltuiala epitropului Anton Georgescu si a preotilor Grigorie Dinescu si Ioan Ionescu. Cu aceasta ocazie a fost schimbata si catapeteasma Sfantului Altar, care se pastreaza pana astazi. Aceasta din urma a fost impodobita cu icoane zugravite de catre "Gheorghe Zograf", precum se poate citi pe marginea icoanei cu Cina cea de Taina, asezata deasupra usilor imparatesti.
Intre anii 1906-1909 au fost savarsite alte cateva lucrari de reparatie, imbunatatire si repictare, prin osteneala preotului Nicolae Popian. Apoi, dupa cutremurul din 1940, biserica a fost supusa unor lucrari ample de consolidare si restaurare. Acum s-a rezidit turla cea mare, s-au consolidat peretii laterali si cele doua turle mici si s-a restaurat pictura.
Intre anii 1958-1964 s-au refacut unele reparatii exterioare, s-a introdus instalatia de gaz si s-a restaurat iarasi pictura interioara. Pictura a fost executata in ulei, in anul 1930, de catre pictorul Keber. Aceasta se pastreaza pana astazi, ea fiind restaurata si completata in anul 1942, de catre pictorii Dogarescu si Hermineanu, si in anul 1964, de catre pictorul Gheorghe Teodorescu-Romanati, ajutat de preotul Constantin Stanescu.
In urma cutremurelor din anii 1977 si 1986, Biserica Precupetii Vechi a avut mult de suferit. Intre anii 1999-2002, biserica a fost supusa unor lucrari de consolidare si restaurare. Acum a fost restaurata in intregime pictura interioara, s-a consolidat acoperisul bisericii si s-a inlocuit vechea tabla. Apoi, intre anii 2004-2009, biserica a fost consolidata in intregime.
In anul 2000 s-a pus piatra de temelie pentru cladirea-paraclis inchinata "Acoperamantului Maicii Domnului", care a fost pictata in ulei, de catre pictorii Ioan Achitenie si Valeriu Dulgher. In acelasi an s-a primit binecuvantarea pentru infiintarea unui asezamant social parohial. Cladirea acestuia din urma a fost sfintita in ziua de 26 iunie 2005, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist si Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul.
Asezamantul Social functioneaza ca centrul de asistenta al persoanelor varstnice aflate in dificultate. Centrul, amplasat in curtea din spatele bisericii, are o disponibilitate de 25 de locuri si o cantina care asigura hrana pentru cei adapostiti in centru si pentru restul de 30 de familii asistate. Intre anii 2005-2006, in incinta curtii bisericii a fost ridicata o noua cladire, cu multiple functii: cabinet medical, mansarda locuibila, spatii administrative si lift exterior.
Biserica Precupetii Vechi dispune de o biblioteca modesta. Incepand cu primavara 2004, parohia pune la dispozitia credinciosilor publicatia "Izvorul Credintei", care cuprinde anunturi, stiri si articole privind parohia, precum si materiale de interes general.
Iulian Predescu
-
Duminica Tuturor Sfintilor
Publicat in : Duminica Tuturor Sfintilor -
Duminica Tuturor Sfintilor, prima dupa Rusalii
Publicat in : Duminica Tuturor Sfintilor -
Predica la Duminica Tuturor Sfintilor
Publicat in : Duminica Tuturor Sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.