
Biserica Sfanta Treime, cunoscuta si sub denumirea de "Popa Rusu", dupa numele strazii pe care se afla, este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Aceasta biserica, asezata in partea nord-estica a orasului, intre strazile Armeneasca, Spatarului si Latina, are trei hramuri: Sfanta Treime, Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Ierarh Nicolae.
Biserica Sfanta Treime - Popa Rusu
Candva pe la sfarsitul secolului al XVII-lea sau pe la inceputul secolului al XVIII-lea, la mica distanta de actuala biserica, se afla o biserica de lemn, inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva, al carui ctitor este socotit Banica Bogasieru. Aceasta biserica, prezenta in mahalaua Popa Rusu, apare amintita in anii 1718, 1776, 1796 si 1810.
Numele de "Popa Rusu" a fost dat bisericii dupa un preot rus, care a slujit in aceasta, nume preluat, mai apoi, si de mahalaua din jurul acesteia. Acest preot rus, ramas in Bucuresti dupa unul dintre razboiele ruso-turce, a infiintat un cor si l-a dirijat la Biserica Sfantul Antonie, de langa Curtea Veche, pe la anul 1700.
Actuala biserica a fost zidita in data de 17 martie 1813, de catre vataful Manolache si de sotia lui, Ilinca. Cei doi ctitori sunt zugraviti in pronaos, pe peretele de sud, tinand in maini biserica. La inceput, biserica avea doua turle egale, una pe naos si alta pe pronaos (refacute ulterior), cu accesul la turnul clopotnitei printr-o scara zidita in exterior, pe peretele de nord al pronaosului.
Biserica Sfanta Treime - Popa Rusu a fost reparata in anul 1867, iar mai apoi in anul 1890, cand i s-a intarit temelia, in timpul pastoririi preotului Anton Mihaescu (1867-1918). Lipsa celor materiale s-a datorat si numarului mic de enoriasi, ceea ce a facut ca, intre anii 1918-1925, biserica sa fie atasata ca filie, la Biserica Popa Chitu.
In anul 1905, marele scriitor si istoric Nicolae Iorga a gasit in curtea bisericii pisania originala a acesteia, care enumera urmatorii ctitori: Manolache, Ilinca, Safta, Voica, Maria, Andrei iereu, Teodor iereu, Dana prezbitera, Pauna prezbitera, Ilinca si Stan. Pisania amintea data zidirii bisericii, anume 17 martie 1813. Mai apoi, in anul 1909, cand acelasi istoric viziteaza biserica, aceasta se afla in stare de ruina, sub nivelul strazii.
In anul 1915, biserica din strada Popa Soare a fost restaurata mai amplu: s-au marit si inaltat ferestrele, s-a renovat pictura, s-a renovat catapeteasma si s-au facur repatii exterioare la temelii. Mai apoi, in anul 1925, s-a construit pridvorul deschis cu coloane si cafasul pentru cor. Pictura a fost renovata de pictorul Grigore Pelinescu, care a pictat initial si pridvorul deschis.
In anul 1943, dupa cutremurul din anul 1940, turla de pe naos si turnul-clopotnita, aflat deasupra pronaosului, s-au reparat. Cu aceasta ocazie, turnul-clopotnita a fost mutat pe vechiul pridvor, avand intrarea de acces prin interiorul bisericii.
Activitati social-filantropice desfasurate in Biserica Sfanta Treime - Popa Soare: asigurarea de asistenta religioasa unor copii cu dizabilitati, de la Centrul de Plasament "Colt Alb"; implicarea slujitorilor si a credinciosilor in ajutorarea familiilor nevoiase din parohie; vizitarea periodica a unor diferite centre de plasament si a unor case de batrani.
Activitati cultural-misionare desfasurate in Biserica Sfanta Treime: editarea buletinului parohial "Familia duhovniceasca"; editarea unui pliant al bisericii; organizarea de cateheze, in zilele de luni si vineri, dupa slujba de seara; amenajarea unei biblioteci; organizarea unor pelerinaje, la diferite locuri sfinte din tara; colaborarea cu diverse reviste teologice, in vederea publicarii unor studii si articole; participarea slujitorilor la simpozioane si parteneriate educational-crestine.
Teodor Danalache
-
Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Sfanta Treime
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfanta Treime - Siret
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.